EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

GAÜ’den Kadınlar Gününde vefa gösterisi

GAÜ’den Kadınlar Gününde vefa gösterisi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında  akademisyen ve öğrencileriyle birlikte bir dizi vefa ziyaretlerinde bulundu.

Yayın Tarihi: 10/03/20 16:27
okuma süresi: 5 dak.
GAÜ’den Kadınlar Gününde vefa gösterisi
A- A A+

GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser, GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç.Dr. Neriman Saygılı ve GAÜ öğrencileri tarafından ilk ziyaret Lefkoşa’da emekli öğretmen Birsen Şemsettin’e yapıldı. 1 Nisan 1955 sonrası EOKA saldırılarını Meriç köyünde, 21 Aralık 1963 Kanlı Noel Kumsal saldırılarını ve 1974 Barış Harekatı’nı da Lefkoşa’da yaşayan Birsen Şemsettin’in, 40 yılı aşkın öğretmenliğinin ardından sosyal, sanatsal, kültürel çalışmalara verdiği destek ve aktif katılımla da rol model olmaya devam etmekte olduğu belirtildi.

1960’lı yıllarda Utanç Barikatları olarak adlandırılan Baf Kapısı’nda silahlı Rum polisler tarafından öğretmen olduğu için tutuklanan ve günlüğüne yazdığı “Erenköy” notları nedeniyle hayatı tehlikeye giren Birsen Şemsettin; kıvrak zekâsı, cesareti ve İngilizcesi sayesinde bir Barış Gücü askeri tarafından kurtarıldığını anlattı.

Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser ise yaptığı açıklamada “Kıbrıs’ta erkekler cephede, kadınlar her yerde savaştılar. Anne oldular, eş oldular, istihbaratçı oldular, aşçı oldular, terzi oldular, moral kaynağı, direnç noktası oldular. Kıbrıs’ta verilen Kuvayı Milliye mücadelesinde Birsen Şemsettin gibi vatansever, Atatürkçü, çağdaş, cesur ve fedakar Kıbrıslı Türk kadınları hep öncü olmuş, önderlik etmiştir. Özellikle öğretmenlerin o süreçte inisiyatif almaları, rol model teşkil etmeleri ise ayrıca takdire şayan bir davranıştır ve örnek alınması gereken bir husustur.” dedi.

GAÜ heyeti tarafından emekli öğretmen ve izci lideri Birsen Şemsettin’e günün anısına çiçek takdiminin ardından ziyaret sonlandırıldı.

BİR SONRAKİ ZİYARET DURAĞI LAPTA OLDU

 Prof. Dr. Ulvi Keser, Doç. Dr. Neriman Saygılı ve Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi  Öğretim Görevlisi Dr. Hasibe Şahoğlu ile GAÜ öğrencilerinin diğer ziyareti ise Lapta’da yaşamını sürdüren Türkan Aslan’a oldu. Türkean Aslan ziyaret sırasında anılarından bahsederek;“10.000 Rum’un arasında 700 Türk yaşardık. Enosis naraları atarlardı. Can korkusu içerisinde Rumlara karşılık vermeye çabalardık”  ifadelerinde bulundu.

Lapta anılarını aktaran Türkan Aslan özellikle 1960 sonrasında Boğaz Sancağı Muhabere Merkezi’nde iletişimci olarak makine başında görev yapmış, Türkiye ile irtibatı sağlamış, aynı TMT sancağında aşçılık ve terzilik de yaparak mücahitlere üniformalar dikmiş ve iaşe desteğinde bulunmuştur. Merhum eşi Kemal Aslan’da bu mücadelenin içerisinde bilfiil mücadele etmiş olan Türkan Aslan özellikle 1963-1974 sürecinde ne zorluklar çektiklerini, İngiliz döneminde yaşadıkları sıkıyönetimleri, apansız evlerde yapılan aramaları ve silahlı Rumların şehit ettiği aile üyelerini anlattı. GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Neriman Saygılı yaptığı açıklamada; “Türkan Teyze’de isimsiz kahramanlarımız arasındadır. Onların sayesinde bu topraklar vatan olmuştur. Hepsine minnettarız. Bu kahraman insanların mücadele ve direnişleri Kıbrıslı Türklerin ayakta ve hayatta kalmalarını sağlamıştır” dedi. Mücahidelik görev nedeniyle onur madalyasıyla taçlandırılan Türkan Saylan halen Lapta’da ailesiyle ve anılarıyla yaşamaktadır.

 GAÜ heyeti tarafından Türkan Aslan’a çiçek takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.