SAĞLIK
okuma süresi: 10 dak.

Virüsle mücadele eden Çin’de 2 hafta kalan Kaan: “Çin halkının dayanışmasına hayran kaldım”

Virüsle mücadele eden Çin’de 2 hafta kalan Kaan: “Çin halkının dayanışmasına hayran kaldım”

Pilot, Uçuş Eğitmeni ve Akademisyen olarak görev yapan Özer Kaan, Çin’de insanların gerek duymadıkça sokağa çıkmadığını söyledi. Yabancı basında söylendiği gibi bir ‘panik havası’ bulunmadığını da vurgulayan Kaan, Çin halkının dayanışmasına hayran kaldığını da söyledi. Çin hükümetinin insanüstü gayret sergilediğini ifade eden Kaan, Çin’e giden turist sayısında yüzde 95 azalma olduğunu da ekledi.

Yayın Tarihi: 16/02/20 09:10
okuma süresi: 10 dak.
Virüsle mücadele eden Çin’de 2 hafta kalan Kaan: “Çin halkının dayanışmasına hayran kaldım”

Kıbrıs Postası - Tünay MERTEKÇİ

Ülkemizde, Pilot, Uçuş Eğitmeni ve Akademisyen olarak görev yapan Özer Kaan, 22 Ocak tarihinde Çin’e gitmiş ve geçtiğimiz günlerde geri dönebilmişti. Çin’de neler yaşadığını ve koronavirüsün Çin’i nasıl etkilediğini Kıbrıs Postası’na anlatan Kaan, gittiği bölgelerde herhangi bir kaosun veya panik ortamının olmadığını kaydetti. İnsanların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmadığını da belirten Kaan, Çin hükümetinin söz konusu virüs hakkında insanüstü gayret gösterdiğini kaydetti. Virüsün önüne geçilebilmesi için geçtiğimiz gün Çin hükümetinin sıkı tedbirler almaya devam ettiğini de söyleyen Kaan, maske bulunamadığına dair yabancı basında çıkan haberleri de yalanladı ve otellerin bedava maske verdiğini söyledi. Kaan ayrıca Çin halkının dayanışmasına hayran kaldığını vurguladı ve emekli doktorların da gönüllü olarak çalışmaya başladığını ekledi.

Kaan: Bulunması gereken kalabalığın sadece yüzde 10’u vardı

Pilot, Uçuş Eğitmeni ve Akademisyen Özer Kaan, Çin’de özel işleriyle ilgili bulunduğunu söyledi ve çok önceden planladığı bir seyahat dolayısıyla Çin’e gittiğini belirtti. 22 Ocak tarihinde İstanbul üzerinden Çin’e ait Southern Airways ile başkent Pekin şehrine (Beijing) hareket ettiklerini ifade eden Kaan, “Biz yolculuğa başladığımızda koronavirüsüne bulaşanların artmasından dolayı Çin’deki hava meydanlarında bazı tedbirlerin alındığı, uçakta bizlere bildirilmişti” dedi. Çin’de uçaktan indiklerinde terminal girişinde termal kameralarla vücut ısılarının kontrol edildiğini ifade eden Kaan, “Meydanda normalde bulunması gereken kalabalığın ancak yüzde 10’u falan vardı” dedi.

“İnsanlar gerek olmadıkça evinden çıkmıyordu”

Pekin’de 15 gün kaldığını vurgulayan Kaan, orada bulunduğu süre boyunca herkesin sokaklarda maskeyle dolaştığını söyledi. İnsanların gerek olmadıkça evinden çıkmamaya gayret gösterdiğini belirten Kaan, bu dönemde Dalian ve Zhengzhou şehirlerini ikişer günlüğüne ziyarete gitmesi gerektiğini söyledi.

“Her yer kapatılmıştı”

Wuhan kenti ve Hubei ilinde hızla artan salgından dolayı, Çin’in bu bölgelere en uzak yerler hariç, tüm kasaba ve büyük kentlerdeki, alış veriş merkezleri, sinemalar, eğlence yerleri, lokantaların büyük bir kısmını kapattığını söyleyen Kaan, okullar, üniversiteler, müzeler ve sergilerin de kapatıldığını belirtti.  Kaan, söz konusu dönemde yeni yıl kutlamalarının da iptal edildiğini dile getirdi.

“Kaos ortamı veya panik görmedim”

“Çin’de bulunduğum her üç şehide, Batı medyasında bahsedildiği gibi herhangi bir kaos ortamı veya panik görmedim” diyen Kaan, açık olan dükkanlarda gıda eksikliği veya insanların kuyrukta beklediği ortamları da göremediğini söyledi. Bu dönemde, Wuhan kenti dışında, örneğin 25 milyonluk Pekin kentinde, önceden Wuhan’dan gelen şahıslarda bir ölüm ve 100’den fazla enfeksiyon şüphesi olan hastalık görüldüğüne dikkat çeken Kaan, “Bunlar da süratle karantinaya alındı ve yakın irtibatta oldukları tüm kişiler kontrolden geçirildi” dedi.

