LEFKOŞA
okuma süresi: 10 dak.

Lefkoşa'da kültürlerin buluşması

Lefkoşa'da kültürlerin buluşması 

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin kurumlar ve derneklerle birlikte organize ettiği 13'üncü Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali dün akşam gerçekleştirilen kortej yürüyüşü, açılış konuşmaları, konser ve gösteriler ile başladı.

Yayın Tarihi: 29/08/19 14:28
okuma süresi: 10 dak.
Lefkoşa'da kültürlerin buluşması 
A- A A+
Lefkoşa Otobüs Terminali'nde bir araya gelen ekipler buradan Çağlayan Parkı'na kortej yürüyüşü gerçekleştirerek festivalin açılışını yaptı. Renkli kostümleri, farklı müzik ezgileri ve dansları ile Lefkoşa sokaklarını canlandıran ekipler, Lefkoşalıların alkışları arasında festival alanına ilerledi.

Çağlayan Parkı'nda başlayan etkinliğe Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bürokratlar, LTB Meclis üyeleri, bazı bölge muhtarları, kurum temsilcileri yer alırken, halkın ilgisi de üst düzeyde oldu. Gecede yetkililer konuşmalarında festivalin düzenlenme aşaması yanında 2 İnsan-2 Kapı teması üzerinde durdu.

Özgü: Bu festival büyük bir emeğin ve uğraşın sonunda meydana geldi

Festival Komitesi adına konuşan Gençlik Merkezi Birliği Başkanı Mustafa Özgü, tatlı rekabet içindeki derneklerin bir birliktelik göstererek destek veren kurumların katkıları ile düzenlediği festivalin güzelliğine vurgu yaptı. Özgü, bu organizasyonun büyük bir emeğin ve uğraşın sonunda meydana geldiğini hatırlatarak, gençlerin günlerce alın teri dökerek ortaya çok güzel şeyler çıkardığını belirtti.

Bu yıl ilk kez bir tema oluştuğunu, 2 İnsan-2 Kapı şiarı ile gençlere Türkan ve Kamran Aziz'i anlatabildiklerini, birçok gencin yerini dahi bilmediği Mağusa ve Baf kapılarını da bu sayede öğrendiğini aktaran Özgü, festivalin özellikle Mağusa Kapısı'nın açılmasına öncülük edebileceğini sözlerine ekledi.

Eren: KKTC'nin daha çağdaş seviyeye ulaşmasında bu tip organizasyonlar önemlidir

Gençlik Dairesi Müdürü Hasan Eren ise bu tip uluslararası organizasyonların KKTC'nin daha çağdaş seviyeye ulaşmasında, ülkenin ve Lefkoşa'nın hak ettiği noktaya gelebilmesinde önemi olduğunu vurgulayarak, "bunun için çok çalışmalı ve çabalamalıyız" dedi.

Eren, Cumhuriyetin kurulduğunu, ancak yaşaması ve tanınması için bu tip uluslararası organizasyonlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, gençlerin gayretlerinin takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

Gençlik Dairesi olarak böylesi festivallere her zaman önem verip destekleyeceklerini belirten Eren, toplumun 2 önemli değeri olan Kamran ve Türkan Aziz'in festivalle birlikte gençlere ve Lefkoşalılara tanıtılmasının da güzel bir adım olduğunu dile getirdi.

Başkan Harmancı: Motivasyonu biten ve ruhunu kaybetmek üzere olan Lefkoşa'da artık hangi yatırım ve etkinlik öncelikli olmalı diye konuşuyoruz

LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise konuşmasında hem festivalin kültürel önemine işaret etti, hem de 2 Kapı-2 İnsan teması çerçevesinde önemli vurgulamalarda bulundu.

Başkan Harmancı, 7 derneğin büyük emekler harcayarak festivali düzenlediğini, bu uğraşların nice 13 yıllara vesile olacağını belirterek, LTB'nin geçirdiği kötü günlerin ardından 3 yıl ara verilen festivali 2016'da yeniden başlattıklarını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"2014 yılında Lefkoşa'nın karşılaştığı tek olumsuzluk ekonomik zorluğu veya batması değildi. Lefkoşalılarda moral motivasyon da bitmişti ve neredeyse ruhumuzu kaybediyorduk. Belediye bir maaş ödemesi yapsın, bir de çöp toplasın yeter diyorlardır. Ancak biz sizlere inandık ve şimdi öncelikli olarak hangi altyapı çalışmasını yapacağımızı, hangi iş ekipmanlarımızı önce yenileyeceğiz, hangi kültür sanat festivalini öne alacağımızı düşünür noktaya geldik"

Festivalin artık bir felsefeye dayalı olacağını, bu kapsamda 2 İnsan-2 Kapı temasının önemine vurgu yapan Başkan Harmancı, Türkan ve Kamran Aziz'in toplum için neden önemli olduğunu verdiği örneklerle aktardı.

"Kıbrıs Rum liderliği Lefkoşa'nın seçilmiş 2 belediye başkanının çağrısına kulak versin"

2 kapı konusuna konuşmasında önemli yer ayıran ve 3 yıl önce mevkidaşı Constantinos Yorgacis ile Mağusa ve Baf Kapılarının açılması yönünde ortak karar aldıklarını belirten Başkan Harmancı, bu kapıların açılmasını istemeleriyle ilgili bazı kişilerin bu şımarık bir istek gibi aldıklarını fakat bunun şımarık bir istek olmadığı ve istatistiki rakamlara bakıldığında geçiş noktalarındaki ciddi yoğunluğun çok net bir şekilde ortada olduğunu ve talebi karşılayamayacak durumda bulunulduğunu vurguladı.

