SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Cengiz: "88 Çocuktan 1'inde Otizm görülmekte"

Cengiz: "88 Çocuktan 1’inde Otizm görülmekte"

Birleşmiş Milletler'in ilanıyla, tüm dünyada nisan ayı Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü olarak kabul edilmektedir. Sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimin gelişiminde gecikme ya da sapma ile kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluk olan otizm hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Yayın Tarihi: 02/04/15 10:03
okuma süresi: 3 dak.
Cengiz: "88 Çocuktan 1’inde Otizm görülmekte"
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Yeliz Cengiz, 88 çocuktan 1'inde otizm'in görülmekte olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Yeliz Cengiz şöyle devam etti; Otizm Spektrum Bozukluğu, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nörogelişimsel bozukluktur. Dünyada Otizm görülme sıklığı 88'de 1'dir. Erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. Tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanlarıyla kendini gösteren Otizm, genellikle yaşamın ilk 3 yılı içerisinde ortaya çıkar. Otizm'in nedeni bilinmemekle birlikte, genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular olsa da hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin etkisi ise oldukça tartışmalı bir konudur. Otizm'e her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.

Çevreye Tepkisiz Bebekler Otizm Olabilir

Dr. Yeliz Cengiz, Bebekler iletişim kurma becerisi ve sosyalleşme ihtiyacı ile doğar. Sağlıklı bir bebek dış dünyaya tepki verir. Otizm belirtilerini "Ebeveynler bebeklerinin normal gelişim sürecine uyum sağlayıp sağlayamadığını dikkatle gözlemlemelidir. Otizim'de gelişim basamaklarında aksama gözlenir. Bebek becerilerinden bazılarını hiç geliştirememiş olabileceği gibi kimi zaman kazanılan becerilerde gerileme ya da kayıp gerçekleşebilir. Otizm olan çocuklar çevreye ilgisiz olur, gelişimsel aksamaya ek olarak anlamsız el çırpma, sallanma, dönme gibi tekrarlayıcı hareketler de gözlenebilir. Bu belirtilerden herhangi birinin çocuklarında bulunduğunu düşünenlerin zaman geçirmeden bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına başvurmalıdır." şeklinde açıklamaktadır.

Çözüm Erken Tanı Ve Özel İlgi

Otizm'de erken tanı, uygun müdahale ve düzenli psikiyatrik takip, tedavi sonucunu etkileyen en önemli faktörlerdir. Çocuğun yeterli ve uygun sosyal uyaranlar içeren bir ortamda bulunup bulunmadığı da değerlendirilmelidir. Otizm'in günümüzde bilinen tek tedavisi, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle Otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, yaşam kalitesini artırmak, sağlıklı gelişim gösteren yaşıtlarıyla birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.