SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Diyabet için potansiyel bir tedavi: Safra asitleri

Diyabet için potansiyel bir tedavi: Safra asitleri

Sindirim suları olan safra asitleri, tip 2 diyabeti tedavi etmek ve önlemek için yeni bir yolun anahtarı olabilir.

Yayın Tarihi: 20/11/22 23:59
okuma süresi: 3 dak.
Diyabet için potansiyel bir tedavi: Safra asitleri
A- A A+

Safra asitleri, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmaktan fazlasını yapar. Bu asitler kan şekerini düzenlemek de dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarını kontrol eden sinyal molekülleri olarak işlev görüyor.

Diyabet, kandaki şeker seviyesini koruma yeteneğini kaybettiğinde gelişir ve araştırmalar, tip 2 diyabetli hastaların safra asidi bileşiminin farklı olduğunu ortaya koydu.

Eşsiz safra asidi profili CYP8B1 geni tarafından kontrol edilir, ancak bugüne kadar bu gen ile insanlarda diyabet riski ve glukoz kontrolü arasındaki bağlantı belirlenmemişti. Bu, Journal of Clinical Investigation'da yayınlanan çalışmada Singapur'dan bir araştırma ekibinin elde ettiği başarı.

Singapur Genel Hastanesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi Yong Loo Lin Tıp Fakültesi'nden araştırma ekibi, bu veriyi hayvan deneylerinden elde etti. CYP8B1 genine sahip olmayanlar, tip 2 diyabetlilerden farklı bir safra asidi bileşimine sahip. Bu farklılık, insülinin kan şekerini düşürme ve onu tip 2 diyabet geliştirmekten koruma yeteneğini geliştiriyor. Bu nedenle araştırmacılar, aynı durumun insanlar için de geçerli olup olmadığını araştırmak için bir proje başlattılar.

CYP8B1 kayıp mutasyonlarına sahip bireyler bulunduktan sonra, detaylı metabolik çalışmalara, glikozu ne kadar iyi metabolize ettiklerini ve insüline ne kadar duyarlı olduklarını ölçen çalışmalara tabi tutuldular. İnsanlardaki sonuçlar, ekibin hayvanlarda bulduklarını doğruladı. CYP8B1 genini etkisiz hale getiren mutasyonlara sahip katılımcılar daha iyi insülin duyarlılığına sahip ve normal aralıkta kan şekerini düzenlemede daha iyiydiler.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre ayrıca, bu gönüllülerin karaciğerlerinde daha düşük miktarda yağ ve mutasyon olmayanlara kıyasla daha iyi bir lipit profili olduğu da bulundu.

Singapur Üniversitesi Kardiyovasküler Araştırma Enstitüsü'nden çalışmanın baş araştırmacısı Prof. Dr. Roshni Singaraja, çalışmanın yayınlanmasıyla birlikte üniversitenin web sitesinde yayınlanan bir raporda şunları söyledi: “CYP8B1 safra asidi genindeki mutasyonlar tip 2 diyabete karşı koruma sağladığından; Bu gen enziminin aktivitesini azaltan ve aynı faydayı herkese verecek bir ilaç geliştirmek mümkün.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.