Bu süreçte kendilerine konuyu getirdikleri andan itibaren sahip çıkan ve destek veren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya teşekkür eden Başkan Harmancı, Kıbrıs Rum liderliğine de bir çağrıda bulunarak, Lefkoşa'nın seçilmiş iki belediye başkanının taleplerine kulak vermesini, Mağusa ve Baf kapılarını diğer kapıların kölesi ve tutsağı yapmamasını istedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı: Festivalin ilk kez teması var ve seçilen tema beni düşünmeye sevk etti

Son konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise böylesi güzel bir etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu, etkinliği yaratan başta LTB Başkanı olmak üzere, diğer kurumlar, muhtarlar, azalar ve özellikle gençleri kutladığını belirterek, farklı ülkelerden gelen konuk ekipleri de selamladığını ifade etti.

Festivalde ilk kez bir tema seçildiğini, seçilen temanın düşünmeye sevk ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, 2 insan kısmında çok değerli iki Lefkoşalı, Kamran ve Türkan Aziz'in yer aldığını, onların ve babaları Aziz beyin toplum adına yaptıkları birçok önemli çalışma olduğunu dile getirdi.

Kamran Aziz'in "Kıbrıs bir ada mıdır, cennetten parça mıdır" sözlerine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bunu dinleyen kişiler olarak Kıbrıs'ta bir çözüm bir barış olmasını arzularken, Kıbrıs'ın bir bütün olarak sevilmesini istediklerine işaret etti.

"Sıkıntılı olan konuları gündeme getirip de daha kolay açılabilecek ve daha çok insana yarar sağlayabilecek kapıları geri plana atmak doğru bir yaklaşım değildir"

Kapılar konusunda detaylı bilgiler veren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, daha önce açılan Derinya ve Aplıç kapılarının açılma sürecinde yaşanan zorlukları özetledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis ile görüşmelerinde Mağusa ve Baf kapısının gündeme geldiğini ancak Baf ve Mağusa kapılarının Rum tarafının öncelikleri arasında olmadığını, onların öncelikleri arasında Erenköy ve Kiracıköy kapılarının bulunduğunu, bu noktaların yerleşimden uzak daha çok askeri bölgelerden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, şu ifadelere yer verdi:

"Güven artırıcı önlem her iki tarafın yararına olacak ortak paydayı içerir. Bir taraf için en azından bu aşamada zor olan, sıkıntılı olan konuları gündeme getirip daha kolay açılabilecek daha çok insana yarar sağlayabilecek kapıları geri plana atmak doğru bir yaklaşım değil. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Harmancı'nın, Lefkoşa'da yeni kapıların açılmasıyla ilgili kendisinden destek talep ettiğini, bu konuda birlikte çalışmaya hazır olduğu cevabını verdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum belediye başkanı nasıl çıkıp geldi ve ben kendisine mücadeleye hazır olduğumu söyledim, aynı şekilde kendi lideri Anastasiadis'i hareketlendirirse biz bu kapıların açılmasını gündeme almaya, mücadele edip diğer kapılarda olduğu gibi başarmaya hazırız"

LTB Engelsiz Halk Dansları ayakta alkışlandı

13. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali rengin programı ile izlemeye gelenleri keyiflendirdi. Gecede ilk olarak LBO konseri yapılırken, ardından sahne alan LTB Engelsiz Dans Okulu, gösterdikleri performanslar ile ayakta alkışlandı. Eğitmenleri Umut Öksüz ve Ayşe Kişmir'in eşliğinde okulun genç üyelerinin Kıbrıs halk danslarında gösterdiği beceriler, izleyenlerin ayakta alkışlamasını getirdi.

Ekiplerin dans performanslarına tam puan

Gecede yerli gruplarımızdan HASDER, Gençlik Merkezi, FOLKDER, FOGEM, ASD, GÖÇTAŞ ve TUFAD yanında misafir ülkeler Meksika, Polonya, Macaristan ve Türkiye'nin halk dansları ekipleri kültürlerini yansıtan dansları ile geceye renk kattı.

13. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali'nde bu akşam (29 Ağustos Perşembe) saat 21.00'de Çağlayan Parkı'nda sahne gösterileri yer alacak. Gösterilerde GÖÇTAŞ, HASDER, ASD yanında Macaristan, Polonya, Türkiye ve Meksika'nın halk dansları ekipleri yer alacak.

Festivalde yarın (30 Ağustos Cuma) saat 16.00'da yine Çağlayan Parkı'nda Lefkoşa Çocuk ve Gençlik Şenliği kapsamında Radyo Juke'un DJ performansları ve Grup Rast Konseri yer alacak. Saat 21.00'de ise Ortaköy Sancaktar Kalebey Parkı'nda FOGEM, Gençlik Merkezi ve misafir ülke ekipleri sahne alacak.

Ekipler LTB'de Başkan Harmancı ile bir araya geldi

Festival nedeni ile ülkemizde bulunan misafir ülke ekipleri ve ülkemizin yerli halk dansları grupları bugün (29 Ağustos Perşembe) Lefkoşa Türk Belediyesi'ne gelerek Başkan Mehmet Harmancı ile bir araya geldi. Başkan Harmancı festivalde yer alan ekipleri ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kabul sonunda Başkan Harmancı'yı her ülke kendi kültürünü yansıtan hediyeler takdim ederken, LTB'den de tüm ekiplere festival plaketi sunuldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.