GİRNE
okuma süresi: 9 dak.

Uluslararası örgütte Girne'ye önemli görev

Uluslararası örgütte Girne'ye önemli görev

280 şehrin aktif olarak temsil edildiği Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) 6. Kongresi'nde, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Kültür ve Turizm Komite Başkanlığına seçildi.

Yayın Tarihi: 22/07/19 07:32
okuma süresi: 9 dak.
Uluslararası örgütte Girne'ye önemli görev
A- A A+

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası arenada tanınması adına geçtiğimiz günlerde yaşanan önemli bir gelişme dikkatleri çekti.

9-10 Temmuz tarihleri arasında Ürdün'ün başkenti Amman'da 280 şehrin aktif olarak temsil edildiği Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) 6. Kongresi'nde Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, UCLG-MEWA 2019-2022 dönemi Kültür ve Turizm Komite Başkanlığına seçildi.

Kıbrıs Postası aynı zamanda, kongrede gerçekleştirilen oylama sonucunda örgütün konsey üyeliğine de getirilen Güngördü'yle görüştü.

Öncelikle Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG-MEWA) hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz?

Yerel yönetimlerin ve yerel demokrasinin geliştirilmesi faaliyetlerini yürüten UCLG-MEWA yerel yönetimlerimizin uluslararası platformlarda etkin bir şekilde temsil edilmesini sağlamak, güçlü yönetişim yapıları oluşturmak için çabalarını sürdürüyor. .

Amacı, yerel yönetimlerin değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını koruyarak, ulusal sınırların ötesine geçen, bölgedeki yerel yönetimlerin uluslararası sesi ve savunucusu olmaktır.

UCLG-MEWA, bugün dünyada; yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeylerde en çok tartışılan, strateji ve projeler geliştirilen, çözüm arayışlarında bulunulan; "İklim Değişikliği, Binyıl Kalkınma Hedefleri, Yoksullukla Mücadele, Yerel Finans, Desantralizasyon, Kent Diplomasisi ve Barışı Sağlama, Medeniyetler İttifakı, Toplumsal Kapsama ve Katılımcı Demokrasi, Cinsiyet Eşitliği, Kültür, Kentsel Mobilite, Kentsel Stratejik Planlama, Sürdürülebilir Kalkınma, Göç, Su" ve benzeri alanda, çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Aynı zamanda bu çalışmalar sayesinde geliştirilen ilkeler, stratejiler ve programlar, sadece yerel yönetimler tarafından değil, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar tarafından da benimsenmekte ve sahiplenilmektedir.

UCLG-MEWA; aynı zamanda, toplumun karşı karşıya bulunduğu sorunlara çözüm seçenekleri sunmak amacıyla araştırmalar yürüten bir düşünce üretim merkezi olarak da çalışmalarını yürütmektedir.

Bu kongreye katılımınız ve Kültür ve Turizm Komite Başkanlığına seçilmeniz nasıl oldu?

UCLG-MEWA'nınKuzey Kıbrıs'ta yerel yönetimlerle ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla Ocak 2019'da ülkemize gelen UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ve Özel Kalem Müdürü Tolga Öztürkbelediyemizi ziyaret ettiler. Bu ziyarette, UCLG-MEWA'nın "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'ninYerelleştirilmesiTaahhüdü"nü imzaladık ve

belediyemizin UCLG-MEWA turizm komitesinin başına geçmesi için bir çalışma yapabileceklerini, bunun Kıbrıs'ın kuzeyinde çok büyük bir kazanım sağlayacağını konuştuk. Onların davetleri üzerine de Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ile KTBB Koordinatörü ve Uluslararası Delegasyon Sekreteri Hüseyin Köle ile birlikte Amman'da gerçekleştirilen kongreye katıldık. Kongre, iki gün sürdü. Birinci gün kuruluşun mali protokolunun faaliyet raporu okunarak aktarıldı. Örgütün 2019-2022 dönemindeki vizyonu ortaya kondu. İkinci gün ise örgütün başkanlığı, konsey seçimi yapıldı. Daha sonra komitelerin seçilmesine geçildi. Ben de oy birliği ile Kültür ve Turizm Komite Başkanlığına getirildim.

Burada UCLG-MEWA Kültür ve Turizm Komitesi Başkanı seçildiniz. Bu komite ne amaçla ve nasıl çalışıyor?

Yerel yönetimlerin turizm içerisindeki rol ve görevlerinin anlaşılması ile ortak turizm politikalarının geliştirilmesi ve standartların oluşturulması için ortak akıl ve işbirliği, hem yerel kalkınmaya hem de ülke kalkınmasına ivme kazandırıcı önemli etmenlerdir.

UCLG-MEWA Kültür ve Turizm Komitesi, MEWA bölgesindeki yerel yönetimlerin ve kentlerin turizm konusundaki ihtiyaçlarını gözeterek söz konusu şehirlerin ana mesajlarının savunuculuğunu üstlenmeyi, sorunları küresel anlamda analiz ederek üyeleri arasında proje geliştirmeyi, iletişim ağı kurarak deneyimlerin paylaşılmasını teşvik etmeyi ve karşılıklı öğrenmeyi geliştirmeyi hedeflemektedir.

