SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Hemşirelik Bölümü Ulusal Acil Hemşireliği Kongresi'nde temsil edildi

Hemşirelik Bölümü Ulusal Acil Hemşireliği Kongresi'nde temsil edildi

YDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, 3. Uluslararası Katılımla Ulusal Acil Hemşireliği Kongresi'nde temsil edildi.

Yayın Tarihi: 12/04/15 13:55
okuma süresi: 6 dak.
Hemşirelik Bölümü Ulusal Acil Hemşireliği Kongresi'nde temsil edildi
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ümran Dal Antalya'da düzenlenen 3. Uluslararası Katılımlı Ulusal Acil Hemşireliği Kongresi'ne; Travma Hastasında Algoritma/Protokol Örneği konulu sunumuyla olarak katıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Doç. Dr. Ümran Dal, Travma Hastasında Algoritma/Protokol Örneği konulu sunumunda; Travma iyi takım çalışmasıyla yönetilir, derinlemesine ilk ve ikincil değerlendirmeler hayatı tehdit eden durumun belirlenmesi için anahtar noktalardır, hayatı tehdit eden bir durum belirlendiğinde girişim ertelenmemelidir. Taburculuk kararı hastanın genel durumu ve gerektiğinde sağlık hizmetine ulaşabilmesine göre verilir.

Sonuç Olarak;Travma ve yaralanmalardan sonra yaşamın kurtarılması ve uygun tedavi ve bakımın sağlanması için; bilinçli ve deneyimli bir ekip, donanımlı bir birim, iyi bir bakım sıralaması olmalıdır şeklinde belirtmiştir.

Travma bir doku veya organın yapısını ya da biçimini bozan, dıştan mekanik bir tepki sonucu oluşan tek bir bölge, organ veya sistemin yaralanmasıdır. Multi travma ise birden fazla sistemin yaralanmasıdır. Travmalar teknolojik gelişme ve şiddet olaylarına bağlı artan, ölüm ve sakatlıklara yol açan, evrensel bir halk sağlığı sorunudur. Tüm ülkelerde yaralanmalara bağlı ölüm insidansı artan yoksulluktan üç kat daha fazla artmaktadır.

Travma nedenli ölümler, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yaş grubu için tüm ölüm nedenleri arasında beşinci sırada, 1-44 yaş grubu için ise birinci sırada yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 yılı verilerine göre, travmaya bağlı ölümler, tüm yaş grupları için zehirlenmelerle birlikte beşinci sırada yer almaktadır.

İlk travma sonrası hayatta kalan hastaların %90'ı için, travmatik beyin hasarı, ekstremite fonksiyon kaybı ve ağrı morbidite açısından oldukça önemlidir.

Travma Sonrası Ölümlerin Başlıca Nedenleri; kafa travması, göğüs yaralanması, ve büyük damar yaralanmalarıdır.

Travmatik yaralanma sonrası morbidite ve mortalitenin azaltılması için bir sistem yaklaşımı gereklidir. Travma bakımı hızlı değerlendirme, triyaj, resüsitasyon, tanı ve tedavi girişimlerine göre organize edilmelidir.

Travma Hastasında Tedavi/Bakım; Hastane öncesi yaklaşım-triyaj, acil birime transfer ve resusitasyon, planlanan bakım, ameliyat dönemi, yoğun bakım ve rehabilitasyonu içerir.

Travmalı hastanın bakımı yaralının hızlı ve sistematik şekilde değerlendirilmesi ve yaşamı tehdit edici durumların ortaya konulmasını gerektirir.

Hastayı getiren sağlık çalışanı bilgi vermelidir (havayolu açıklığı, Solunum ve nabız varlığı, bilinci, mobilizasyon durumu, yaralanma mekanizması, kaybedilen kan miktarı v.b.) Hastayı teslim almak üzere hastanede hazırlık yapılmalıdır.

Travma hastasına yapılacak sistematik yaklaşım belirli bir sıra ve düzen içinde oluşturulmalıdır.

Yetersiz ve sistematik olmayan değerlendirme; gözden kaçan yaralanmalara, gözden kaçan tanı ve gecikmiş tanıya neden olur.

İyi Değerlendirilmeme Durumunda; Uluslararası yayınlanmış literatüre göre; gözden kaçan, belirlenemeyen yaralanmaların oranı % 1.3-% 13 arasında değişmektedir. Bu yaralanmalar hastanın hastanede kalış süresinin ve maliyetin artmasına neden olur, aynı zamanda artmış mortalite ve morbidite oranı dahil olmak üzere hasta çıktıları üzerinde olumsuz etkilere neden olur.

Algoritma, bir işi yapmak için tanımlanan sonlu işlemler kümesidir. Belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çizilen yola denir.

Algoritmik yaklaşımda çözüm için olası yöntemlerden en uygun olan seçilir ve yapılması gerekenler adım adım ortaya konulur.

Algoritmayı Belirtmek İçin ; metinsel olarak düz ifade ve akış diyagramı olmak üzere 2 yöntem kullanılır.

Travma algoritmalarının kullanımı ile tutarlılık, hataların azalması, resüstasyon zamanında azalma sağlanmaktadır.

Travmalı Hastalara Yönelik Hemşirelik Bakımında Öncelik; hastanın fiziksel durumunun sürekli olarak değerlendirilmesi ve uygulanan tedavilere tepkisinin izlenmesidir. Travmalı hastaya bakım veren hemşire; travmanın nedenini ve mekanizmasını, tanı amaçlı yapılan testlerin sonuçlarını, uygulanan tıbbi ve cerrahi tedaviyi, yapılan tedavi edici işlemleri (peritoneal lavaj, göğüs tüpü yerleştirilmesi vb), yaşam bulgularındaki değişimleri, nörolojik değerlendirmeyi, sıvı kayıplarını ve verilen sıvıları, hastanın geçmiş tıbbi öyküsünü, aile bireylerinin başetme durumlarını ve hastanın bakımı ile ilgili mevcut bilgi düzeylerini bilmelidir.

YDÜ Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ümran Dal kongre kapsamında düzenlenen "Kişisel G

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.