EĞİTİM
okuma süresi: 7 dak.

Şafaklı: “YÖDAK da anayasal bir kurum haline getirilmeli”

Şafaklı: “YÖDAK da anayasal bir kurum haline getirilmeli”

YÖDAK Üyesi, Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, Kıbrıs Postası’na konuşarak, Nisan ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yargıyı ilgilendiren Anayasal değişikliğe işaret ederek, YÖDAK’ın da Anayasa değişikliği ile anayasal bir kurum haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 11/01/20 10:01
okuma süresi: 7 dak.
Şafaklı: “YÖDAK da anayasal bir kurum haline getirilmeli”

Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Kıbrıs Postası’na konuşan YÖDAK Üyesi Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, 2014 yılında mecliste oy birliği ile geçen, fakat halk tarafından ret edilen Anayasa değişiklik paketinin içinde yargıyı ilgilendiren maddeler de olduğunu anımsatarak, “Toplumun siyaset kurumuna tepkisinden dolayı topluma faydalı olabilecek anayasal düzenlemeler de reddedilmiş oldu” dedi. Geçmişteki Anayasal değişiklik paketine rağmen hükümetin sadece yargıda anayasal düzenleme gerekirmiş gibi davranmasının hükümet ve modern devlet anlayışıyla örtüşmediğini vurgulayan Şafaklı, “Bu durumda, KKTC’nin başka alanlarda anayasal düzenlemeye gerek yok anlamı mı çıkıyor? Elbette hayır” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMET MAALESEF İDRAKTEN UZAKLAŞMIŞ HALDE MİYOPİK BİR TAVIR SERGİLİYOR”

2014 yılındaki anayasa değişiklik paketi içerisinde YÖDAK’ın da anayasal kurum haline getirilmesi olduğunu hatırlatan YÖDAK Üyesi Prof. Dr. Şafaklı, “Bu değişiklik hukuki olduğu kadar ekonomik açıdan da Kıbrıs Türkü için önemi” değerlendirmesini yaptı. Dolayısıyla lokomotif sektör olarak nitelendirilen yükseköğrenimin sürdürülebilir bir platforma taşınması için YÖDAK’ın tam bağımsız ve özerkliğinin sağlanabileceği anayasal kurum haline getirilmesinin önerildiğini vurgulayan Şafaklı,“Bugün ise maalesef hükümet bu idrakten uzaklaşmış halde miyopik bir tavır sergiliyor” dedi.

“YÖDAK’IN SAYIŞTAY VE OMBUDSMAN’DAN DAHA FAZLA BAĞIMSIZ MALİ VE İDARİ ÖZERKLİĞE İHTİYACI VAR”

Sayıştay ve Ombudsman gibi kurumların yürütmeden bağımsız olarak mali ve idari özerk bir yapıda olması gerektiğinden dolayı Anayasal kurum olarak düzenlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şafaklı, “Bir denetim kurulu olarak YÖDAK’ın bahsedilen denetim kurumlarından daha fazla yürütmeden bağımsız mali ve idari özerkliğe ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

“YÖDAK DA ANAYASAL BİR KURUM HALİNE GETİRİLMELİ”

Dolayısıyla, Sayıştay’ın sadece kamu ve siyasi çevrelerin müdahalesi ve baskı altında iken YÖDAK’ın hem siyasi çevrelerin hem de sermaye guruplarının potansiyel baskısı altında olduğunu belirten YÖDAK Üyesi Şafaklı, “Bu nedenle, YÖDAK da anayasal bir kurum haline getirilmeli” değerlendirmesini yaptı.

YÖDAK’IN MALİ VE İDARİ ÖZERKLİĞİNİ ARTIRMANIN TEMEL GEREKÇELERİ…

Prof. Dr. Şafaklı, YÖDAK’ın anayasal kurum olma paralelinde mali ve idari özerkliğini artırmanın temel gerekçelerini şu şekilde sıraladı: KKTC Yükseköğretiminin Dünyaya açılabilen kurumu olarak YODAK'in uluslararası tanılılırlığı ve kazanımlarının korunması,Mali ve idari özerklik yapısının güçlendirilmesi, Döner sermaye uygulamasının getirilerek mali yapısının güçlendirilmesi, Yükseköğretim alanına Liderlik yapma vasfının güçlendirilmesi, idari ve temsiliyet gücünün artırılması”

“YÖDAK VE BENZERİ KURUMLARDA MI BENZERİ TEPKİYİ VERMELİ?”

Ne üzücüdür ki, son dönemde yargı cephesinden gelen tepkilerin hükümeti rahatsız ettiğini ve bunun üzücü olduğunu söyleyen Şafaklı, “Sadece yargı için anayasal değişiklik gündeme geldi.  Anayasal değişikliğe dikkat çekmek için YÖDAK ve benzeri kurumlarda mı benzeri tepkiyi vermeli?” şeklinde konuştu.

2014’DE YÖDAK İÇİN ÖNERİLEN ANAYASAL DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

S.NO

DEĞİŞİKLİK/İLAVE MADDE

ÖNERİLEN MADDE

1

KKTC Anayasasında “Yönetsel Kurallar” Başlığı Altında “YÖDAK’ın da eklenmesi

 

 

Anayasanın, 131’inci maddesinden hemen sonra aşağıdaki yeni 131A maddesi eklenmek suretiyle değiştirilir:

Maddesinin Eklenmesi “YükseköğretimPlanlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK)

“Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek, bu kurumların yasada belirtilen amaç ve ilkeleri doğrultusunda kurulmasını, geliştirilmesini ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile YÖDAK kurulur.”

 

 “YÖDAK başkan ve üyeleri hakkındaki disiplin işlemleri, Yüksek Adliye Kurulu tarafından, Yüksek Mahkeme üyelerinin tabi olduğu esas ve usullere bağlı olarak yapılır. YÖDAK’ın kuruluşu, işleyişi, personelin nitelikleri, atanmaları, meslekte ilerlemeleri, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri, disiplin kuralları ve diğer özlük işleri yasayla düzenlenir. YÖDAK’a, üniversitelerin akademik, idari, mali ve eğitsel özerkliğini ihlal edecek yetkiler verilemez ve YÖDAK, yetkilerini bu yönde kullanamaz”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.