EĞİTİM
okuma süresi: 10 dak.

“Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu” başladı

“Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu” başladı

Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu tarafından düzenlenen “Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu” başladı.

Yayın Tarihi: 21/01/20 10:38
Güncelleme Tarihi: 21/01/20 14:55
okuma süresi: 10 dak.
“Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu” başladı

Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu tarafından, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın himayesinde düzenlenen “Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu” başladı.

YÖDAK Üniversiteler Arası Koordinasyon Kurulu Konferans Salonu’nda yer alan ve saat 10.15’te başlayan “Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu”nun açılışında ilk konuşmayı YÖDAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler yaptı. 

YÖDAK BAŞKAN YARDIMCISI HASGÜLER: “ÜLKENİN KARAR VERİCİLERİ BİLİM DİPLOMASİSİ ALANINDA ÜNİVERSİTELERİMİZİ TAM OLARAK DEĞERLENDİREMİYOR”

Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu’nun açılışında konuşan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, KKTC’de BM üyesi 130 farklı ülkeden öğrenci ve öğretim üyesi olduğunu, bu ülkelerin de başta sağlık olmak üzere birçok alanda sorunu bulunduğunu söyledi.

Hasgüler, Gazze’de aşı ihtiyacı olan çocuklara buradan gönderilecek hemşire ve üniversitelerden ekiplerle aşı yapılabileceğini, bunun da bilim diplomasisinin önemli bir örneği olabileceğini dile getirdi.

Hasgüler, ülke turizmi için önemli olan Brezilya gibi ülkelerde öğrencilere burslu eğitim imkanı tanınmasının da bilim diplomasisi örneklerinden olabileceğini kaydetti.

2012’den beri bu konferansı düzenleme üzerine kafa yorduğunu dile getiren Mehmet Hasgüler,  neden bilim diplomasisi üzerinde durduğunu bir anekdotla anlattı.

Hasgüler, Taksim Sahası’nda sağlığı için çıktığı yürüyüşün diplomatik soruna döndüğünü, BM askerleri tarafından engellenmek istendiğini,  yürüyüş yoluna dikenli tel çekildiğini söyledi.

Hasgüler, “Maceranın sonu uzlaşıyla bitti.  ‘buraya gelmesin’ diyen BM komutanları ‘diğer tarafa geçmesin, uzunlamasına yürüsün’ dedi. Taksim Sahası’nda ‘taksimde’ anlaştık.  Diplomasi önemli” şeklinde konuştu.

Kıbrıs’ta statükodan bahsedildiğini ama statükonun tek olmadığını belirten Hasgüler, “Birden fazla otorite var, farklı davrandığınızda afallıyorlar” dedi.

“Toplum olarak başımıza gelen bu kadar hadise, bu kadar acı, kendi elimizle işlediğimiz bunca hataya karşın başardığımız çok önemli bir şey var. O da üniversite adası olma yolunda verdiğimiz mücadeledir” şeklinde konuşan Mehmet Hasgüler, şöyle devam etti:

“Eksikliklere, uluslararası engel ve blokajlara rağmen üniversite adası olduğumuz gerçeğini en başta bunu engelleyenler kabul ediyor. Elbette eksikliklerimizi görüyoruz, bu doğrultuda hareket ederek, yeni yaklaşımlara ihtiyacımız olduğunun altını çiziyoruz.”

YÖDAK binası ile ilgili de konuşan Hasgüler, kurumun faaliyetlerine uzun yıllar evden bozma bir binada devam ettiğini, yeni binaya Erhürman’ın başbakanlığı döneminde geçildiğini, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın öncülüğünde de binanın düzenlendiğini kaydetti.

Hasgüler, YÖDAK’ın ve Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu'nun (ÜAKK)  bu sayede gezici olmayan bir konferans salonuna da sahip olduğunu kaydetti.

Üniversiteler ve uluslararası akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen KKTC’de “bilim diplomasisi” kavramının yerleşmesine katkı sağlaması hedeflenen “Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu” bugün tamamlanacak.

KKTC’de “bilim diplomasisi” kavramının yerleşmesine katkı sağlaması amacıyla düzenlenen “Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu”nda; “bilim diplomasisinin önemi, kavramın doğuşu ve yayılışı ile en iyi örnekler” konuşuldu, KKTC’nin bilim ve teknolojiyi kullanarak uluslararası alanda neler yapabileceği ele alındı.

