SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Çalışma: Çocukların burunları koronavirüs ile daha iyi mücadele ediyor

Çalışma: Çocukların burunları koronavirüs ile daha iyi mücadele ediyor

Avustralyalı araştırmacılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk aşamalarında çocukların genellikle yetişkinlerden çok daha iyi performans göstermesinin bir nedenini bulmuş olabileceklerine inanıyor.

Yayın Tarihi: 05/08/22 15:00
Güncelleme Tarihi: 05/08/22 17:51
okuma süresi: 3 dak.
Çalışma: Çocukların burunları koronavirüs ile daha iyi mücadele ediyor
A- A A+

Queensland Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, çocuklarda nazal epitel olarak bilinen burun deliklerinin astarının, virüsü önlemede yetişkinlerin burunlarından daha iyi olduğu sonucuna varıldı.

PLOS Biology dergisinde yayınlanan araştırmanın bulguları, yaşları 2 ile 11 arasında değişen 23 sağlıklı çocuk ile 19 ile 66 arasında değişen 15 sağlıklı yetişkinden alınan burun epitel hücre örneklerinin karşılaştırılmasıyla elde edildi.

Queensland Üniversitesi Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr. Kirsty Short şu açıklamayı yaptı;

“Bu, çocukların bağışıklık tepkilerinin şimdiye kadar Kovid-19’dan kaçınma ve mücadele etmede daha etkili olmasının nedenlerinden biri olabilir. Çocuklar yetişkinlere göre daha düşük enfeksiyon oranına ve daha hafif semptomlara sahiptir, ancak bunun nedenleri bilinmiyordu. Çocukların burun astarının virüse karşı yetişkinlerin burunlarına göre daha uyarıcı bir bağışıklık tepkisine sahip olduğunu gösterdik, ancak Omicron söz konusu olduğunda bunun farklı olduğunu gördük.”

Araştırma ekibi, 23 sağlıklı çocuk ve 15 sağlıklı yetişkinden alınan burun zarı hücre örneklerini SARS-CoV-2’ye maruz bıraktı.

Sonuçlar, antivirallere karşı yüksek bir tepkiye ek olarak, virüsün çocukların burun hücrelerinde daha az verimli bir şekilde çoğaldığını gösterdi.

Dr. Short, bunun nedenine dair bir takım teoriler olduğunu söyleyerek şu ifadelerle devam etti;

“Çocuklukta gözlenen virüsler veya bakteriler gibi ‘yabancı istilacıların’ artan tehditlerine bir adaptasyon olabilir. Çocuklukta bu tehditlere daha fazla maruz kalmanın, çocuklarda burun astarını daha güçlü bir pro-inflamatuar yanıt oluşturması için ‘eğitmesi’ de mümkündür. Ya da alternatif olarak, çocuklar ve yetişkinler arasındaki metabolik farklılıklar, virüsle savaşan genlerin kendilerini ifade etme şeklini değiştirebilir.”

Araştırmacılar, Delta varyantının yetişkinlere kıyasla çocukların burun hücrelerinde çoğalma olasılığının önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu.

Ancak eğilim, Omicron örneğinde belirgin şekilde daha az belirgindi.

Dr. Short, “Birlikte ele alındığında, bir çocuğun burun astarı daha az enfeksiyonu destekler, ancak virüs geliştikçe bu değişebilir. Bu ilk bulguları daha geniş bir popülasyonda doğrulamak ve antikorlar gibi diğer faktörlerin çocukları enfeksiyondan korumadaki rolünü belirlemek için gelecekteki klinik çalışmalara ihtiyaç duyulacaktır” diye ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.