SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Dünya Sağlık Örgütü uyardı, Sağlık Bakanlığı harekete geçti: Hastanede karantina hazırlığı

Dünya Sağlık Örgütü uyardı, Sağlık Bakanlığı harekete geçti: Hastanede karantina hazırlığı

Koronavirüs ile ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan eden Dünya Sağlık Örgütü tüm ülkelerde karantina mekanizmalarının işler olmasını istedi, Sağlık Bakanlığı harekete geçti.  Bakanlık, Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde son bir yıldır atıl vaziyette bulunan yataklı tedavi servisini, olası Koronavirüs şüphesi taşıyan vakalar için bir karantina merkezine çevirmek için kolları sıvadı.

Yayın Tarihi: 01/02/20 11:00
okuma süresi: 6 dak.
Dünya Sağlık Örgütü uyardı, Sağlık Bakanlığı harekete geçti: Hastanede karantina hazırlığı

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Koronavirüs ile ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan eden Dünya Sağlık Örgütü tüm ülkelerde karantina mekanizmalarının işler olmasını istedi, Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Edinilen bilgilere göre Bakanlık, Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde son bir yıldır atıl vaziyette bulunan yataklı tedavi servisini, olası Koronavirüs şüphesi taşıyan vakalar için bir karantina merkezine çevirmek için kolları sıvadı.

Karantina merkezine çevrilecek servisle ilgili detaylar…

Söz konusu ‘karantina merkezini’ araştıran Kıbrıs Postası, bazı detaylara ulaştı.

Edinilen bilgilere göre, Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki ‘karantina merkezine’ çevrilecek serviste çalışmalar başlamış durumda. Söz konusu servis 50 yatak kapasitesine sahip fakat bölüm ikiye bölünecek ve yaklaşık 20 yatak kapasiteli bir merkez haline çevrilecek.

Son 1 yıldır kullanılmayan bölüm, bir dönem yataklı servis olarak kullanılıyordu. Daha sonra yataklı servis başka bir bölüme taşındı ve servis boş kaldı.

Bölüm, fiziksel açıdan ‘şuan için’ kullanılamaz halde.

HASTANEDE KARANTİNA MERKEZİ TOPLANTISI

Edinilen bilgilere göre Çarşamba günü, Sağlık Bakanlığı ile hastane yönetimi arasında bir toplantı gerçekleştirildi. İddialara göre hastane yönetimi, Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne böyle bir merkezin kurulmasını uygun görmediğini beyan etti. Enfeksiyon Komitesi ise, hastane yönetimine hak verdiğini, hastane içerisindeki bir servisin karantina merkezi için uygun olmadığını fakat şuan için başka bir olasılığın bulunmadığını söyledi. Öte yandan karantina merkezinin kurulacağı yere tepki gösteren Tıp-İş’in, yer belirleme toplantısına katılmadığı öğrenilirken, yer önermeden eleştiri yapması dikkat çekti.

ÇELİKTEN ‘ENFEKSİYON BİNASI’

Bu arada bu tip salgınları göz önünde bulunduran Sağlık Bakanlığı, enfeksiyonla ilgili bir birim kurulması konusunda kararlı. Edinilen bilgilere göre Sağlık Bakanı Pilli, enfeksiyonla ilgili birim için çelikten bir bina inşa etmek için hazırlık içinde. Bakanlık, olası salgın durumlarında, bu binayı karantina merkezine çevirmeyi planlıyor.

TIP-İŞ: “KARANTİNA MERKEZİ YERİNE ‘BULAŞTIRMA MERKEZİ’ KURULMUŞ OLACAK”

Öte yandan Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs’e karşı kuracağı karantina merkezinin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği standartlarda olması gerektiğini, aksi takdirde karantina merkezi yerine “bulaştırma merkezi” kurulmuş olacağına dikkat çekti.

Açıklamada ayrıca, “Merkezde görev yapacak personel için de yeterli sayıda özel maske (N95 veya FFP2 benzeri), gözlük, önlük, yüz siperliği gibi koruyucu ekipmanların sağlanması zaruridir” ifadelerine de yer verildi.

DSÖ: “SORUN ÇİN’DE DEĞİL, DİĞER ÜLKELERDE YAŞANANLAR”

Dünya Sağlık ÖrgütüBaşkanı TedrosAdhanomGhebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edilmesinin nedeninin "Çin'de değil, diğer ülkelerde yaşananlar" olduğunu söylemiş ve asıl endişenin “virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılması” olduğunu belirtmişti.

DSÖ ayrıca, virüse karşı kurulan ya da kurulacak olan ‘karantina merkezlerine’ ilişkin belirli standartlar da paylaştı.

DSÖ’NÜN ÖNERDİĞİ KARANTİNA MERKEZLERİ…

DSÖ’nün önerilerine göre kurulacak olan bir karantina merkezinde standart el yıkama ve benzeri yöntemler dışında, hava izolasyonun tam sağlanması, hastaların her birinin ayrı banyo-tuvaleti olan tek kişilik özel odalarda yatırılması, mümkünse odaların negatif basınçlı olması veya HEPA filtresinin bulundurulması gerektiği ifade ediliyor. Önerilerde ayrıca, hastaların merkez dışına çıkarılmaması için ayrı bir röntgen cihazı temini ve buraya özel bir yoğun bakım ünitesinin kurulması gerektiği vurgulanıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.