SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Bağırsak rahatsızlığının tedavisi için bakteriler kullanılacak

Bağırsak rahatsızlığının tedavisi için bakteriler kullanılacak

ABD Gıda ve İlaç Düzenleme Kurumu (FDA), bağırsak rahatsızlığını tedavi etmek için bakterileri kullanan bir tedaviyi onayladı ve geliştirilmekte olan birçok benzer tedavinin yolunu açtı.

Yayın Tarihi: 02/12/22 15:15
Güncelleme Tarihi: 02/12/22 15:39
okuma süresi: 3 dak.
Bağırsak rahatsızlığının tedavisi için bakteriler kullanılacak

Rebiota adı verilen ilaç, toksin üreten bakterilerin kişinin sindirim sistemindeki normal dengeyi bozduğu Clostridium difficile enfeksiyonu için tek doz tedavi olarak veriliyor.

ABD Gıda ve İlaç Düzenleme Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Rebiota vücuda iyi bakteriler sokarak dengeyi yeniden sağlamak üzere tasarlandı.

Clostridium difficile bakterisinin tehlikeleri konusunda farkındalık yaratmakla ilgilenen Peggy Lillis İcra Direktörü Christian John Lillis, önceki gün (Çarşamba) yaptığı açıklamada ilacın onaylanmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Lillis " ABD Gıda ve İlaç Düzenleme Kurumu'nun, bu bakterilerin yok ettiği doğal mikrobiyomu eski haline getirecek ilk tedaviyi onaylamasından çok memnunuz. Bu, her yıl bu tehlikeli bakterilerle savaşan yaklaşık 200 bin insan için ileriye doğru atılmış büyük bir adım" dedi.

Geçtiğimiz Eylül ayında bir danışma kurulu, verilerin Rebiota'nın C. difficile nüksetmesini azaltmada etkili olduğunu gösterdiğine dair 13'e karşı 4 oyla onayın yolunu açtı.

FDA'ya tavsiyede bulunmak üzere görevlendirilen birkaç uzman, "FMT adı verilen benzer tedavilerin yıllardır doktor muayenehaneleri dışında sunulduğu göz önüne alındığında, piyasada düzenlenmiş bir ürüne sahip olmak faydalı olacak" dedi.

Danışma Kurulu üyesi Eric Rubin toplantıda şunları söyledi:

“Piyasada mevcut bir ilaç yoluyla yararlı mikropların naklini kolaylıkla elde edebilecek hastalar için nasıl bir fırsat olduğunu fark edin.”

Denemenin 3. aşamasında ilaç, Clostridium difficile saldırılarını yüzde 29,4 oranında azalttı. İlacı üreten Rebiota şirketi ön sonuçlarını bu ayın başlarında açıklamıştı.

İlacı ilk geliştiren Rebiyotikler şirketini satın alan da Rebiota şirketi. Bununla ilgili ilk deneyler yaklaşık 10 yıl önce onun adına yapıldı ve bu deneylerle ilgili bir çalışma 2013 yılında yayınlandı.

Clostridium difficile için ilaç geliştiren tek şirket Rebiota değil. Ceres Therapeutics Eylül ayında başka bir tedavi için FDA onayı başvurusunu tamamladığını duyurmuştu. FDA’nın ilacı onaylayıp onaylamayacağına 26 Nisan 2023'e kadar karar vermesi bekleniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.