SAĞLIK
okuma süresi: 8 dak.

Çocukta 0-6 yaş en kritik dönem

Çocukta 0-6 yaş en kritik dönem

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Azize Ummanel, çocukların 0-6 yaş dönemini kapsayan ve zihinsel, sosyal, duygusal, psikomotor, dil ve özbakım becerilerini destekleyen eğitimin çok önemli olduğunu belirterek "Bu dönemde iyi bir okul öncesi öğretmenine sahip olmak, becerilerin kazanılmasına büyük oranda katkı sağlar" dedi.

Yayın Tarihi: 10/05/15 13:54
okuma süresi: 8 dak.
Çocukta 0-6 yaş en kritik dönem
A- A A+

GAÜ'den verilen bilgiye göre, Katıldığı bir TV programında çocukların okul öncesi eğitimi ve bu eğitimi verecek olan öğretmenlerin önemine dikkat çeken Azize Ummanel, şunları söyledi:

0-6 yaş en kritik dönem

"Okul öncesi eğitim 0-6 yaş dönemini kapsayan ve çocukların zihinsel, sosyal, duygusal, psikomotor, dil ve özbakım becerilerini destekleyen kritik bir dönemi kapsamaktadır. Çocukların 3 yaşından sonra okul öncesi eğitime başlamaları önemlidir. Nedeni ise ilk sosyal çevreleri olan ailelerinden farklı olarak akranları ile okul öncesi eğitim kurumlarında bir araya gelmeleridir. Zira çocuklar bu dönemde yetişkinlerden öğrendikleri gibi akranlarından da bir takım sosyal beceriler öğrenmektedirler. Okul öncesi eğitim kurumlarında belli rutinleri takip ederek ellerini yıkama, sıraya girme gibi özbakım becerileri; paylaşma, yardımlaşma, sırasını bekleme gibi sosyal beceriler kazanırlar."

İlk becerilerin kazanıldığı yaş aralığı

Konuşmasında ilkokula hazırlık amacıyla yapılan hamur yoğurma, kesme-yapıştırma, ipe boncuk dizme gibi çalışmalarla küçük kas becerilerinin geliştirildiğine dikkat çeken Ummanel, "Çocuklar ilkokula başladıklarında kalem tutma becerisini kazanmış olurlar. Bir takım sıralama, örüntü oluşturma ve gruplama gibi aktivilerle temel matematik becerileri kazanırlar ve gerek arkadaşlarından gerekse öğretmenlerinin okudukları kitaplardan da yeni kelimeler öğrenerek dil hazinelerine katkıda bulunurlar. Bu dönemde iyi bir okul öncesi öğretmenine sahip olmak da bu becerilerin kazanılmasına büyük oranda katkı sağlar" dedi KKTC'de uygulanan okul öncesi eğitim konusunda da açıklamalarda bulunan Ummanel, KKTC'de okul öncesi eğitim kurumlarının günden güne arttığını, bunda Girne Amerikan Üniversitesi'nden mezun olan öğretmenlerin katkısının büyük olduğunu vurguladı.

Okul öncesi eğitimin uzman kişilerce açılması ve bu alanda uzman öğretmenlerin yeralması gerektiğini vurgulayan Ummanel, "Uzman kişilerce açılan kurumların sürekli kendilerini geliştirmeleri ve aileleri de eğitim sürecine katan aktivitelerde bulunmaları oldukça sevindirici gelişmelerdir. Çünkü çocukları bu kurumlarda ailelerinden ayrı düşünemeyiz. Onların aldıkları eğitimi aile ortamında da pekiştirmeleri gerekmektedir. Bu da ancak aileleri de okul etkinliklerine katarak ve eğiterek mümkündür. Ülkemizde bu tür etkinliklerin artması oldukça sevindirici bir gelişmedir. Fakat eğitim kalitesi düşük okullarımız da ne yazık ki bulunmaktadır. Onların da denetimlerle düzeleceğine inanmaktayız. Bu konuda eğitim otoritelerine ciddi görevler düştüğüne inanmaktayım. Biz akademisyenler de bu konuda devletimizle eşgüdümlü çalışmaya hazırız" dedi.

