SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

LAÜ akademisyeni “okul çağındaki çocuklarda diş çürüğünün önemi”ne dikkat çekti

LAÜ akademisyeni “okul çağındaki çocuklarda diş çürüğünün önemi”ne dikkat çekti

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bengül Yurdukoru okul çağındaki çocuklarda diş çürüğünün önemi üzerine bilgiler aktardı.

Yayın Tarihi: 23/02/20 16:39
okuma süresi: 5 dak.
LAÜ akademisyeni “okul çağındaki çocuklarda diş çürüğünün önemi”ne dikkat çekti

Diş çürüğü okul çağı çocuklarında allerjik astımdan 5 kat daha sık görülüyor

LAÜ'den verilen bilgiye göre, "diş çürüğü çocuklarda en sık rastlanılan hastalıklar arasındadır. Günümüzde diş çürüğünün otoimmün hastalıklardan kalp hastalıklarına kadar pek çok sistemik rahatsızlığın temelinde yer aldığını bildiren araştırmalar bunun bir kronik hastalık olduğunu da vurgulamaktadır” diyen Yurdukoru, araştırmalarda, diş çürüğünün okul çağı çocuklarında allerjik astımdan 5 kat daha sık görüldüğünü, okulların açılmasıyla birlikte  öz bakıma ayrılan zamanın da azaldığını ve bu noktada; pratik bazı önlemlerin alınmasının diş çürüğünün görülme sıklığını azaltabileceğini belirtti

   “Bu önlemlerin ilki, azalan zamana rağmen günde en az iki kez ve ikişer dakika süren diş fırçalama seanslarından vazgeçmemektir.  Çocuklarımız evden erken çıkma telaşı ile sabah ağız bakımlarını aksatabilirler. Bunun önüne geçebilmek için sabah fırçalama yataktan kalkar kalkmaz yapılabilir” diyen Yurdukoru, akıllı telefon ve tabletlerden indirilebilen bazı uygulama ve şarkıların çocukların diş fırçalama için motivasyonlarını arttırmakta olduğunu ve velilerin çocuklarını diş fırçalamaya teşvik etme gerekliliğine dikkat çekti.

Diş çürüğüne karşı  peynir, fıstık, kakao, yeşil çay gibi besinleri ve probiyotikleri çok tüketmek önemli

  Yurdukoru “Diş çürüğüne karşı  alınabilecek diğer önlemler çürük yapıcı gıdalar tüketmemek, bol su tüketmek, peynir, fıstık, kakao, yeşil çay gibi besinleri ve probiyotikleri çok tüketmek olabilir. Basitçe, şeker, karbohidrat, nişasta ve bunların kombinasyonlarını içeren her gıda çürük yapar. Bir gıdanın çürük yapması için ağız ortamını aside dönüştürebilmesi, yapışkan olması, dişler üzerinden zor temizlenmesi, tükürüğün kıvamını ve yapısını değiştirmesi gereklidir” diyerek, sağlıklı olarak bilinen bazı atıştırmalıklar da ( hurma, kuru üzüm, sıkılmış taze meyve suları) yukarıda sayılan özelliklere sahip olduklarını ve çürüğe katkıda bulunduklarını belirtti. Yurdukoru, genel öneri olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) her birey için günlük alınan enerjinin %10 undan azının şeker ihtiva etmesini önermekte olduğunu ve aksi durumda 12 saatte bir detaylı ağız bakımı yapılsa dahi diş çürüğünün görülebileceğini ifade etti.

“Diş çürüğü yalnızca kötü ağız bakımı değil aynı zamanda hatalı beslenme ve sık atıştırmalık tüketme ile de alakalıdır. Anne babaların kendi ağız sağlıkları da çocuklarının ağız sağlığında direkt (bakteri geçişi ) ve dolaylı (rol model olarak) rol oynamaktadır” diyen Yurdukoru, doğru  fırçalama yöntemleri, çocuğun yaşına uygun fırça ve macun seçimi ve her 6 ayda bir sorun olmasa dahi dişhekimi kontrolü  ile çürüksüz bir nesil yetiştirebilmenin mümkün olabileceğine dikkat çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.