SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Uzun süreli koronavirüs hastalarındaki ‘beyin sisinin’ gizemi çözülüyor

Uzun süreli koronavirüs hastalarındaki ‘beyin sisinin’ gizemi çözülüyor

Avustralya’nın La Trobe Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalar, uzun süreli Kovid-19 hastalarında gözlenen beyin sisi gibi nörolojik durumların nedenini ortaya çıkarmış olabilir.

Yayın Tarihi: 19/06/22 17:35
okuma süresi: 3 dak.
Uzun süreli koronavirüs hastalarındaki ‘beyin sisinin’ gizemi çözülüyor
A- A A+

Uzun süreli, Koronavirüs enfeksiyonunun ardından semptomların kronik bir belirtisidir ve post-Kovid sendromu veya kronik Kovid olarak da biliniyor.

Nature Communications dergisinde dün (Cuma) yayınlanan çalışma, söz konusu hastalarda gözlemlenen bazı nörolojik semptomların, Alzheimer hastalığı ve demansa yol açanlara benzer şekilde, beyindeki amiloid protein kümelerinden kaynaklandığına yönelik ilk işaretleri gösteriyor. Uzun süreli Kovid-19, hafıza kaybı, duyusal karışıklık ve şiddetli baş ağrısı gibi nörolojik semptomlarla öne çıkar, hatta vakaların yüzde 30’u felç geçirebilir. Semptomlar enfeksiyon sona erdikten sonra aylarca devam edebilir.

Virüsün enfekte kişilerin beynine girebileceğine dair kanıtlar olsa da bu nörolojik semptomlara neden olan mekanizmalar tam olarak bilinmiyor. Çalışmada, araştırmacılar SARS-CoV-2 kaynaklı bir proteinin parçalarından amiloid proteinine benzer kümelerin oluşup oluşmayacağını inceledi. Amiloid’e benzeyen iki parça protein yani (ORF6) ve (ORF10) buldular.  Laboratuvarda yetiştirilen beyin hücreleri karşısında bu iki proteinin oldukça toksik olduklarını tespit ettiler.

La Trobe Üniversitesi Moleküler Bilimler Enstitüsü’nden Dr. Nick Reynolds, çalışmayla eş zamanlı olarak üniversitenin internet sitesinde yayınlanan bir raporda, uzun süreli Kovid-19 geçiren kişilerde, virüs proteinleri birikimlerinin varlığına ilişkin bulgularının ‘beyin sisi’ olarak bilinen semptom için bir açıklama olabileceğini söylüyor.

Reynolds raporda, “Alzheimer hastalığında bulunanlara benzer bu toksik kütleler, uzun vadeli Kovid-19’un bazı nörolojik semptomlarından sorumlu olabilirler” ifadelerine yer verdi. Reynolds, araştırmanın Kovid-19’un uzun vadeli etkileri ile Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken evreleri arasındaki benzerlikleri ortaya koyduğunu, böylece, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı geliştirilen ilaçların Kovid-19 kaynaklı bu nörolojik semptomları tedavi etmek için yeniden uyarlanabileceğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.