Nitelikli öğretmen, nitelikli eğitim

Konuşmasında nitelikli okul öncesi eğitim öğretmenleri yetiştirmenin neden önemli olduğu konusuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Azize Ummanel, "Okul öncesi dönemde alınan eğitim çocukların tüm yaşamlarını etkilemektedir. Bu dönemde kazanılmayan sosyal becerilerin ne yazık ki yaşamın ilerleyen dönemlerinde kazanılması oldukça güçtür. Örneğin paylaşma gibi bir beceri okul öncesi dönemde kazanılmazsa ve çocuk bunun önemini anlayamazsa, yaşamının ilerleyen zamanlarında da paylaşmayacak ve sosyal sorunlar yaşayabilecektir. Paylaşmayan, yardımlaşmayan veya empati geliştirmeyen çocuklar bu dönemde akranları tarafından reddedilme riski yüksek çocuklardır. Ne yazık ki sosyal ret yaşayan çocuklar yaşamlarının ilerleyen yıllarında da ret görebilmektedirler. Nitelikli bir okul öncesi öğretmeni çocukların eksik yanlarını görerek geliştirmeye çalışan ve onları tüm yönleri ile destekleyen bir yapıya sahiptir. Öte yandan bu işin eğitimini almamış niteliksiz kişiler çocuklara yanlış şekilde davranıp onların özgüvenlerini kırabilir ve gelişmeleri için gerekli olan girişimciliklerini engelleyebilir. Böylelikle çocuklarda derin ve kalıcı yaralar açabilirler." dedi.

Öğretmenlikte GAÜ farkı..

Programda GAÜ okul öncesi öğretmenliği bölümü hakkında bilgiler veren Azize Ummanel, "GAÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü 2008-2009 eğitim yılında TC Yüksek Öğretim Kurumu onayı ile öğrenci almaya başlamıştır. Öğrenci ve öğretmen kalitesini kurulduğu ilk günden beri artıran bölümümüzde şu an ortalama 550 öğrenci eğitim görmektedir. Öğrencilerimiz teorik derslerin yanı sıra uygulamalı dersler de almakta ve öğrendiklerini pratiğe dökme imkanı bulmaktadırlar. Bunun yanı sıra sosyal aktiviteler, topluma hizmet uygulamaları ve sosyal sorumluluk projeleri ile de bölümümüz her yıl ses getirmektedir." diye konuştu.

Sosyal sorumluluk projeleri

GAÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü'nün sosyal sorumluluk projelerini de anlatan Ummanel oluşturulan "Erken Çocukluk Eğitimi Destekleme Kulübü" nün bir kız ve bir erkek öğrencinin eş başkanlığında yönetildiğini, bir çok aktivite organize edildiğini anlattı.

Bu yıl kaynaşma amaçlı geziler, kız ve erkeklerin oluşturduğu takımların yarıştığı futbol turnuvası ve özel geceler organize edildiğini anlatan Ummanel, her yıl kulüp öğrencilerinin organize ettiği bölüm yemeği ve pikniği yapıldığını, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında birçok kuruluşa ve okula katkı yapıldığını söyledi. Ummanel "Bunlar arasında ihtiyaçlı okullardaki sınıfları yenileme, okullardaki oyun alanlarını düzenleme, kanser hastası olan çocuklar için yardım toplama, farkındalık oluşturacak etkinlikler yapma, ihmal ve istismar konularını da içeren kamu spotları hazırlama, kitap bağışında bulunma ve ihtiyaçlı ailelere yardımda bulunma yaptığımız etkinlikler arasındadır" diye konuştu.

Okul Öncesi Öğretmenliği olarak yıl içerisinde çeşitli etkinlikler organize edildiğini de anlatan Ummanel "Örneğin bu yıl Çocuk Hakları Günü kapsamında davet ettiğimiz konuşmacılarla çocuk haklarını ve ülkemizde bu konuda neler yapıldığını farklı bakış açıları ile değerlendirdik. Müzik ve dramayı birleştirerek öğrencilerimizin bu alanda daha etkin olabilecekleri atölye çalışmaları düzenledik. Son olarak da birbirinden değerli konuşmacılarla okul öncesi öğretmenliği bölümünden mezun olacak öğrencileri çalışma yaşamlarında nelerin beklediği konusunda bir söyleşi gerçekleştirdik." dedi.

Uçan Melekler Projesi

Bölüm olarak GAÜ bünyesinde düzenlenen sosyal sorumluluk projelerine de katıldıklarını söyleyen Ummanel bunlardan birinin de Flying Angels - Uçan Melekler projesi olduğunu üniversite içerisinde üç farklı bölüm ile ortaklaşa r çalışma yürütüldüğünü anlattı. Bu çalışmaların Hemşirelik Yüksek Okulu, Psikoloji Bölümü ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümleri olduğunu söyleyen Ummanel, bu bölümlerde okuyan öğrencilerin belirli bir ücret karşılığında projeye katkı sağladığını, hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilerin proje kapsamında yaşlı bakımı konusunda ihtiyacı olan ailelere yardım ettiğini, psikoloji bölümünde okuyanların psikolojik destek sağladığını, Okul Öncesi Öğretmenliği okuyan öğrenciler ise evde çocuk bakımı konusunda ihtiyacı olan ailelere destek verdiğini anlattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.