SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

UKÜ'de fizyoterapi mesleği konuşuldu

UKÜ'de fizyoterapi mesleği konuşuldu 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından "Fizyoterapi Mesleği ve Fizyoterapi Söyleşileri" konulu etkinlik düzenlendi.

Yayın Tarihi: 05/05/15 13:55
okuma süresi: 4 dak.
UKÜ'de fizyoterapi mesleği konuşuldu 
A- A A+

UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşilere UKÜ öğretim görevlisi Fzt. Münevver Özakalın, FTR Merkezi yönetici direktörü Fzt. Nafia Bekiroğlu ve Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nden Ruhsar Vudalı konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Mustafa Yektaoğlu'nun da kısa bir süre katıldığı etkinlikte fizyoterapi mesleğinin ve hasta ile iletişimin öneminin yanı sıra, hastayı tanımanın tedavi sürecindeki önemine de değinildi.

Fizyoterapist Münevver Özakalın'ın giriş konuşmasının ardından Fizyoterapist Nafia Bekiroğlu, fizyoterapi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 30 yıldır bu sektörde olduğunu söyleyen Bekiroğlu her yeni hasta ve vakanın fizyoterapist için önemli olduğunu, fizyoterapist adaylarının ileride bir çok sorunla başederek sağlıklı olmayan kişilere yardımcı olacaklarını anlattı.

"En önemlisi empati kurmak ve karşılıklı güven sağlamak"

İş sektöründeki ilk 10 yılının kendisi için sadece gelişim süreci olduğunu söyleyen Bekiroğlu pek çok hastası olmasına rağmen, her yeni hastadan çok farklı şeyler öğrendiğini belirtti. Tedavi sürecine de değinen Fzt. Nafia Bekiroğlu, bu süreçte en önemli noktanın empati kurabilmek, sonrasında da saygı ve sevgiyi sağlamak olduğunu belirtti. "Hastanın tedavi sürecinde size karşı güveni çok önemli, bunu sağlamanız gerekiyor. Siz de hastaya güveneceksiniz. Hastanın niyeti size geldiğinde iyileşebileceğini düşünmektir, sizin de hastaya onu iyileştirebileceğinizi düşünerek hareket etmeniz gerekir." dedi.

Fizyoterapist için hiçbir hastanın birbiriyle aynı olmadığını, her hastanın farklı özellikte, kimyada, kimlikte, kişilikte ve kültürde olduğuınu belirten Bekiroğlu, bu parçaları düşünerek hastaya yaklaşmanın tedavi süresini istenilir doğrultuda ilerlettiğini söyledi. Tedavi süresinde hastanın da en az fizyoterapist kadar çabalaması gerektiğinden bahseden Nafia Bekiroğlu fizyoterapinin interaktif bir süreç olduğunu, sorumluluğun hem hastada hem de fizyoterapistte olduğunu, tek taraflı hareket edildiği sürece hiç bir sonuç alınamayacağını vurguladı.

"Sizi farklı kılan el beceriniz ve uzmanlık alanınızdır"

Her belirtinin aynı sorunu içermediğini anlatan Bekiroğlu fizyoterapistleri birbirinden ayıran asıl etmenin ellerinin ve uzmanlık alanlarının olduğunu söyledi. Fizyoterapistin hangi alanda uzmanlaşırsa o alanda özelleştiğini aktaran Fzt. Bekiroğlu, "Tedavi süresince hastayı her şekilde tanıyın. Hastalığını karşınızdaki kişiye hem tıbbi bir dille, ardından sade bir şekilde anlatın." dedi.

Hastalıkta yüzde 30'luk kısmın reel kas hastalığı olduğunu geriye kalan yüzde 70'lik kısmın ise tamamen psikosomatik, hastalık yansımaları olabildiğini söyleyen Bekiroğlu, hastalık tedavi süresinde düzenli not alma ve bilgi aktarımının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Dr. Yektaoğlu: En büyük eksiklik kömplikasyon dersinin verilmemesi

Söyleşiye katılan Dr. Mustafa Yektaoğlu fizyoterapideki eksikliklerden ve bilgi, donanımın etkinliğinin öneminden bahsetti. "Ne kadar bilgili olursanız o kadar güçlü olursunuz. Hasta size geldiği zaman güçlü bilgiyle daha çok iletişim kurarsınız. MR veya röntgende hastalığın ne olduğunu görüp söyleyebilmelisiniz, bu sizi farklı kılar," diyen Dr. Yektaoğlu fizyoterapide en büyük eksikliğin komplikasyon dersinin verilmiyor olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.