GİRNE
okuma süresi: 6 dak.

'Girne'de katlanan öğrenci sayısı karşısında okul sayısı yetersiz kalıyor'

'Girne'de katlanan öğrenci sayısı karşısında okul sayısı yetersiz kalıyor'

Girne Postası'na konuşan KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş artan nüfus karşısında öğrenci sayısının yoğunlaştığını buna bağlı olarak özellikle Girne bölgesindeki okulların sayıca yetersiz kaldığını belirtti.

Yayın Tarihi: 15/07/19 12:08
okuma süresi: 6 dak.
'Girne'de katlanan öğrenci sayısı karşısında okul sayısı yetersiz kalıyor'
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz
  • Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Girne bölgesindeki okul sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekti.
  • Girne'de ciddi bir karmaşa yaşandığını vurgulayan Maviş, Girne bölgesinde mevcut 21 okulun bulunduğunu buna ek olarak, yeni bir anaokul ve ilkokul ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
  • Girne'de eğitim ve sosyal alanlardan önce oteller, rezidanslar, tatil köyleri ve beton yapılaşmaya öncelik verildiğini dile getiren Maviş, okul ve sosyal alan ihtiyacının hesaplanmadığını aktardı.
  • Girne Yeni Liman bölgesinde okul yapılması için tahsis edilmiş bir arazi olduğunu hatırlatan Maviş, "Eğitim Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir an önce ihaleye çıkması gerekiyor. İhalenin önümüzdeki eğitim yılına yetişmemesi halinde kaos yaşanacağını düşünüyoruz" dedi.

Girne Postası'na konuşan KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş artan nüfus karşısında öğrenci sayısının yoğunlaştığını buna bağlı olarak özellikle Girne bölgesindeki okulların sayıca yetersiz kaldığını belirtti.

Girne'de toplamda 21 okul bulunduğunu söyleyen Maviş, Alsancak ile Çatalköy arasında kalan okullarda öğrenci sayısında yoğun bir artış yaşandığını dile getirdi. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Girne'de toplamda 4057 öğrenci, 176 sınıf bulunurken, geçtiğimiz yıl ise öğrenci sayısının 4803'e, şube sayısının ise 198'e ulaştığını bildiren Maviş, "Girne'de öğrenci sayısı AB standartlarının üzerine çıktı. Geçtiğimiz yıl öğrenci sınıf ortalaması Girne'de 24,26 olarak kaydedildi. Bu rakam merkez Lefkoşa'nın dahi üzerindedir" dedi.

"OKULLARA ŞUBE AÇMAK YERİNE YENİ OKUL YAPILMALI"

Okullara şube eklemek yerine Girne'ye yeni okul yapılması yönünde taleplerinin olduğunu aktaran Maviş, "Girne'nin acil olarak, 1 anaokulu, 1 ilkokul ve 4 yaşa ihtiyacı vardır" dedi. Konuyla ilgili taleplerini Eğitim Bakanlığı'na bildirdiklerini ifade eden Maviş, Girne Yeni Liman bölgesinde 6,5 dönümlük bir arazinin okul için ayrıldığını belirterek, "Konuyla ilgili proje aşamasına gelindiğini biliyoruz. Eğitim Bakanlığı'nın okul için bir an önce ihaleye çıkması gerekiyor. İhalenin bu eğitim yılına yetişmeyeceğini ve Eylül ayında kaos yaşanacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Maviş, Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim-öğretim yılına girerken olası bir öğrenci artışında gerekli önlemleri alması gerektiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre okullarda, bir öğrenciye sınıf içerisinde düşmesi gereken alanın 2 ve 2,5 metrekare, sosyal alanın ise 2 metre civarında olması gerektiğini söyleyen Maviş, "Ayrıca her 30 öğrenciye kız, erkek ve engelli ayrı olmak üzere bir tuvalet düşmesi gerekmektedir" dedi.

"KALABALIK SINIFLARDA ÖĞRETMENLERİN ÖĞRENCİLERLE BİREBİR İLGİLENME ZAMANI DÜŞÜYOR"

Alsancak ile Çatalköy arasındaki ilkokulları incelediklerinde, özellikle 23 Nisan İlkokulu'nda ciddi bir nüfus yoğunluğu olduğunu belirten Maviş, 1000'e yakın öğrencinin 23 Nisan İlkokulu'nda öğrenim gördüğünü, okul alanı sınıflar ve tuvaletlerin zaman zaman yetersiz kaldığını vurguladı. Bir ders saatinin 40 dakika olduğunu aktaran Maviş, "35 ila 40 kişiye ulaşan sınıflarda öğretmenin öğrenciyle ilgilenme zamanı 1,1 dakikaya düşmektedir. Bu durumdan öğrencilerin eğitim hayatı olumsuz etkilenmektedir" ifadelerini kullandı.

"Eğitim sistemimiz özel gereksinimli çocuklara ve yabancı öğrencilere cevap verecek durumda değildir" diyen Maviş açıklamalarına şöyle devam etti:

"EĞİTİM BAKANLIĞI YAZ AYLARINI FIRSAT BİLMELİ, EKSİKLERİ TAMAMLAMALI"

"Okullarda oryantasyon sınıfları bulunmamaktadır. Özel eğitim hizmetleri yok denecek kadar azdır. İlkokullar içinde rehberlik hizmetleri ise hiç yoktur. Tüm bu eksiklikleri topladığımızda bu yükü çekmek zorunda bırakılan öğretmenlerde motivasyon veya tükenmişlik sendorumu gözlenmektedir. Öğrenci sayısının artışı ve okul sayısının yetersizliği nedeniyle öğretmen eğitimi ile ilgili olarak da sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Eğitim Bakanlığı'nın yaz aylarını bir fırsat olarak değerlendirip, öğretmenleri Eylül ayında karışılabilecekleri sorunlara karşı hazırlaması gerekiyor."

Nüfusun ciddi bir sorun olduğundan bahseden Maviş, "Kayıt sisteminin yetersizliğinden nüfusumuzun ne kadar olduğunu bilmiyoruz ve okullarımız buna karşı önlem alamıyor. Nüfus hareketinin kayıt altına alınıp okulların da öğrenci sayısına karşılık hazır olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"GİRNE'DE ÖNCELİK OKULA DEĞİL, BETON YAPILAŞMAYA VERİLİYOR"

Girne'de ciddi bir karmaşa yaşandığına işaret eden Maviş, Girne'de eğitim ve sosyal alanlardan önce oteller, rezidanslar, tatil köyleri ve beton yapılaşmaya öncelik verildiğini, ancak okul ve sosyal alan ihtiyacının hesaplanmadığını aktardı. Tüm çocuklara eşit ve erişebilecekleri bir eğitim sistemi sunmayı amaç edindiklerini anlatan Maviş, "Eğitim Bakanlığının da bu yönde adım atması gerekir. Bu ülkenin AB'ye entegre olmuş gibi hazırlıklı olması gerekiyor. Malta, İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerin eğitim sistemini örnek alıp artık doğru adımlar atmalıyız" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.