EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Sarpten, mesleki teknik eğitim için koordineli yapılanma dedi...

Sarpten, mesleki teknik eğitim için koordineli yapılanma dedi...

Eğitim Bakanlığı her yıl üniversitelere kontenjanla öğrenci gönderiyor ancak açık iş münhallerinde üniversite mezunları değil, mesleki teknik eğitime dayalı tecrübe ve meslek dalları revaçta…

Yayın Tarihi: 08/05/15 08:37
okuma süresi: 3 dak.
Sarpten, mesleki teknik eğitim için koordineli yapılanma dedi...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Nisan ayına ait açıklanan açık iş münhallerinde daha çok serbest meslek dallarının aranıyor olması dikkat çekiyor. Eğitim Bakanlığı her yıl üniversitelere kontenjanla öğrenci gönderiyor olsa dahi münhallerde mesleki teknik eğitime dayalı meslekler aranıyor.

Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulundu. Sarpten, bunun meslek liseleriyle ilgili bir olgu olduğunu söyleyerek, eğitim sisteminde çağ nüfusunun yüzde 70'inin genel liselerden mezun olurken, yüzde 30'unun ise meslek liselerinden mezun olduğunu kaydetti. Sarpten, çağdaş eğitimde bunun tam tersi olduğunu belirtti.

Sarpten: "İş dünyası ve çalışma yaşamı orantılı değil"

Genel olarak akademik anlamda meslek liselerinde ciddi sıkıntı yaşandığını ifade eden Sarpten, mesleki teknik öğretimin iş dünyası ve çalışma yaşamıyla orantılı olmadığını kaydetti. Sarpten, mesleki teknik eğitim için iş dünyasıyla koordineli yapılanmaya gidilmesi gerektiğini ifade etti. Sarpten, bir diğer unsurun ise ailelerin öz kültüründen kaynaklandığını kaydederek, mesleki teknik eğitimin nitelikli olmadığı yönünde değerlendirmeler olduğunu söyledi. Toplumda, mesleki teknik eğitimin ön koşul bilgiler taşımaz olgusu olduğuna dikkat çeken Sarpten, bunun da önemli bir etkisi olduğunu belirtti.

"Eğitim iş dünyası ile buluşmalı"

Sarpten şunları söyledi: "Teknik öğretim pahalı bir öğretimdir. İş yaşamında sürekli bir teknolojk gelişim vardır. Bunu yakalamak kolay değildir. En önemli uygulama eğitimi, iş dünyası ile buluşturmaktır. Eğitimin sektör içinde alınması çok önemlidir. Aileler bu yolla gelen çocukların iş sahibi olacaklarını düşüneceklerdir. Ancak en önemlisi ne yazık ki iş alanlarının belgelenmiş sertifikaları yoktur. Mesleki belge taşıyan kişiler ancak bu işi yapabilir. Yapısal düzenlemeler mesleki teknik eğitimi amacına ulaştırır. Şu an bu mesleklere başvuranlar potansiyel işçi konumundadırlar. Çalışma Bakanlığı ile Esnaf ve Zaanatkarlar Odası'nın çalışmaları oluyor, ancak yeterli değildir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.