EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Türkiyeli öğrenciler KKTC'ye ulaşım ve hayat pahalılığı yüzünden üniversitelerimizi tercih etmiyor...

Türkiyeli öğrenciler KKTC'ye ulaşım ve hayat pahalılığı yüzünden üniversitelerimizi tercih etmiyor...

Türkiye Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 180 olan lisans puan barajını geçmiş olmasına rağmen tercihte bulunmayan üniversite adayı öğrencilerin tercih süreciyle ilgili görüş, beklenti ve eğilimlerinin belirlenmesine yönelik anketin sonuçlarını yayınladı.

Yayın Tarihi: 23/11/18 08:00
okuma süresi: 4 dak.
Türkiyeli öğrenciler KKTC'ye ulaşım ve hayat pahalılığı yüzünden üniversitelerimizi tercih etmiyor...
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

SMS ve mail yoluyla 31 binin üzerinde öğrenciyle yapılan ankete göre adayların üniversite ve bölüm tercihi aşamasında en önemli gördüğü faktör, mezuniyet sonrasında iş bulma yani istihdam oldu.

ÖZYİĞİT: "KTHY'NİN KAPANMASI HAYIRLI OLMADI; DENGE UNSURUYDU"

Tercih yapmayan adayların yüzde 34.32'si KKTC'deki üniversiteleri tercih etmeme nedeni olarak, "KKTC'ye ulaşım ve KKTC'de yaşam giderlerinin fazla olması"nı gerekçe gösterdi. Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, yıllar önce Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY)'nin kapanışının hayırlı olmadığına dikkat çekerek, "KTHY denge unsuruydu. Şimdi hava ulaşımı pahalı" dedi.

"HAVAYOLU ÜCRETLERİNİN İNDİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ, AMA İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL"

Öğrenciler için havayolu ücretlerinin indirilmesi için çalıştıklarını anlatan Özyiğit, "Ancak maalesef istediğimiz düzeyde değil" ifadelerini kullandı. Havayolu ücretlerinin pahalı olduğunu doğrulayan Bakan Özyiğit, "Ama bunun arkasına saklanmamak lazım" diye konuştu.

"BAKANLAR KURULU'NA TAŞIYACAĞIM"

"Üniversiteler de havayolu ücretleri için katkıda bulunabilir" diyen Özyiğit, üniversite öğrencilerine ayrı bir fiyat için çalışma içerisinde olduğunu, konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıyacağını açıkladı.

"TÜRKİYE'DE DE ÜNİVERSİTE ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK"

YÖK'ün açıkladığı ankete göre adayların yüzde 31.48'i KKTC'deki üniversiteleri tercih etmeme nedeninin "Öğrenim ücretlerinin yüksek olması" olarak gösterdi. Konuyla ilgili konuşan Cemal Özyiğit, bunun doğru olmadığını savunarak, Türkiye'de de üniversite ücretlerinin çok yüksek olduğunu dile getirdi.

"YENİ ÖĞRENCİLERE TL, ESKİLERE KUR SABİTLEME"

Geçtiğimiz aylarda döviz kurlarının aşırı arttığı dönemlerde öğrenci kayıt ücretlerinin sabitlenmesi konusunda çalışmalarının olduğunun altını çizen Özyiğit, yeni öğrencilerin kayıtlarının Türk Lirası bazında yapıldığını, eski kayıtlılara yönelik ise, kur sabitleme yapıldığını aktardı.

"HER ŞEYE RAĞMEN ÜNİVERSİTELERİMİZİ DAHA FAZLA TANITMALIYIZ"

KKTC üniversitelerinde ücretlerin yüksek olarak lanse edilmesinin kasıtlı bir propaganda olduğunu vurgulayan Bakan Özyiğit, üniversitelerin kolaylık sağladığını belirterek, "Her şeye rağmen üniversitelerimizi daha fazla tanıtmalıyız" dedi.

"KKTC'NİN 'KOLAY DİPLOMA ALINAN YER' ALGISINI BİR NEBZE OLSUN KIRDIK"

Öte yandan YÖK, adayların yüzde 10.49'unun Kuzey Kıbrıs üniversitelerini tercih etmeme nedenini, "Tercih yapabileceğim KKTC üniversitelerindeki eğitimin kalitesiyle ilgili kaygılarım" olarak belirtti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, "Bu konu çok eskilerde kaldı" diyerek, eskiden KKTC'nin kolay diploma alınan bir yer olarak görüldüğünü, ancak bu algıyı bir nebze olsun kırdıklarını ve kırmaya devam ettiklerini söyledi, ayrıca üniversitelerdeki kalitenin 'albeni' haline gelmesi için çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.