EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

“Uluslararası Türk Kültürü Kongresi”nin 9’uncusu Lefkoşa’da başladı

“Uluslararası Türk Kültürü Kongresi”nin 9’uncusu Lefkoşa’da başladı

Dört yılda bir düzenlenen “Uluslararası Türk Kültürü Kongresi”nin 9’uncusu bu sene Lefkoşa’da, Arabahmet Kültür Evi’nde gerçekleşiyor. Üç gün sürecek olan kongrenin açılış etkinliğine; Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın yanı sıra çok sayıda devlet erkânı ve akademisyen katılım gösterdi.

Yayın Tarihi: 21/10/21 12:18
okuma süresi: 5 dak.
“Uluslararası Türk Kültürü Kongresi”nin 9’uncusu Lefkoşa’da başladı
Özel Haber

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Atatürk Kültür Merkez Başkanlığı himayelerine düzenlenen “9. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi”, Lefkoşa'da bulunan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi bünyesindeki Arabahmet Kültür Evi’nde bugün başladı.

Üç gün süreceği ifade edilen "Yurt Dışı Türk Kültür varlıkları: Kıbrıs" başlığıyla düzenlenen kongrenin açılış etkinliğine; Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan ve Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu’nun yanı sıra çok sayıda akademisyen katılım gösterdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın göndermiş oldukları açılış mesajlarıyla başlayan kongrede daha sonra sırasıyla AKM Başkanı Eraslan, Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Hekimoğlu, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan ve Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından müzik dinletisi ve açılış konferansına geçildi.

BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN: “TÜRKLERİN MEDENİYET TARİHİNE İLİŞKİN DÜNYAYA DAHA GÜÇÜ MESAJLAR VERİLMELİ”

Kongre açılış etkinliğinde konuşan Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Lefkoşa’da bulunmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, kongre sonucunda elde edilecek verilerin nasıl kullanılacağı konularının değerlendirileceğini ifade etti.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta 450 yıl boyunca kültürel bir miras ortaya koyduğunu belirten Alpaslan, bu konudaki çalışmaların hızlanması için neler yapılabileceğinin değerlendirildiğini kaydetti.

Alpaslan, son zamanlarda dünya siyasetinin denizlerdeki enerjiye yönlendiğini, söz konusu enerjinin tam göbeğinde ve Mavi Vatan’ın merkezinde bulunan Kıbrıs adasında, Türklerin medeniyet tarihine ilişkin dünyaya çok daha güçlü mesajlar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Kongrenin kültürel etkinliklerle birlikte çok güzel çalışmalar serisi olacağını düşündüğüne belirten Alpaslan, Kıbrıs adasının fethinin 450’nci yıldönümünü tekrardan kutladığını kaydetti.

BAKAN ATAOĞLU: “KONGRE SONUCUNDA ELDE EDİLECEK VERİLER, BİZİM YOLUMUZU AÇACAKTIR”

Etkinlikte konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, kongrenin Lefkoşa’da gerçekleşmesinden yaşadığı memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı.

Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak kültürel zenginlik ve çeşitliliği koruyarak gelecek kuşaklara aktarmakla, ülkenin dünya turizmindeki payını büyük bir gayretle arttırmaya çalıştıklarını ifade eden Ataoğlu, “Sahip olduğumuz potansiyeli en iyi şekilde kullanmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Ülkedeki dini yapıtların çoğunun kutsal kabul edildiğini ve farklı dinlerden turistlerin KKTC’ye gelmesinin sağlandığını belirten Ataoğlu, 2020 yılında, turizmin toplamda iki milyon turistin ağırlanması ve iki milyar dolar civarında gelirin kazanılmasını hedeflediklerini ancak pandemi nedeniyle turizmin durma noktasına geldiğini anımsattı.

Salgının sektör üzerindeki etkilerini asgariye düşürmek adına dünyanın ilk örneklerinden birini uygulayarak ‘Güvende Kal’ sertifikasyonunu hayata geçirdiklerini anlatan Ataoğlu, bu sayede salgının sektör üzerindeki olumsuz etkilerini asgariye düşürdüklerini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ile birebir ilgilendiğini belirten Ataoğlu, Erdoğan’ın verdiği talimatlara şükranlarını sunduğunu arz etti, Türkiye hükümetinin KKTC’nin her bir noktasına elini uzatmasının mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Ataoğlu son olarak, üç gün sürecek kongernin sonuç bildirisinin kendisi için çok önemli olduğunu ifade ederek, bakanlık olarak söz konusu verileri işleyeceklerini belirtti, “veriler bizim yolumuzu açacaktır” dedi.

"Yurt Dışı Türk Kültür varlıkları: Kıbrıs" başlığıyla düzenlenen 9. Türk Kültürü Kongresi kapsamında Kıbrıs'ta bulunan maddi ve manevi Türk kültür varlıkları tüm yönleriyle ele alınacak.

Kongre kapsamında sunulacak bildiriler şu başlıklar altında toplanacak:

1. Mimari 2. Sanat Tarihi 3. Tarih 4. Edebiyat 5. Halk Bilimi 6. Musiki 7. Uluslararası İlişkiler 8. Vakıflar 9. Somut Olmayan Kültürel Miras

Halka açık olarak yapılan kongre, Kıbrıs üzerine yaptıkları çalışmalarla tanınan 50’den fazla bilim insanının katılımıyla, 12 oturumda gerçekleştirilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.