SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Koronavirüs hurefeleri her geçen gün artıyor

Koronavirüs hurefeleri her geçen gün artıyor

Yararsız, kısmen zararsız hatta kimisi açıkça tehlikeli bazı tavsiyeler internet üzerinden büyük bir hızla yayılıyor.

Yayın Tarihi: 26/03/20 13:45
Güncelleme Tarihi: 26/03/20 14:04
okuma süresi: 6 dak.
Koronavirüs hurefeleri her geçen gün artıyor

Koronavirüs her gün yeni ülkelere yayılırken ve vaka sayısı yüselirken, hastalığın hala bilinen bir tedavisi veya aşısı yok. Ama buna rağmen yararsız, kısmen zararsız hatta kimisi açıkça tehlikeli bazı tavsiyeler internet üzerinden büyük bir hızla yayılıyor.

SARIMSAK

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs kabusuyla ilgili en yaygın hurafelerden bazıları mercek altına alındı.

BBC'de yer alan habere göre özellikle Facebook üzerinden sarımsak yemenin virüse yakalanmayı engelleyeceğine dair bir çok paylaşım görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre (WHO) sarımsak "genel olarak mikroplara karşı etkili olabilen bazı özellikler taşıyan sağlıklı bir gıda" fakat sarımsak yemenin insanları Koronavirüs'ten koruduğuna dair hiç bir kanıt yok. Bazı durumlarda tavsiye edilen şeyler tek tek zararlı değil ama bunları yaparken tavsiye edilen bilimsel bazı korunma yöntemlerini de takip ediyor olmak gerekiyor.

Bazen ise en zararsız görünen tavsiyeler bile fazla ciddiye alınırsa zararlı olabiliyor. Örneğin Güney Çin'de yayımlanan Sabah Postası gazetesinin haberine göre bir buçuk kilo sarımsağı çiğ çiğ yediği için boğazı ciddi derecede tahriş olan bir kadın hastaneye kaldırılmış. Genel olarak meyva ve sebze yemenin ve su içmenin sağlıklı olduğunu biliyoruz. Ama belli bir gıdanın bu virüse karşı koruyucu olduğuna dair bir kanıt bulunmuş değil.

GÜNEŞ

Dikkate almamanız gereken koronavirüs hurafeleri ve tuzaklar Grip virüsünün yaz aylarında dış mekanlarda uzun süre yaşayamadığını biliyoruz fakat bunun Koronavirüs için geçerli olup olmadığı henüz belli değil. Vücudunuzu ısıtmaya çalışmanın ya da güneşte durmanın virüse karşı etkili bir yöntem olması uzmanlarca mümkün görülmüyor.

DONDURMA

Sosyal medyada dolaşıma sokulan hurafelerden biri de soğuk gıdalar ve dondurmalarla ilgili. Yapılan araştırmalara göre soğuk ürünlerin tüketiminin boğaz ağrısına yol açtığına veya soğuk algınlığı enfeksiyonlarını arttırdığına dair kanıtlanmış bilimsel bir gerçek yoktur. Aksine, dondurma gibi soğuk ürünlerin özellikle bademcik ameliyatları sonrası boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olmak amacıyla doktorlar tarafından tavsiye edildiği de bilinmektedir.

Örneğin, son dönemde dünyada çeşitli dillerde çevrimiçi yayılan ve içeriğin UNICEF olduğu iddia edilen yanlış bir mesaja göre (paylaşım yukarıda), başka hususların yanı sıra, soğuk yiyeceklerden uzak durulması hastalığı önleyecektir... Bu, hiç kuşkusuz tamamen yanlıştır.

UNICEF, asılsız iddialarla ilgili sosyal medya hesabından "Son dönemde #Koronavirüsü ile ilgili çevrimiçi yayılan ve UNICEF görüşü olduğu iddia edilen yanlış mesajlar dolaşmaktadır. Yanlış bilgiler paylaşılması ve bu bilgilere güvenilir kuruluşlara atıfta bulunarak inandırıcılık kazandırılmaya çalışılması tehlikelidir ve yanlıştır. Korona virüsü ile ilgili UNICEF adı/logosuyla yayılan kendi sayfamızda ve sosyal medya hesaplarımızda bulunmayan hiç bir habere itibar etmeyiniz ve yaymayınız. Gerekli durumlarda bize DM’den yazarak ulaşabilirsiniz." uyarısında bulunmuştu.

UNICEF'ten Charlotte Gornitzka "Son zamanlarda UNICEF'in yayınladığı iddia edilerek paylaşılan bir internet mesajında dondurma ve soğuk yiyeceklerden kaçınmanın hastalığı önlemede etkili olabileceği iddia ediliyor. Tabi ki tamamen yanlış bir bilgi" diyor.

EVDE DEZENFEKTAN ÜRETİMİ

Bir çok eczane ve markette artık elleri dezenfekte etmekte kullanılan jeller tükenirken, hastalığa yakalanmayı engellemenin bilinen en etkili yolu hala elleri sık sık yıkamak. Dezenfektan jellerin tükendiği haberleriyle birlikte "evde kendi jelinizi yapın" başlıklı tarifler de sosyal medyada hızla yayılmaya başladı.

Fakat çok etkili olduğu iddia edilen bu tariflerin çoğu uzmanlara göre, yüzey temizlemeye uygun ama insan cildi için iyi değil. Alkol bazlı el jelleri genellikle yüzde 60-70 alkol içermesine karşılık cilde zarar vermesini engelleyecek nemlendiricilerle karıştırılıyor.

Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Fakültesi'nden Profesör Sally Bloomfield, votkanın bile alkol oranının sadece yüzde 40 olduğunu hatırlatarak evde etkili bir dezenfektan el jeli yapılabileceğine inanmadığını söylüyor. Yüzeyleri temizlemek ve virüsten arındırmak için ise normal olarak ev temizliği için satılan dezenfektanlar yeterli…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.