SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Genetiği değiştirilmiş bakteriler diyabet tedavisinde aday

Genetiği değiştirilmiş bakteriler diyabet tedavisinde aday

Bilim insanları, uzun süredir hastalıkları tedavi etmek için genetiği değiştirilmiş bakteriler üzerinde çalışıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar hem insan hem de fare bağırsak mikrobiyotasından topladıkları Escherichia Coli (E. Coli) bakterisinin genetiği ile oynayarak bunun diyabet gibi çeşitli hastalıklar için olası bir tedavi olabileceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 06/08/22 19:45
okuma süresi: 3 dak.
Genetiği değiştirilmiş bakteriler diyabet tedavisinde aday
A- A A+

Cell Journal’da yayınlanan araştırmaya göre bakterilere eklenen yararlı bir gen, vücuttaki hastalıklara karşı bizlere yardımcı olabilir. Araştırma ekibi, genetiği değiştirilmiş bakterilerin yaşadığımız hastalıkların semptomları konusunda bizlere yardımcı olabileceğini, hatta bazı kronik hastalıklardan kurtulmamıza katkıda bulunabileceğini belirtti. Bakteriler, tüketilen gıdaların türüne, sağlık durumuna, strese ve genetik geçmişe bağlı olarak vücuda uyum sağlıyor. İnsan vücudu bakteriler için ideal bir ortamken bakteriler de genetik mühendisliği için ideal adaylar olarak ön plana çıkıyor.

Araştırma ekibi, fare dışkılarından topladıkları örnekler ile genetiği değiştirilmiş E. Coli bakterisi yarattı. Ardından değiştirdikleri bakteriyi fare vücuduna geri enjekte etti.

Ekip, E. Coli bakterisine safra tuzu hidrolazı proteinini enjekte etti. Fareler üzerinde yapılan deneyler, proteinin deney farelerinin diyabetine olumlu yönde etki ettiğini gösterdi. Farelerde yapılan başarılı deneylerin ardından ekip, insan bağırsaktan alınan E. Coli bakterisinde de benzer bir işlem gerçekleştirdi.

Her ne kadar çalışmalarda önemli sonuçlar elde edilse de bakterilerin genetiğini değiştirmek başka zorluklar yaratıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden gastroenterolog ve çalışmanın baş yazarı Amir Zarrinpar, üniversitenin internet sitesinde yayınlanan raporda şu açıklamada bulundu:

“Bazı bakteriler değişikliklere karşı oldukça dirençli. Bu durum, onların doğuştan gelen savunma mekanizmalarının bir parçası. Ancak günümüzde bu bakterileri daha etkili bir şekilde tasarlamamızı sağlayacak birçok genetik mühendisliği aracı var.”

Ekip, daha fazla hastalığı tedavi etmek için genetik mühendisliğinden yararlanmayı planlıyor.

Zarrinpar sürece dair “Büyük hayaller kuruyoruz. Bu teknoloji, birçok farklı kronik ve genetik hastalıkları tedavi etmek için mikrobiyom tedavisini uygulamamıza yardımcı olabilir” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.