SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehtap Tınazlı Kralların hastalığı olan "Gut" hastalığını anlattı

İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehtap Tınazlı Kralların hastalığı olan "Gut" hastalığını anlattı

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, Gut hastalığının 'Kralların Hastalığı' ya da 'Hastalıkların Kralı' olarak bilindiğini, tarihçesi en eskilere dayanan hastalık olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 23/08/13 10:30
okuma süresi: 4 dak.
İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehtap Tınazlı Kralların hastalığı olan "Gut" hastalığını anlattı
A- A A+

" Uzun süreli ürik asit yüksekliğini izleyen, eklem ve dokularda monosodyum ürat monohidrat kristallerinin birikmesi ile ortaya çıkan, yineleyen eklem iltihabı(artrit) atakları ile karakterize konjenital veya edinilmiş bir grup hastalığın oluşturduğu tablodur."açıklamasında bulunan Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, gut hastalığının genellikle orta yaş erkekleri etkileyen sıklıkla obezite (şişmanlık), kan basıncı ve kolesterol yüksekliklerinin eşlik ettiği bir kristal hastalığı olduğunu kaydetti.

Erişkin erkek populasyonunun %1-2'ini etkileyen bir iltihablı eklem hastalığı olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, "Son iki dekatta gut görülme sıklığında artış izlenmekte, buna neden olarak da yaşam tarzında oluşan değişiklikler suçlanmaktadır." İfadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Tınazlı , Et, deniz ürünleri, bira, likör, kan basıncı yüksekliği, obezite, diüretik (idrar söktürücü ilaç) kullanımı ürik asit yüksekliği ve gut hastalığı için risk faktörlerini oluşturduğunu dile getirirken, düşük doz aspirin kullanımı da ürik asit atılımını azaltarak serum ürik asit düzeyini arttırırken, yüksek doz aspirin ürik asit atılımın arttırmakta olduğunu belirtti.

En sık ayak 1.başparmakta ani gelişen ağrı, şişlik ve kızarıklık ile giden eklem iltihabı bulgusu olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, ilk atağın genellikle tek eklemi ilgilendirirken sonraki atakların birden çok eklemi tutabildiğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, hastalığın en az omurgayı tuttuğuna işaret ederek, genellikle atağı ortaya çıkaran bir nedenin olğunu dile getirdi.

Örnek olarak ağır etli yemekler, açlık, travma, enfeksiyon, operasyon, ani kilo verme olarak açıklayan Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, ilk atak sonrası asemptomatik (sessiz )döneme girildiğini sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, tanı konulurken en önemli unsurun hastanın hikayesi olduğuna dikkat çekerken, ayak baş parmağında ve/veya ayak bileğinde ani başlangıçlı, dokununca bile belirgin ağrılı olan kırmızılık, şişlik olması, günler içinde azalıp düzelmesi ve bu şekilde bir eklem iltihap atağının hastanın daha önce de geçirmiş olmasının tanı için önemli olduğunu ifade etti.

Gut hastalığında kaçınılması gereken faktörleride açıklayan Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, Travma, cerrahi, pürinden zengin diyet, ilaç kullanımı, alkol kullanımı ve damardan beslenme gibi nedenler gut atağını provake edebildiğini, Hiperüriseminin gut için ne yeterli olduğunu, Et ve balık tüketimi fazlalaştıkça gut atağı ihtimalinin de arttığını dile getirdi.

Süt ve süt ürünleri tüketimi arttıkça gut atağı riskinin azaldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, Gut tedavisinde güncel yaklaşımlara değindi.

Yrd. Doç. Dr. Tınazlı , " Hiperürisemisi veya gut artriti olan herkese pürinden fakir diyet ve bol sıvı alımı önerilir. Genel olarak hayvansal proteinler , özellikle sakatat ve deniz ürünlerinin tüketimi azaltılmalı, alkol alınmamalıdır." Diye konuşurken, Gut için en riskli alkollü içeceğin bira, en az riskli alkollü içeceğin ise şarap olduğunu vurguladı.

Ürik asiti yükseltebilecek ilaçların kullanımından kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, gut hastalığı tedavisinde en tercih edilen ilacın kolşisin olduğunu dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.