EĞİTİM
okuma süresi: 9 dak.

GAÜ’de “Şehirlerin Sürdürülebilirliğinde Yükseköğretimin Önemi” paneli gerçekleşti

GAÜ’de “Şehirlerin Sürdürülebilirliğinde Yükseköğretimin Önemi” paneli gerçekleşti

GAU İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Şehirlerin Sürdürülebilirliğinde Yükseköğretimin Önemi - Girne Bölgesi” konulu panel gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 10/12/19 13:24
okuma süresi: 9 dak.
GAÜ’de “Şehirlerin Sürdürülebilirliğinde Yükseköğretimin Önemi” paneli gerçekleşti

Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “– Girne Bölgesi” konulu panel gerçekleşti. Panelde şehirlerin sürdürülebilir olması için üniversite ve yerel yönetimlerin ortak hareket etmesinin önemine vurgu yapıldı.

GAÜ Millenium Senato Hall’de yapılan panele, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ ve Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan da katıldı.

Panelin açılış konuşmasını GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Neriman Saygılı gerçekleştirdi. Saygılı konuşmasında,  yaşanılan şehirlerin güvenli ve kaliteli ortamlar olabilmesi için kurum ve kuruluşların ortak projelerde, ortak üretimler yapması gerektiğine dikkat çekti.

SAYGILI: “GAÜ, YEREL YÖNETİMLER İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIR”

Tüm dünyada suçun ve suçlunun gittikçe arttığını söyleyen Saygılı, şehirlerin sürdürülebilir olması içinde yüksek eğitimin öneminin günden güne arttığını belirtti. Yerel yönetimde yer alan kurum ve kuruluşların eşit ortamda el ele verip çalışmasının altını çizen Saygılı, “Girne’mizin tüm vatandaşlarına yüksek bir yaşam standardı sunan bir şehir olmasına yardımcı olmamız gerekir. GAÜ ailesi olarak bizler bu iş birliğine hazırız” dedi.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ ise yaptığı konuşmada, sürdürebilir şehir kavramının en kısa sürede şehirlerde uygulamak zorunda olunan bir süreç olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

GÜRÇAĞ: “GİRNE, GELİŞEN TEKNOLOJİDEN FAYDALANARAK KONFORLU ŞEHİR HALİNE GETİRİLMELİ”

Yaşanan hızlı kentleşme ve planlama sorununa değinen Gürçağ, “Uzun soluklu ve sürdürebilir bir kalkınma için politikalar oluşturmak elzemdir” diye konuştu. Girne’nin gelişen teknolojiden faydalanarak daha konforlu bir şehir haline getirilmesi gerektiğini belirten Gürçağ, “Hızla kalabalıklaşan Girne’de gelecek nesillere sürdürebilir bir şehir bırakmak atmak için gerekli adımları hep birlikte atmalıyız” dedi.

Artan nüfusla birlikte Girne’nin sorunlarının daha da gün yüzüne çıktığını kaydeden Gürçağ, “Dünya gibi biz de sürdürülebilirlik konusunda hareket etmeliyiz. Altyapı-üstyapı, yeşil alan vb. önemli konuda sürdürülebilirlik kavramını hayata geçirmek için sayısız sebebimiz vardır” ifadelerini kullandı.  Bilim yuvaları olan üniversitelerle iş birliği içinde olmak gerektiğini vurgulayan Gürçağ, sorunların aciliyeti nedeniyle yerelden küresele iş birliği içinde olunması gerektiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından GAÜ Okullar Grubu Küresel Strateji ve İşbirlikleri Direktörü Doç. Dr. İsmet Esenyel, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ ve Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’ın konuşmacı olduğu panele geçildi.

