EĞİTİM
okuma süresi: 8 dak.

Esnafın umudu arefede

Esnafın umudu arefede

Kurban Bayramı öncesi Kıbrıs Postası Mağusa ve Lefkoşa'da esnafın nabzını tuttu... Çarşıya hala bayram hareketliliği uğramazken, esnaf iş azlığından dert yandı. Umutlar ise bugüne, bayram arefesine kaldı...

Yayın Tarihi: 31/08/17 16:22
okuma süresi: 8 dak.
Esnafın umudu arefede
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi – Cansu Yarışan

Kurban Bayramı öncesi Kıbrıs Postası Mağusa ve Lefkoşa'da esnafın nabzını tuttu... Çarşıya hala bayram hareketliliği uğramazken, esnaf iş azlığından dert yandı. Umutlar ise bugüne, bayram arefesine kaldı…

Kurban Bayramı'na az bir süre kalırken esnaf bu bayram öncesinde de beklediği satışları henüz yakalamış değil… Kurban Bayramı öncesinde esnafın nabzını tutan Kıbrıs Postası, çarşılara henüz bayram hareketliliğinin uğramadığını gözlemledi. İşlerin her geçen yıl daha da kötüye gittiğinden söz eden esnaf kan ağlıyor…

Çarşının durumu Başkent Lefkoşa'da da diğer ilçelerde de değişmedi. Bayram öncesi olmasına rağmen çarşılarda hiçbir hareketlilik olmadığı gözlemlenirken, esnaf ise bayrama haftalar öncesinden hazırlandı. Geçmiş yıllarda bayrama günler kala vatandaşın hazırlıklara başladığını belirten esnaf, şimdiler de ise bayrama saatler kalmasına rağmen çarşıdaki durumun normal günden farksız olduğunu kaydetti. Vatandaşta bayram heyecanının sona erdiğini belirten esnaf bunu ise alım gücünün düşmesine bağladı.

Lefkoşa Esnafı

  • Sadık Rıdvanoğlu: "Bu bayramda işler durgun. Hayır yok. Beklediğimiz gibi bir canlılık olmadı"
  • Özsan Güzeloğlu: "Esnaflık bir durum yok, milletin alım gücü düştü, kimse alışveriş yapmıyor"
  • Ecmen Avcı: "Çarşıda hiçbir hareketlilik yok. Son birkaç yıldır böyle devam ediyor"
  • Koray Kul: Bu bayramda çarşıda bayram havası yok. Son günlerde bir hareketlilik olması yönünde umudum var"

Mağusa Esnafı:

  • Güven Başarır: "İşler ne yazık ki çok durgun. Ümidimiz arife günü işlerimizin biraz hareketlenmesi"
  • Hasan Ürüncüoğlu: "Çarşıda bu gün oldu hala bayram hareketliliği yok"
  • Dilem Bürhan: "Bu bayramda da çarşıya hareketlilik gelmedi. İşlerimiz her yıl biraz daha geriye gider"

Kurban Bayramı'na az bir süre kalırken esnaf bu bayram öncesinde de beklediği satışları henüz yakalamış değil… Kurban Bayramı öncesinde esnafın nabzını tutan Kıbrıs Postası, çarşılara henüz bayram hareketliliğinin uğramadığını gözlemledi. İşlerin her geçen yıl daha da kötüye gittiğinden söz eden esnaf kan ağlıyor.

ÇARŞININ NORMAL GÜNDEN FARKI YOK

Çarşının durumu Başkent Lefkoşa'da da diğer ilçelerde de değişmedi. Bayram öncesi olmasına rağmen çarşılarda hiçbir hareketlilik olmadığı gözlemlenirken, esnaf ise bayrama haftalar öncesinden hazırlandı. Geçmiş yıllarda bayrama günler kala vatandaşın hazırlıklara başladığını belirten esnaf, şimdiler de ise bayrama saatler kalmasına rağmen çarşıdaki durumun normal günden farksız olduğunu kaydetti. Vatandaşta bayram heyecanının sona erdiğini belirten esnaf bunu ise alım gücünün düşmesine bağladı.

BAYRAMA ÖZEL İNDİRİMLER

Mağusa'da ise Salamis You ve Gülseren Bölgesi esnafı bayram öncesinde vatandaşa daha uygun fiyata hizmet sunabilmek amacı ile Mağusa Belediyesi'nin katkıları ile indirim şöleni düzenledi. 29-30-31 Ağustos tarihlerini kapsayan indirim şenliği çerçevesinde hemen her dükkanda fiyatlar aşağıya çekildi. İndirimler vitrin camlarından vatandaşa duyurulmaya çalışılırken, bazı iş yerleri ise dükkan önündeki maskotlarla dikkat çekmeye çalıştı.