 “Olayın ciddiyeti halka her gün açıklandı”

Gerçeklerin insanlardan saklandığı konusunun ise tamamen yalan ve yanlış olduğuna değinen Kaan, orda olduğu sürece Çin medyasının Çince ve İngilizce olarak, ölüm ve enfeksiyon rakamlarını en ince detayına kadar halka aktardığını ve olayın ciddiyetinin halka her gün açıklandığını belirtti. “Bu hastalığın bir önceki SARS hastalığından daha az öldürücü olmasına rağmen daha bulaşkan olduğundan ölümlerin artacağı, bulaşan özellikle yaşlılarda ölümlerin devam edeceği belirtilmiştir” şeklinde konuşan Kaan, ancak enfeksiyon sonrası sağlığına dönenlerin çok daha yüksek oranda olduğunun da son bir haftada gözlemlendiğine dikkat çekti.

 “Çin hükümeti insanüstü çaba gösterdi”

Kaan, virüsün ortaya çıktıktan sonra Çin hükümetinin gayretleri ve insanüstü çabaları neticesinde, çok süratli bir şekilde hastalığın yoğun olduğu bölgelerin karantina altına alındığını dile getirdi. Kaan, “14 gün kuluçka dönemi olduğu iddia edilen bu virüse bulaşıp da bölgeden başka şehre geçen diğer olası hastaları tespit edinceye kadar, yayılmasını önlemek için tüm şehirlerdeki tren, otobüs ve hava meydanlarındaki sıkı sağlık kontrolleri devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“Oteller bedava maske veriyordu”

Çin’de birçok farklı şey, giysi, telefon parçası hatta araba imalatçılarının, maske ve sağlık ekipleriyle doktorlar için özel koruma giysileri imal etmek üzere üretim kanallarını değiştirdiğini belirten Kaan, “Yine dış basında söylenen, bulunamayan veya tanesi 50 veya 100 liraya maske satılan haberleri de tamamen uydurmadır” dedi. Kaan, her sokakta açık olan bazı bakkallara gittiği zaman her şehirde 5-10 TL arası maskeler satılmakta olduğunu vurguladı. “Maske alamamışsanız gittiğiniz oteller size bedava maske veriyordu” diyen Kaan, tek sıkıntının sağlık görevlileri ve doktorların her gün yeniledikleri koruyucu giysiler ve özel korumalı maskelerde olduğunu belirtti. Kaan, “Onu da 1 ayda dezenfekte edilmesi gereken giysileri, 1 günde ışınlayarak dezenfekte etme yolunu bulan fabrikalar ihtiyacı gidermeye başlamıştır” dedi.

“Yalan söyleyenin cezası ölüm”

Çin hükümetinin salgını koruyabilmek için geçtiğimiz bazı sert tedbirler de aldığını kaydeden Kaan, “Koronaviruse bulaşanla beraber olduğunu bildiği halde yalan söyleyenin cezası ölüm olabilir” dedi. Ev dışında maske takılmasının, bazı illerde zorunlu hale getirilip kullanmayana 3 yıla kadar hapislik cezası verilebileceğini söyleyen Kaan, hastalığın gizlenme süresinin uzamasının önlenebilmesi için eczanelerde ateş ve öksürük ilaçlarının satışının da yasaklandığını vurguladı. Wuhan kentine geçen hafta bin 600 tane daha ek doktor seferber edilip görev yapmaya başlandığını belirten Kaan, bunların yanı sıra, emekliye ayrılmış birçok doktorun gönüllü olarak Wuhan’daki sağlık görevlileri gücüne katıldığını söyledi. “Televizyonda bu gönüllü ordusuna katılan yaşlı bir kadın doktorun röportajını dinleyince bu insanların dayanışmalarına hayran kaldım” diyen Kaan, Çin hükümetinin kapalı olan işyerlerinden bu dönemde kira almayacağını dile getirdi. Kaan, işçilerin borçlarına uygulanacak faiz oranının da yüzde 0.5 olarak ayarlandığını kaydetti.

“Çin’ giden turist sayısında yüzde 95 azalma oldu”

Çin’e giden turist sayısında yüzde 95 azalma olduğunu vurgulayan Kaan, “Southern Airways uçak seferlerinin İstanbul uçuşlarının çoğu geçen hafta iptal olmuştu. Acil geri dönmem gerektiğinden, Dubai üzerinden uçuş bulmama yardımcı oldular. Yine de 14 günlük kuluçka döneminin dolmasını bekleyip hastalık kontrolünden geçirerek, Emirates hava yollarına sağlıklı olduğum iletildi. Ayrıca seyahat günü meydan girişlerindeki sağlık kontrollerinden de geçirildikten sonra yola çıkıp İstanbul’a vardım” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.