ESENYEL: “ÜNİVERSİTELER KENTLERİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR”

GAÜ Akademisyeni Doç. Dr. İsmet Esenyel panelde gerçekleştirdiği konuşmada, Girne’de yaşamanın zorlukları olduğuna dikkat çekti. Dünyada kentler büyüdükçe, iklim değişikliğine neden olduğunun kanıtlandığını kaydeden Esenyel, daha fazla yeşil alanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Belediyelerin kısıtlı bütçeleriyle sürdürebilir yaşam kalitesi sunmak için uğraş verdiği belirten Esenyel, üniversitelerin kentlerin gelişimine katkı sağladığına dikkat çekti. Esenyel, kampüs hayatlarıyla şehir hayatlarının birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü panelde yaptığı konuşmasında, şehir-üniversite ilişkisine değindi. Öğrencilerin şehir yaşamındaki öneminin ticari anlamda da çok önemli olduğunu söyleyen Güngördü, öğrenciler için atılacak her adımın değerli olduğunu belirtti. Öğrencilerin hizmet aldığı noktalara dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Güngördü, “Öğrenci kenti olma özelliğini kaybetmek ülkeye çok zarar verir. Bu nedenle denetleyen konumda olmalıyız” dedi.

GÜNGÖRDÜ: AMACIMIZ KENTTEN GELEN NÜFUS BASKINIZI AZALTMAK”

Öğrencilerine enerjilerini doğru yöne kanalize etmenin önemli olduğunu belirten Güngördü, “Benim için öğrenci temsilcilikleri çok önemlidir. Üniversitelerde okuyan öğrencilerin şehre getirdiği kültür farklılığı var. Bu farklılığı üniversite yönetimiyle birlikte doğru yönlendirmemiz gerekir” dedi.

Girne Belediyesi’nin Çatalköy Belediyesi ile birlikte imar planına sahip olan bir belediye olduğunu hatırlatan Güngördü, “Tüm amacımız kentten gelen nüfus baskını azaltmak, insanlara daha sürdürülebilir bir kent bırakmaktır” diye konuştu. Girne İmar Planı’nın 20 yıllık bir zaman dilimi için yapıldığını ifade eden Güngördü, 20 yıllık periyot içinde Girne ve Çatalköy’e başka üniversite ve 5 yıldızlı otelin gelmeyeceğini söyledi. Böylece nüfusu kontrol edebileceklerini kaydeden Güngördü, gelişmenin karşısında olmadıklarını da sözlerine ekledi.

AKTUĞ: “LAPTA BÖLGESİNDE ÜNİVERSİTENİN OLMAMASI EKSİKLİK”

Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ ise, üniversitelerin kentler için önemli olduğuna vurgu yaparak, Lapta bölgesinde bir üniversiteye sahip olmamanın eksikliğini yaşadıklarını kaydetti. GAÜ’nin Girne’ye kattığı değerle takdire şayan bir üniversite olduğunu belirten Aktuğ, her sektörün birbiriyle hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

Lapta Belediyesi’nin seçilen meclis üyeleri ve idari kadrolarıyla halk konseyleri düzenlediklerini hatırlatan Aktuğ, “Bölgemizde yaşayan üniversite öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz bu toplantılara bizlerle birlikte katılmalı. Bizler büyük bir alana hizmet vermeye çalışıyoruz. Üniversitemizin tüm bölümlerinden destek alabileceğimiz noktalar var. Kapımız sürekli öğrencilere açık ve üniversitelerle her zaman iş birliğine açığız” diye konuştu.

ERDOĞAN: “GENÇLERİN ENERJİLERİNİ DOĞRU HARCAYABİLECEĞİ BİR YAPI OLUŞTURULMALI”

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan gerçekleştirdiği konuşmada, şehirlerin sürdürebilir olması için üniversitelerin önemine dikkat çekerken, “Gençlik demek, enerji demektir. Gençlerin enerjilerini boşaltabileceği bir yapı oluşturulması gerekir” dedi.

 Sürdürebilir şehir için planlamanın da gerekli olduğunu söyleyen Erdoğan, “Yaşam standartlarını yukarı çekmek için çalışmaları ekonomik sıkıntılar nedeniyle öteleyebiliyoruz. Altyapı, yeşil alan, kanalizasyon, içme suyu, içme suyunun tekrar atık su olarak değerlendirilmesi gibi planlamalarımız vardır. Kıbrıs bir üniversite ülkesi olmuştur. Üniversitelerin sayısının artması sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle yönetimlerin üniversitelerle birlikte el birliğiyle çalışması gerektiğine inanıyorum” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.