Salamis yolunda faaliyet gösteren dükkanlar arife günü son bulaca şenlik süresince geç saatlere kadar hizmet vermeye devam edecek. İndirim Şenliği sayesinde işlerin biraz hareketleneceğini düşündüğünü belirten esnafın umudu arife günü işlerin artacağı

SURİÇİ ESNAFINA BAYRAM UĞRAMADI

Mağusa Suriçi esnafı için ise bu bayramda da değişen hiç bir şey olmadı. Bölge halkının parmakla sayılabilecek kadar az bir kısmı tarafından destek gören Suriçi esnafı, bölgeyi ziyaret eden turistler tarafından ayakta duruyor. Kıbrıs Postası'na konuşan Suriçi esnafı bölge halkından ümidini kestiğini belirtirken, turist sayısının artması için Derinya kapısının açılmasını bekliyor. Bayramların Suriçi esnafı için bir anlam ifade etmediğini belirten esnafın bir çoğu bayramın 2'inci gününden sonra yeniden işinin başına geçmeyi düşünüyor.

BAYRAM ZİYARETİ YERİNE TATİL

Geçmiş yıllarda bayramlarda aile ziyaretlerinin yapıldığına dikkat çeken esnaf, bayramların yaz mevsimine denk gelmesi nedeni ile vatandaşın tatile gitmeyi tercih ettiğini söyledi. Aile ziyaretleri için daha önceki yıllarda bayramdan önce yeni kıyafet ve ayakkabı ihtiyacının, eve gelecek misafirler için mutfak ihtiyacının giderildiğini belirten esnaf, uzun süreli bayram tatilini yurt dışında, tatilde geçirecek olan vatandaşların ekstra kıyafet ihtiyacı ve mutfak alışverişine ihtiyaç duymadığı için esnafın işlerinde de iki kat azalma olduğuna dikkat çekti.

LEFKOŞA ESNAFI NE DEDİ?

Sadık Rıdvanoğlu: Bu bayramda işler durgun. Hayır yok. Beklediğimiz gibi bir canlılık olmadı. Bayram tatilinde genellikle insanlar tatil planı yaptığı için çarşıda insan göremiyoruz.

Özsan Güzeloğlu: Bayram öncesi çarşıda hiçbir hareketlilik yok. Yıllardır esnafla konuşuluyor bu konu hakkında ama bence bayram öncesi neden hiçbir canlılık olmadığı hükümete sorulması gerekiyor. Esnaflık bir durum yok, milletin alım gücü düştü, kimse alışveriş yapmıyor.

Ecmen Avcı: Eski bayramlar kalmadı. İnsanların alım gücü ciddi anlamda düştü. Çarşıda hiçbir hareketlilik yok. Son birkaç yıldır böyle devam ediyor. Özellikle Kıbrıslı Türkler son yıllarda sürekli altınlarını bozdurmak için bize geliyor. Buna şahit olduğum için gerçekten üzülüyorum.

Koray Kul: Bu bayramda çarşıda bayram havası yok. Son günlerde bir hareketlilik olması yönünde umudum var. İnsanların çoğu tatilde. Birçok bayram kampanyası yaptık, hareketlilik olmasını bekliyoruz ve herkese iyi bayramlar diliyorum.

Radiye Tunasezen: Çarşıda beklediğimiz gibi bir hareketlilik yaşanmadı. Yoğunluk yok, eski bayram havası yok.

MAĞUSA SURİÇİ ESNAFI NE DEDİ?

Güven Başarır: İşler ne yazık ki çok durgun. Ümidimiz arife günü işlerimizin biraz hareketlenmesi. Çarşıda bayram havası yok. Bizi ayakta tutan bölgeye gelen turisttir.

Serhat Parlan: Yıllardır beklediğimiz Derinya Sınır Kapısı'nın açılmaması ve hükümetin insanlarla alay etmesinden dolayı ne sıradan günlerin ne de bayramların tadı tuzu yok. 2 kilometre yanımızdaki milyonlarca turisti, bir kapıyı açıp buraya getiremediğimiz sürece her gün aynı şeyleri söylemeye devam edeceğiz.

Hasan Ürüncüoğlu: Çarşıda bu gün oldu hala bayram hareketliliği yok. Suriçi esnafı turist sayesinde ve bizleri tercih eden birkaç bölge halkı sayesinde ayakta durabiliyor. Herkes bayramı tatil olarak gördüğü için ekstra kıyafet ihtiyaçları da olmuyor.

Dilem Bürhan: Bu bayramda da çarşıya hareketlilik gelmedi. İşlerimiz her yıl biraz daha geriye gider. Bayram öncesinde ödemeler yapılsa da çarşıya bu yansımadı ne yazık ki. Suriçi esnafını ayakta tutan turisttir. Şehre açılan AVM'ler işlerimizi bir o kadar daha baltaladı.

Sabri Umay: Suriçi esnafının işleri her geçen sene daha da kötüye gider. Bu bayram öncesinde de iş yok bunun için bir beklentimiz de yok artık. Suriçi esnafını ayakta turan turisttir. Turiste hizmet verebilmek için bir çok esnaf bayram olmasına rağmen yine de dükkanlarını açmak zorunda kalacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.