Komite başkanı olarak bundan sonraki süreçte neler olması planlanıyor? Çalışmalar nasıl ve ne yönde gerçekleşecek?

"İLK TOPLANTI KASIM'DA GİRNE'DE"

Yeniden oluşan bu komite 2022 yılına kadar, önümüzdeki 3 yıllık dönemin planlanması için Girne Belediyesi'nin ev sahipliği ve benim başkanlığımda ilk toplantısını Kasım ayında Girne'de gerçekleştirecek. Girne'de hazırlanan projeler merkeze iletilecek. Bir faaliyet raporu hazırlayacağız.

Tüm bunlar, Girne'nin tanıtımı için önemli bir hareket. Zaten, KKTC'nin turizm başkenti olan Girne'nin son yıllarda kültür ve sanat etkinliklerinde de ön plana çıkarmıştık. Ülkemiz adına şu anda da bir ilk gerçekleştirmiş olduk. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Girnemiz yanında ülke tanıtımı için büyük önem taşıyan komite başkanlığı için hazırlıklarımıza başladık.

İkinci dönemdir Girne Belediye Başkanlığı yapıyorsunuz. Bu süreçte Girne'nin tanıtımı adına ne gibi çalışmalarınız oldu?

"ZEYTİN KARİKATÜRLERİ YARIŞMASINI ARTIK DÜNYA BİLİYOR"

Girne'nin ve ülkemizin tanıtımı adına bugün çalışmalarımız devam ediyor. Bunu, kültür sanat etkinlikleriyle yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biz sanatın birleştirici gücüne, barışa olan katkısına inanıyoruz. Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğinde bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışmasına bu yıl 61 ülkeden 458 kişi bin 18 eser ile katıldı. Dünyanın çeşitli yerlerinden karikatür sanatı otoritelerini jüri için ülkemize getiriyoruz. Aynı zamanda kazanan karikatür sanatçılarımızı da her yıl Zeytin Festivali'nde Girne'ye getiriyor, ülkemizi gezmelerini ve tanımalarını sağlıyoruz. Bu yarışma dünya karikatür otoritelerince ciddi ve önemli bir yarışma olarak değerlendiriyor. Ülkemizde bu yarışmayla aslında ne kadar önemli bir iş yapmış olduğumuz yeterince anlaşılmamış olsa da ülkemiz ve Girne'mizin tanıtımı için bunun başarılı bir yol izlediğimizi düşünüyorum. Çünkü Zeytin Karikatürleri Yarışmasını artık dünya biliyor. Bu konuda, yani Girne Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ile ilgili Avrupa'da da çeşitli yayınlar çıkmıştır.

GİRNE'YE TANITIM VE TURİZM KİTABI

Girne'nin tarihinin, kültürel değerlerinin ve doğal güzelliklerinin yer aldığı, Girne ve çevresindeki aktvititeler konusunda da yol gösterici, "Mücevher kent Girne" başlıklı prestijli bir kitap bastırdık. Bu kitapları Amman'da katıdığımız kongrede dağıttık. İngilizceye çevirdiğimiz ve hem türkçe hem ingilizce ayrı ayrı basımını gerçekleştirdiğimiz 137 sayfalık bu kitabı, kentimize gelen yabancı misafirlerimize hediye edeceğiz. Sadece bu değil, Uluslararası Zeytin Karikatürleri albümlerimiz, Osman Türkay'ın şiir kitapları, bölgemiz çocuklarının Girne'yle ilgili yazmış olduğu öykülerden oluşan öykü kitaplarımızla 12 adet basımını gerçekleştirdiğimiz kitapları gelen misafirlerimize hediye ederek de buna katkı koymaya çalışıyoruz.

MARATON'LA DÜNYA SPORCULARI GİRNE'YE GELECEK

Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz Girne Yarı Maratonu 21 kilometre parkuru Uluslararası Atletizm Federasyonu Birliği (IAAF) ve Uluslararası Maratonlar ve Mesafe Yarışları Birliği (AIMS) tarafından tescil edilmiştir.

Girne Yarı Maratonu Türkiye Atletizm ajandasına da girdi. Uluslararası atletlerin Girne'ye gelmesi için bu önemli bir organizasyon.

BELLAPAİS GİBİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKTIK

Öte yandan, sadece kentimiz değil, belediyemize bağlı civar köylerimiz için de çalışmalarımız devam ediyor. Düzenlediğimiz festivallerle bölgemizdeki kültürel değerlerin tanıtımı için gayret ediyoruz. Bellapais Manastırıyla ülkeye gelen hemen hemen herkesin uğrak yeri olan Bellapais için son üç yılda ciddi yatırımlar yaptık. Girne'de arka sokaklarda eski binaların dış cephelerinin boyanması, şehrin çiçeklendirilmesi, ağaçlandırılması gibi işler devam ediyor. Bugün üstü açık turist otobüsümüzle ücretsiz olarak şehir turları düzenliyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.