SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Kıbrıs Postası’na konuşan Çakıcı: “Ekonomik kaygıyla intihar eğilimi yükselişte”

Kıbrıs Postası’na konuşan Çakıcı: “Ekonomik kaygıyla intihar eğilimi yükselişte”

13 psikiyatrist ile Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde online hizmet de veren Dr. Çakıcı, "ekonomik kayıp merkezli" intihar teşebbüsü eğiliminde büyük artış olduğunu söyledi. Alkol ve madde kullanımı ise 3-4 katına çıktı.

Yayın Tarihi: 06/04/20 18:07
okuma süresi: 4 dak.
Kıbrıs Postası’na konuşan Çakıcı: “Ekonomik kaygıyla intihar eğilimi yükselişte”

13 Psikiyatrist ile Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde online hizmet veren Psikiyatrist Dr. Mehmet Çakıcı’ya göre sahada İntihar teşebbüsü eğiliminde büyük artış yaşanırken, alkol ve madde kullanımı 3-4 katına çıktı.

Aile içi şiddetin de arttığı bu dönemde özellikle kaygı bozukluğu ve depresyonda tırmanış dikkat çekiyor.

Kıbrıs Postası’na konuşan Çakıcı, “evet, bu dönemde belki hırsızlık, trafik suçları vesair azaldı ama psikiyatrik vakalarda büyük bir artış var. Zorunlu sosyal izolasyon, şüphe, temizlik kaygısı, geleceğe ilişkin belirsizlik gibi ek unsurlarla birlikte bu durum için artık küresel çapta Koronavirüs Sendromu diyebiliriz. Tıpkı Vietnam sendromu ve daha önce bize mahsus Erenköy Sendromu gibi…” ifadelerini kullandı. 

“EKONOMİK KAYGI İLE İNTİHAR GİRİŞİMİ EĞİLİMİNDE ARTIŞ VAR”

Özellikle ekonomik kaygılarla intihar girişimi eğilimde belirgin bir artış gözlemlediklerini anlatan Çakıcı, Pembe Köşk’te son 6 günde 30 başvurunun olduğunu, bunun çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi.

Video konferans yoluyla da başvurulara ücretsiz hizmet verdiklerini söyleyen Mehmet Çakıcı, “kimse de bize bir şeye ihtiyacınız var mı diye sormadı. Oysa bu dönemde bu alan çok önemli ve bu önem maalesef artan vakalarla daha da artacak” diye konuştu.  

PEMBE KÖŞK’TE ON-LİNE HİZMET DE VEREN UZMAN DOKTOR LİSTESİ

Psk. Tutku Damla Kamacıoğlu; Psk. Aytül Türer; Psk. Gökçe Çakır; Psk. Merve İder; Psk. Ali Toprak; Psk. Nur Şeyda Peker; Psk. Tugay Fatmaoğulları; Psk. Gülşah Özkurşun; Psk. Damla Araz; Psk. Dudu Karaoğulları; Psk. Fulya Turunç; Psk. Hakan Özer.

ANKSİYETE (KAYGI BOZUKLUĞU) NEDİR?

Psikolojide anksiyete olarak bilinen kaygı, tehlikeli durumlarda, “vücuda meydan okumaya hazır olması gerektiğini haber veren” sinyaldir. Doğal ve gerekli olan kaygı hissedilmeye başlandığında nefes alış verişi ve kalp atışı hızlanarak kaslara daha fazla oksijen gitmesi sağlanmaktadır. Böylece vücut, tehlikeli durumlara kendini hazırlamış olmaktadır. Tehlikeli durumların farkına varmak gerektiğinde kişi bu dürtüyle tetikte beklemektedir.

Doğal anksiyete olarak adlandırılan bu dürtü sayesinde, trafikte yaşanacak herhangi bir tehlikeli durumda direksiyona ani müdahale etme, sınavda daha iyi performans sergileme gibi durumlara yardımcı olmaktadır. Aslında kaygılanmak, günlük hayatta sorunlarla baş edebilmek ve hayati durumlarla karşılaşıldığında hızlı karar verebilmek için gereklidir.

Anksiyete bozukluğu ise kaygı duygusunun bir tehlike yokken kendini göstermesi, uzun süre devam etmesi ve çok güçlü hissedilmesidir ki böyle bir durum söz konusuysa tedavi gereklidir. İleri derecede anksiyete bozukluğu kişileri fazlasıyla rahatsız edebilmekte ve günlük hayattaki işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırabilmektedir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişinin, sosyal yaşamında başka kişilerle olan ilişkileri de olumsuz etkilenmektedir.

Anksiyetesi olan kişiler çoğu zaman endişeyi yoğun bir şekilde hissettiklerinin farkındadır. Ancak kendilerini kontrol edemez ve sakinleşemez. Durum bu seviyeye ulaştığında kişilerin sağlıklı bir hayat sürebilmesi için tedavi olması gerekmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.