SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Felç ile el büyüklüğü algısı arasındaki ilişki

Felç ile el büyüklüğü algısı arasındaki ilişki

Kronik el ağrısı özellikle felç atlatanlarda sıklıkla görülüyor.

Yayın Tarihi: 31/12/22 15:50
okuma süresi: 3 dak.
Felç ile el büyüklüğü algısı arasındaki ilişki
A- A A+

Felç atlatanlara ilişkin yapılan çalışmada, kronik ağrının vücut algısını nasıl değiştirebileceğini gösteriyor. Zira beyin, ellerin farklı büyüklükte olduğuna inandırarak hastaları kandırıyor ve buda kaza riskini artırıyor.

Avustralyalı ve ABD’li araştırmacılar, Brain Science dergisinin son sayısında yayımlanan çalışmada sürekli ağrı yaşayan felçli hastaların yanlışlıkla felçten etkilenen elin gerçekte olduğundan daha büyük veya daha küçük olduğuna inanma olasılığının yüksek olduğunu buldu.

Güney Avustralya Üniversitesi'nden ağrı uzmanı Lorimer Mosley liderliğindeki araştırmacılar, felçten kurtulan 523 kişiyi tetkik etti.

Kronik ağrı çekenlerin, ağrıdan kurtulanlara göre değişen ‘vücut algısı’ yaşama olasılığının üç kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Mosley Güney Avustralya Üniversitesi'nin resmi internet sitesinde perşembe günü yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Çalışmamızda iki çarpıcı bulgu var.  Bunlardan ilki, felçten kurtulan her beş kişiden üçünün kronik ağrıdan muzdarip olduğu. İkincisi ise ağrı yaşayan kişilerin de vücut hissindeki önemli değişiklikleri algılama olasılıklarının daha yüksek olduğu. Bu potansiyel çifte etki günlük aktiviteleri zorlaştırarak yaşam kalitesini etkiliyor.”

 Amputasyon sonrası şiddetli kronik ağrı ve yeme bozuklukları gibi bir dizi durumda da çarpık vücut algısı bildiriliyor. Ancak beyin felci sonrası ağrıları ile bağlantılı değil.

Felç sonrası ağrı elde olduğunda çarpık bir vücut algısı iki kat daha fazla gözlemlendi. Bu da diz osteoartriti gibi diğer kronik ağrı gruplara işaret ediyor. İnsanların yüzde 30'u bu durumda dizlerinin şiştiğini düşünüyor.

Mosley’in konuya ilişkin açıklaması şöyle oldu:

“Bu olağanüstü sonuçlar bize daha önce düşündüğümüzden daha karmaşık organizmalar olabileceğimizi gösteriyor. Bir sonraki adım, vücut algı bozukluğunun bu hastalarda ağrıya katkıda bulunup bulunmadığını belirlemek. Eğer durum öyleyse, bunu ele almak için terapileri yenilememiz gerekiyor.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.