EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

USAM: "Uyuşturucu önemli bir sağlık sorunu, mücadele devlet politikası haline gelmeli"

USAM: "Uyuşturucu önemli bir sağlık sorunu, mücadele devlet politikası haline gelmeli"

Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM), uyuşturucu madde sorununun, oldukça karmaşık ve çok boyutlu bir sorun olduğuna işaret ederek, mücadelenin devlet politikası haline gelmesi gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 26/06/13 12:30
okuma süresi: 5 dak.
USAM: "Uyuşturucu önemli bir sağlık sorunu, mücadele devlet politikası haline gelmeli"
A- A A+

USAM Başkanı Ayşe Gökyiğit, "26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, dünyada, uyuşturucu alışkanlığında sürekli artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehlike oluşturduğu gerçeğinden hareketle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1987 yılında aldığı karar doğrultusunda; 26 Haziran'ın, uyuşturucu kullanımı olmayan temiz bir toplum hedefine ulaşma, uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme ve artık uluslararası boyutlarda olan uyuşturucu kaçakçılığını önleme amaçları için, mücadele günü olarak belirlendiğini anımsattı.

"UYUŞTURUCU KARMAŞIK BİR SORUN... ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU"

Uyuşturucu madde sorununun, oldukça karmaşık ve çok boyutlu bir sorun olduğunu belirten Gökyiğit, mücadele, yargı ve güvenlik boyutlarının yanısıra, sosyal, kültürel ve iktisadi boyutların da sorun teşkil ettiğini kaydetti.

Uyuşturucu maddelerin kullanımı ve bağımlılığının, sadece kullanan kişiyi etkilemediği; başta yakın çevresi olmak üzere tüm toplumda önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve gerek sosyal, gerekse ekonomik bağlamda bütün insanlığı tehdit ettiğini dile getiren Gökyiğit, uyuşturucu kullanımının ölümlerin yanı sıra, yaşamların da kararmasına, bireyin ve toplumun refah düzeyinin düşmesine, madde ile ilintili suç ve kazaların, enfeksiyon hastalıklarının artmasına da yol açtığını vurguladı.

"KIBRIS UYUŞTURUCU TİCARETİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR"

Uyuşturucu ticaretinden maddi imkanlar sağlayan ve bunun devamlılığı için organize hale gelen suç örgütleriyle mücadele etmek zorunda kalan birçok ülke bulunduğunu ifade eden Gökyiğit, "maalesef ülkemiz de bundan nasibini almaktadır. Özellikle bulunduğu coğrafi konum itibariyle, Kıbrıs'ın uyuşturucu ticaretinde önemli bir rol oynadığı yadsınamaz bir gerçektir. Kıbrıs, narkotik ticaretinde transit bir ülke olarak bilinmesine rağmen, unutulmaması gereken bir diğer nokta, maddenin geçerken geçtiği ülkede de bırakıldığı ve iç piyasaya sunulduğudur. Dolayısıyla, bu büyük sorunun ortadan kaldırılabilmesi için devletlerin azim ve iradesi şart olup, bu bağlamda uyuşturucu ile mücadelede hem arzın hem de talebin durdurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"DÜNYADA BİR MİLYAR İNSAN UYUŞTURUCUDAN DOĞRUDAN ETKİLENİYOR"

Gökyiğit, BM 2012 raporunda, dünyada uyuşturucu madde bağımlı sayısının 300 milyon civarında olduğuna; en az bir milyar insanın uyuşturucudan doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

"UYUŞTURUCU EN KARLI YASAK TİCARET ..."

Uyuşturucunun, her gün dünyada en az 500 insanın canını aldığını ve uyuşturucu madde kaçakçılığının yılda 320 milyar dolar cirosu ile dünyanın en karlı yasak ticareti olduğunun bilindiğini kaydeden Gökyiğit "USAM olarak, toplumun bilinçlenmesine katkı koymak, eğitim çalışmalarını sürdürmek ve 'bağımlılıktan uzak, sağlıklı bir yaşam/sağlıklı bir toplum' sloganı doğrultusunda ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde faaliyet göstermekteyiz" dedi.

"AİLE İLE ÇOCUK İLETİŞİMİ ÇOK ÖNEMLİ..."

Gençlerin madde kullanmaya başlamasını önlemede, ailelerin çocukları ile olan ilişkilerinin önemine vurgu yapan Gökyiğit, çocuklarla kuvvetli sevgi ilişkisi olan, doğru ve yanlışları öğreten, davranışları için uygulanabilir kurallar koyan ve çocuklarını gerçekten dinleyen ebeveynlerin, çocuklarını iyi bir aile ortamında yetiştirerek, onların kötü alışkanlıklardan uzak durmasını sağladıklarını kaydetti.

"MÜCADELE DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELMELİ..."

Gökyiğit, ülkede de maddeye ulaşılabilirliği azaltmak (polisiye tedbirler yanında gümrük denetimlerini artırmak), etkin önleme programları sağlamak, madde kullanımı ve sorunları hakkında farkındalığı artırmak, bağımlılık tedavisi için alt yapı, uzman personel, eğitim ve hizmet açısından donanımlı merkezler oluşturmak, tedavi sonrası bağımlıların topluma kazandırılması için rehabilitasyon hizmetleri geliştirmek, yasaları günceleştirmek gibi atılması gereken bir çok adım olduğuna dikkat çekti.

Gökyiğit, bütün bunların uygun şekilde yapılması için ilgili tüm paydaşlardan oluşacak ve yapılan çalışmaları koordine edecek bir yapı ( Uyuşturucu Kontrol ve Takip Merkezi ) oluşturulmasının şart olduğunu; uyuşturucuyla mücadelede sürdürülebilirliği sağlama açısından da, mücadelenin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.