SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Prof. Dr. Ali Ünyayar: Aşıların etkili kalabilmesi için düzenli olarak güncellenmesi gerekir

Prof. Dr. Ali Ünyayar: Aşıların etkili kalabilmesi için düzenli olarak güncellenmesi gerekir

GAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünyayar, SARS-CoV-2 hakkında bilgi vererek, “Aşıların etkili kalabilmesi için düzenli olarak güncellenmesi gerekir” uyarısında bulundu.

Yayın Tarihi: 22/11/21 12:39
okuma süresi: 3 dak.
Prof. Dr. Ali Ünyayar: Aşıların etkili kalabilmesi için düzenli olarak güncellenmesi gerekir
A- A A+

Girne Amerikan Üniversitesi(GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünyayar, SARS-CoV-2 hakkında bilgi vererek, mutasyona uğrayan virüs ile ilgili aşıların koruyuculuğu hakkında açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ünyayar açıklamasında, “Koronavirüs olarak da bilinen şiddetli akut Solunum sendromuKoronavirüs 2 (SARS-CoV-2), devam eden COVID-19 pandemisinden sorumlu Solunum yolu hastalığı olan COVID-19'a neden olan virüstür.Temmuz 2021 itibariyle, küresel popülasyonlar arasında yayılan dört baskın SARS-CoV-2 varyantı vardır: İlk olarak Londra ve Kent'te bulunan Alfa Varyantı (eski adıyla UK Varyantı ve resmi olarak B.1.1.7 olarak anılır), Beta Varyantı (eski adıyla Güney Afrika Varyantı ve resmi olarak B.1.351 olarak anılır), Gamma Varyantı (eski adıyla Brezilya Varyantı ve resmi olarak P.1 olarak anılırdı) ve Delta Varyantı (önceden Hindistan Varyantı olarak adlandırılırdı ve resmi olarak B.1.617.2) olarak anılacaktır)” dedi.

“AŞI ÜRETİCİLERİ, YENİ VARYANTLARDA KORUMAYI İYİLEŞTİRMEK İÇİN AŞILARI GEREKTİĞİ GİBİ GÜNCELLEMENİN YOLLARINI ARAŞTIRIYOR”

COVID-19 aşılarının mutasyona uğrayanvirüsler üzerinde etkileri hakkında açıklama yapan Ünyayar, “Bazı viral hastalıklara karşı aşılar uzun yıllar etkili kalır ve uzun süreli koruma sağlar. Grip aşısı gibi diğer aşıların da etkili kalabilmesi için düzenli olarak güncellenmesi gerekir. Bunun nedeni, virüslerin insanlar arasında dolaşırken sürekli mutasyona uğramasıdır. Birçok SARS-CoV-2 mutasyonunun aşı etkinliği üzerinde hiçbir etkisi yoktur, ancak bazıları mevcut aşıların ne kadar iyi çalışacağında olası bir azalma nedeniyle endişe vericidir. Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, şu anda mevcut olan COVID-19 aşılarının insanları onlara karşı ne kadar iyi koruyabileceğini değerlendirmek için SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarını dikkatle izliyor ve aşı üreticileri, yeni varyantlar olduğu için korumayı iyileştirmek için aşıları gerektiği gibi güncellemenin yollarını araştırıyor. saptanmış. Bazı COVID-19 aşılarının bazı yeni varyantlara karşı etkinliği azaltılmış olsa bile, COVID-19 aşılarının hastalığın şiddetli formlarından bir miktar koruma sağlaması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Sigara içenlerde COVID-19 semptomlarının ne şekilde seyrettiği ile ilgili de konuşan Ünyayar, “İlk araştırmalar, sigara içmeyenlere kıyasla, sigara içme öyküsünün, COVID-19 hastaları için yoğun bakıma alınma, mekanik ventilasyon gerektirme ve ciddi sağlık sorunlarına maruz kalma dahil olmak üzere olumsuz sağlık sonuçları olasılığını önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.