EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

YDÜ İlahiyat Fakültesi'nde KKTC'de arşivcilik ve Kıbrıs yazmaları

YDÜ İlahiyat Fakültesi'nde KKTC'de arşivcilik ve Kıbrıs yazmaları

YDÜ İlahiyat Fakültesi, KKTC ve tüm Kıbrıs'ın kültürel belleği olan Kıbrıs yazmaları ile bu yazmaların ve tarihi matbu eserlerin muhafaza edildiği Girne'deki KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürlüğü hakkında bir konferans düzenledi. Konferansı, Osmanlı'dan günümüze Kıbrıs Türk arşivciliği üzerine çalışmalarıyla bilinen KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Gökhan Şengör sundu.

Yayın Tarihi: 13/04/15 09:40
okuma süresi: 3 dak.
YDÜ İlahiyat Fakültesi'nde KKTC'de arşivcilik ve Kıbrıs yazmaları
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, konferansta öncelikle Kıbrıs'ta kütüphanecilik tarihi hakkında verilen bilgilerde: Yakın zamanda Güney Kıbrıs'ta bulunan Pile'ye 5 km mesafede Kokkinogremos'daki M.Ö. XIII. Yüzyıla ait gömütte kütüphane bulunduğu, Hıristiyanlık döneminde Fenoromeni ve Kikko Manastırında, Osmanlı döneminde Mevlevi Tekkesi ve camilerde önemli ve değerli kitapların bulunduğu belirtildi.

Gökhan Şengör, Osmanlı döneminde Ortodoks kilisesiyle yazışmaların Kikko manastırında yer aldığını ifade ederek, Lala Mustafa Paşa'nın Mağusa'da kendi adını taşıyan Camiye hediye ettiği Kur'an-ı Kerim ve Osmanlı dönemindeki eserler II. Mahmut Kütüphanesinde toplanmış, 1998 yılında söz konusu eserler, 1971 yılında kurulan KKTC Milli Arşivine nakledildi dedi. Bu arşiv materyali, özellikle daha iyi korunmaları için 2012 yılında yapılan yeni binaya nakledildiğini belirten Şengör, halen Milli arşivde, 4.5 km raf yazma ve arşiv malzemesi, en eskisi 709/1310 tarihli olan 1694 adet yazma, 109.5m uzunluğunda matbu eser yer almakta olduğunu vurguladı.

Gökhan Şengör daha sonra YDÜ İlahiyat Fakültesi Kıbrıs İslam Tetkikleri Araştırma Merkezi İle KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürlüğü arasında yapılan protokolden bahsederek bu protokol çerçevesinde yazma eserlerin künye bilgileri ve kısa muhtevalarının çıkarılacağı, YDÜ İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin bitirme ödevleri ve ileriki yıllarda yapılacak Yüksek Lisans tezleri hususunda Milli Arşiv yazma ve matbu eserlerinden çalıştırılmasına öncelik verilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtlayan KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Gökhan Şengör, fakülte öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından büyük beğeni topladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.