GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

"Bendi açarım Mağusa sular altında kalır"

"Bendi açarım Mağusa sular altında kalır"

Taşkın sorunuyla boğuşan Dörtyol Muhtarı Salih Erel canından bezdi. Muhtar Erel, su baskınlarının tekrarlaması halinde, Dörtyol'dan Mağusa'ya giden derenin yatağındaki bendi kaldırmakla tehdit etti.

Yayın Tarihi: 19/10/19 11:50
okuma süresi: 5 dak.
"Bendi açarım Mağusa sular altında kalır"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Mağusa'nın 19 kilometre batısında, daha önceleri Prastio olarak anılan Dörtyol köyünde sorunlar yıllardır çözüm bekliyor.

Kıbrıs Postası'na konuşan Dörtyol muhtarı Salih Erel, geçmiş yıllarda bölgede hali arazilerin bilinçsiz bir şekilde dağıtıldığını ve köyle bağlantısı bulunmayan şahıslara hali arazi verilmesi nedeni ile köyün gençlerine kırsal kesim arsası verilemediğini kaydetti.

Köyün büyük sorunun ise her yıl kış aylarında mandıralar bölgesinde meydana gelen su baskınları olduğuna dikkat çeken Erel, yetkililerin kalıcı bir çözüm üretmek adına hiçbir girişimde bulunmadığını ifade ederek bu yıl da benzer bir su baskını yaşanması halinde Mağusa'ya giden derenin yatağındaki bendi kaldıracağını, cezası ne olursa olsun bunu yapacağını ifade etti.

"GENÇLER KÖYDEN GÖÇ ETMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR"

Dörtyol muhtarı Salih Erel, bin 200 seçmen sayısı, 560 hanelik Dörtyol köyünde en son 2011 yılında 85 adet kırsal kesim arsası dağıtıldığını, o tarihten bu yana ise Dörtyol'da kırsal kesim arsası taleplerinin hep geri çevrildiğini ve "yer yok" cevabı aldıklarını kaydetti.

Köyde gençlerin anne babalarının evlerinde, ailelerin kendi kaldıkları evleri bölerek yaşadığını kaydeden Erel, 110 gencin yıllardan beri kırsal kesim arsası beklediğine dikkat çekti. Geçmiş yıllarda hali arazilerin bilinçsiz şekilde dağıtıldığını ve köyle alakası olmayan kişilere hali araziler verildiğini belirten muhtar Erel, işsizliğin yanı sıra gençlerin bu nedenle köyden göç etmeye zorlandığını ifade etti.

Bir başka sorunun ise bir tapu üzerinde çoğaltılan hanelere köyün bağlı olduğu Beyarmudu Belediyesi tarafından ayrı ayrı temizlik sağlık aydınlatma ücreti faturalandırıldığını kaydeden Erer, bu sorunun köylüyü mağdur ettiğini ifade etti.

"KÖYLÜ SU BASKINLARINDAN ÇOK ZARARA UĞRADI"

Dörtyol köyünün bir diğer büyük sorunu ise hemen her yıl kış aylarında ağıllar bölgesinde meydana gelen su baskınları. Özellikle 2009, 2014 ve 2019 yıllarında meydana gelen su baskınları nedeni ile köy halkının büyük zarara uğradığını kaydeden Erel, su baskınları için yapılan tek önlemin Tarım Bakanlığı tarafından eksevatör gönderilmesi olduğunu ifade etti.

Yıllardan beri su baskını sorununun devam ettiğini ancak kalıcı bir çözüm üretilmediğini söyleyen Erer, mandıralar bölgesine su girmesin diye bazı müdahalelerin yapıldığını ancak yeterli bir çözüm olup olmadığını yağışların başlaması ile göreceklerini kaydetti. Benzer bir sorunun yaşanması halinde köy halkının yeniden mağduriyet yaşamaması adına Mağusa'ya giden derenin yatağındaki bendi kaldırmakla ifade eden Erer, "cezası ne olursa olsun bunun sorumluluğunu üstlenip Mağusa'ya ulaşan hattı açacağım çünkü köylü yıllardır büyük mağduriyet yaşıyor" şeklinde konuştu.

AGİOS GEORGİOS KİLİSESİ İÇİN BAĞIŞ KAMPANYASI BAŞLATILDI

Adana, Osmaniye ve Sivas bölgeleri göçmenlerinin çoğunlukta yaşamını sürdürdüğü Dörtyol köyü 1916-1933 yılları arasında Kıbrıs'ın Başpiskoposu olarak görev yürüten Kirillos III'ün doğduğu yer olarak biliniyor.

Dörtyol köyünde bulunan Agios Georgios kilisesi ise bu nedenle Kıbrıslı Rumlar için büyük önem taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde kilisenin idamesi için, Güney Kıbrıs'ta bağış kampanyası başlatıldı. Kilisenin idame ettirilmesi için istenen gerekli paranın toplanmasına ilişkin kampanyanın gelişme halinde bulunduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, bağış kampanyası başlatma sorumluluğunu "Konstantia Metropolitliğinin desteğiyle Mağusa Dörtyol Belediye Meclisi, Mağusa Dörtyol Göçmen Derneği ve Agios Georgios Kilisesi Kilise Komitesi'nin üstlendiğini" yazdı. Kampanyanın başlatılması için Rum İçişleri Bakanlığından izin alındığını da kaydeden gazete, kampanyanın amacının en az 30 bin Euro toplanması olduğunu belirtti. Kilisenin idamesine "kendi kendini finanse eden projeler" çerçevesinde, Kültürel Miras Teknik Komite tarafından karar verildiğini de yazan gazete, kilisedeki çalışmaların 2020 yılı içerisinde başlamasının planladığını ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.