EĞİTİM
okuma süresi: 7 dak.

Sudan’da reformların tamamlanmasını isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz

Sudan’da reformların tamamlanmasını isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz

Sudan’ın başkenti Hartum’da polis, ülkede geçiş dönemini başlatan Anayasal Bildiri anlaşmasının imzalanmasının birinci yıl dönümü nedeniyle Sudan Parlamentosu önünde toplanan protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Direniş Komiteleri ise polis şiddetini protesto etmek için Hartum'u barikatlarla kapatma tehdidinden bulundu.

Yayın Tarihi: 18/08/20 17:45
okuma süresi: 7 dak.
Sudan’da reformların tamamlanmasını isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz

Sudan'da eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in rejimini deviren protestolara öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile Askeri Geçiş Konseyi (AGK) arasında 17 Ağustos 2019'da iki meclisli bir geçiş hükümetinin kurulmasını sağlayan Anayasal Bildiri anlaşması imzalanmıştı. Buna göre, Askeri Geçiş Konseyi’nden Abdülfettah el-Burhan başkanlığında bir egemenlik konseyi ve Abdullah Hamduk başkanlığında bir kabine oluşturulmasına karar verilmişti.

Başkent Hartum'un çevre illerinden gelerek Bakanlar Kurulu önünde toplanan yaklaşık 3 bin gösterici oturma eylemi sırasında hükümetin müdahalesi sonucu öldürülen devrim şehitleri için adalet talebinde bulunarak "Kana kan! Diyet kabul etmiyoruz", "Halk şehitleri için kısas istiyor" “İsteklerimizin yerine getirilmesi hakkımız”, "Barışı sağlayın, nerede barış?” sloganları attılar.

Sudan’da geçiş hükümeti, ekonomik zorluklarla baş edememesinin yanı sıra Anayasal Bildiri’de belirlenen, devriminin "Özgürlük, Adalet, Barış" sloganlarını uygulamakta, devrilen rejimin sembollerini düzenlemekte ve 3 Haziran 2019'da ordu ve güvenlik güçlerinin suçlandığı ordu komutanlığı önünde barış yanlısı oturma eylemleri düzenleyenlerin katillerini belirlemekte birçok zorlukla karşılaştı.

Protestocular, üç ay içinde geçici bir yasama meclisi kurulmasını, ülkedeki ekonomik krizle mücadeleye yönelik politikaların belirlenmesine yönelik bir ekonomi konferansının düzenlenmesini, barışın sağlanmasını, Egemenlik Konseyi'nin fahri yetkisini öngören Anayasa Bildirisi’nin uygulanmasını, adalet sisteminin reformunu ve İslamcıların düzenini bozarak güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırılmasını talep ettiler. 

Hartum eyaleti, özgürlükleri ve barışçıl ifade hakkını desteklemek için protesto yürüyüşçülerini koruduğunu ve köprülerin ve yolların yürüyüş yapan göstericiler için trafiğe açık tutulmasını emrettiğini açıklamasına rağmen polis, parlamentoya zorla girmeye çalışan bazı protestocuları dağıtmak için yoğun oranda göz yaşartıcı gaz kullandı.

Sudanlı Profesyoneller Derneği Sekreterliği, sosyal medyadaki resmi sayfasında yayınladığı açıklamada göstericilerin göz yaşartıcı gaz ve şiddet ile dağıtılmasın kınadı. Başbakan'ın protestoculara hitap etmemesini kışkırtıcı bir eylem olarak değerlendirdi. Sekreterlik, protestoları sıklaştıracaklarına söz verdiği açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu kışkırtma ve güvenlik güçlerinin düşmanca tavırlarının ardından geriye protestolara hız verme seçeneği açık kalıyor. Bunun değerlendirilmesi Direniş Komiteleri’nin koordinasyonuyla olacak. Bu da protestoların devam edeceği anlamına geliyor.”

Bir görgü tanığı Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, göstericilerin dağınık olduğunu, aralarından bazılarının polisi tahrik ederek parlamento önünde lastik yaktığını ve meclis binasına girmeye çalışarak polisin müdahalesine neden olduğunu bildirdi. "Polis yoğun bir şekilde gaz kullandı. Bu aşırı bir şiddetti ve kabul edilemez. Göstericilerle daha az şiddetle mücadele edilebilirdi" dedi.

Devrim sırasında vatandaşların seferber edilmesine büyük katkı sağlayan ve İslamcıların rejimini deviren protestolara öncülük eden yerel halk örgütleri olan Direniş Komiteleri önceki gün yaptıkları açıklamada protestoculara şiddet uygulanmasına karşı uyarıda bulunarak göstericilere saldırılması halinde Hartum'u barikatlarla kapatma sözü verdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Tüm güvenlik güçlerini devrimcilere ve göstericilere zarar vermemeye çağırıyor ve şiddet kullanımına karşı uyarıyoruz. Hükümet güçlerinin alaylara ve devrimcilere müdahale etmesi durumunda Hartum’un devrim emriyle ve devrimcilerle, çok iyi bildiğiniz gibi barikatlarla tamamen kapatıldığını duyuracağız.”

Başbakan Abdullah Hamduk, Anayasal Bildiri anlaşmasının imzalanmasının birinci yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, geçiş hükümetinin Geçiş Yasama Konseyi'nin kurulmasını beklediğini ve sivil eyalet valilerinin atanmasını "sivil yönetimin inşasını tamamlama yolunda bir adım" olarak değerlendirdiğini belirtti.

Hamduk hükümetinin "barış mücadelesi" olarak adlandırdığı süreç için çabaladığını belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İlk aşamada bazı adımlar attık. Güney Sudan’daki Juba yönetimi ile güvenlik düzenlemeleriyle alakalı anlaşmalar tamamlanmak üzere. Ayrıca kuzeyde Abdülvahid Muhammed Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi ve Abdülaziz el-Hilu liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) ile olan ikinci aşama görüşmeleri de ertelendi.”

Gelecek için "rasyonel olmayan yönetim mirası" ile mücadelede köklü bir değişiklik getirecek geçiş hükümetinin adaletine yönelik bir "Sudan modeli" üretmek için çalışma sözü veren Hamduk "Şanlı Aralık Devrimi’nin talep ettiği değişiklikleri yerine getirmek kolay değil. İnişleri ve çıkışları olan dolambaçlı bir yol” dedi. Hartum’daki ABD Büyükelçiliği de resmi Facebook hesabında yayınladığı mesajda Sudan halkını Anayasal Bildiri'nin imzalanmasının yıl dönümünde kutlayarak barışçıl demokratik geçiş sürecine verdiği desteği vurguladı. Ayrıca hükümete geçiş yasama konseyinin oluşumunu hızlandırması için çağrıda bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.