Forum kapsamında, KKTC’de siyasetin ileri gelen isimleri ile dünyada fark yaratan uluslararası profesyoneller, akademisyenler ve üniversite öğrencileri bir araya getiriliyor.

Forumda, bilim ve diplomasiyi doğru ve etkili şekilde bir araya getirme misyonuyla ilgili atılabilecek somut adımlar da değerlendirilecek.

“Bilim için diplomasi, diplomasi için bilim” söylemiyle yola çıkılan  Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu’nun organizasyonunda, uluslararası alanda birçok ülkenin ve milletin yaşadığı sorunlar ile bu sorunların bilim diplomasisi üzerinden olası çözüm yollarına dikkat çekilecek. Ayrıca kamusal düzeyde devletin belirlediği hedeflerin, bilim diplomasisi kanallarıyla çeşitlendirilmesi ve üniversitelerin bu konuda atabileceği adımlar tartışılacak.

ERHÜRMAN: “İKİ AVANTAJIMIZDAN BİRİ TURİZM, DİĞERİ DE YÜKSEKÖĞRETİM”

Sözlerine YÖDAK'a teşekkür ederek başlayan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülke olarak kendini anlatma ve tanıtma konusunda sorunlar yaşandığına dikkat çekti.

"Evet biz burada varız ve var olduğumuz topraklar AB sınırları içindedir" diyen Erhurman, "Dünyadaki varlığımızın görünürlüğü arzuladığımız noktada değil. Dünyaya açılan siyasi bir penceremiz var. Peki, mukayeseli bir avantajımız var mı? Aslında 2 alanda olduğunu düşünüyorum. Bunlardan biri turizm, diğeri yükseköğretimdir. Üniversitelerinde okuyan dıştan gelen öğrenci ve öğretim sayımız hiç de azımsanacak bir sayıda değildir" dedi.

Bilim diplomasisi üzerine yoğunlaşması ve dünyaya açılan pencereden mukayeseli avantajı ortaya koymak gerektiğini ifade eden Erhürman, toplantıyı düzenleyenleri kutladı.

AKINCI: “KIBRIS TÜRK HALKI SANAT VE BİLİMDE SINIR TANIMIYOR”

Erhürman'ın ardından kürsüye Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı çıktı.

Sözlerine YÖDAK'ın yeni binasının hayırlı olmasını söylemesiyle başlayan Akıncı, "Benim yıllar içinde saptadığım, Kıbrıs Türk halkının iki alanda sınır tanımadığıdır. Bunlardan biri sanat diğeri de bilimdir" dedi.

"Bizim gibi tanınmamış olan ülkelerin sınırları aşmak gibi bir derdi var o nedenle gerek kültür sanat alanında elde edilecek gerekse de bilimsel başarılara ihtiyacımız var diye düşünüyorum" diyen Akıncı, bilim diplomasisi konusunda doğalgazın önüme dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Doğalgaz konusunda ikiye ayrılmış bir yolun başındayız. Ya gerginlik ya da bilimsel verilere kulak verilerek işbirliği yönünde evrilecek gelişmeler yaşanacak. Ama bilimsel verilere aykırı bir şekilde EASTMED konuşuluyor, imza atılıyor. Hangi bilimsel verilere dayalı olarak bu diplomatik atak yapıldı?"

Akıncı’nın konuşmasının ardından kahve molasına geçildi.

Ardından da Erhürman ve Akıncı'ya plaket takdim edildi.

OTURUM VE PANELLER

Gün boyu devam edecek “Uluslararası Bilim Diplomasisi Forumu”nda, “Bilim diplomasisi bizim için neden önemli?”, “Bilim diplomasisi kavramının doğuşu ve yayılışı”, “Bilim diplomasisi nedir: kapsam ve tanımlar”, “Bilim diplomasisinin en iyi uygulamaları: uluslararası örnekler”, “KKTC, bilim ve teknolojiyi kullanarak nasıl ileriye gidebilir?”, “Geleceğe bakış: somut adımlar” gibi oturum ve paneller yer alacak. Forumun kapanış oturumu, saat 16.00’da gerçekleştirilecek.

Forumda,  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Kültür Üniversitesi Eski Rektörü ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semahat Demir, Fransa Le Havre Üniversitesi Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Pierre Bruno Ruffini, Moskova RUDN Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Olga Krasnyak, Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Köprülü, TABİP Başkan Danışmanı Tayfun Kalkan ve TABİP Koordinatörü Pınar Ünal da konuşacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.