EĞİTİM
okuma süresi: 11 dak.

DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avcı: "Yeni öğrenci gelişi üniversitelerimizin sorumluluğu"

DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. ı Avcı: "Yeni öğrenci gelişi üniversitelerimizin sorumluluğu"

DAÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Turgay Avcı, koronavirüs ve yükseköğrenim ile ilgili önemli tespit ve önerilerde bulunarak, “Yeni öğrenci gelişi ve mevcut portföyün korunması üniversitelerimizin sorumluluğu” dedi.

Yayın Tarihi: 29/04/20 11:34
Güncelleme Tarihi: 29/04/20 11:55
okuma süresi: 11 dak.
DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. ı Avcı: "Yeni öğrenci gelişi üniversitelerimizin sorumluluğu"

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Öğretim Üyesi Prof.Dr. Turgay Avcı, yükseköğretim sektörünün, KKTC ekonomisi için lokomotif sektörlerden biri olduğunu anımsatarak, “Eğitim adası olan ülkemiz, son yıllarda yapılan yatırımlar ve atılan adımlarla önemli bir uluslararası öğrenci sayısına ulaşmıştır” değerlendirmesini yaptı.

Büyük bir çoğunluğu kampüs üniversitesi olan üniversitelerinin ülke ekonomisine katkılarının yadsınamaz düzeyde olduğunun altını çizen Prof. Dr. Avcı, “KKTC'deki yükseköğretim sektörü, yerel üretkenliği, ulusal yaşam standardını, ekonomik kalkınmayı ve rekabet gücünü artırmak için hayati bir gerekliliktir” vurgusu yaptı.

Mevcut koşullar altında KKTC yükseköğretim sektörü ile ilgili yaşanacak aksaklıkların KKTC ekonomisinde ve sosyal yaşamda derin olumsuz etkilere neden olacağına işaret eden Turgay Avcı, “Küresel anlamda tanınmayan ülkemizin dünyaya açılan pencereleri olan üniversitelerimiz, ülke insanımızın uluslararası kriterlerde yetişmesini sağladığı gibi yarattığı istihdam potansiyeli ile de ülkede işsizlik sorununa çözüm üreten önemli kurumlardır” ifadelerine yer verdi.

“Hepimizin malumudur ki, tüm dünya pandemi olarak kabul edilen Covid-19 virüsü ve bu virüsün yarattığı sosyal ve ekonomik krizlerle boğuşmaktadır” diyen Prof. Dr. Avcı, uzmanların, Covid-19 pandemisinin tüm ülkeler üzerinde sosyolojik ve psikolojik etkiler bırakacağı görüşünde olduğundan söz etti.

Bununla birlikte dünyada ve ülkemizde eskiye dönüş sürecinin belirsizlikler taşıdığının altını çizen DAÜ Rektör Adayı, bu belirsizliğin, 2020-2021 Akademik Yılı güz döneminde KKTC üniversitelerini tercih edecek öğrencilerin ülkemize akışında veya hali hazırda eğitimlerini KKTC üniversitelerinde sürdürmekte olan öğrencilerin kampüslerine dönüşünde önemli etki göstereceğini savundu.

“YENİ ÖĞRENCİ GELİŞİ VE MEVCUT PORTFÖYÜN KORUNMASI ÜNİVERSİTELERİMİZİN SORUMLULUĞU”

Yazılı açıklamasında önemli noktalara değinen Prof. Dr. Turgay Avcı, şunlara dikkat çekti: “Kabul etmeliyiz ki, bu konu sadece KKTC’nin kendi başına çözüm bulabileceği bir sorun değildir, zira uluslararası anlamda normalleşmenin ve seyahat özgürlüğünün ne zaman olacağı da henüz netleşmemiştir. Bu nedenledir ki, yüksek öğrenim sektörünün ve bağlantılı olarak ülke ekonomisinin ayakta kalması için, üniversitelerimize yeni öğrenci gelişinin yanı sıra, mevcut öğrenci portföyünün de korunması üniversitelerimizin önemli sorumluluklarından biri olacaktır.

“UZAKTAN EĞİTİM ÖNEMLİ, ÖĞRENCİLERİN KAMPÜSTE OLMASI DA ÖNEMLİ”

Küresel pandeminin her konuda olduğu gibi eğitim sistemlerinde de değişiklikleri zorunlu hale getirmesinden ötürü, tüm dünyada olduğu gibi KKTC üniversiteleri de eğitimin aksamadan yürütülmesi için uzaktan eğitim sistemlerine geçmiştir. Her ne kadar uzaktan eğitim gün geçtikte daha da yaygın hale geliyor olsa da ülkemizdeki gibi eğitim odaklı ekonomiler için öğrencilerin kampüste olması büyük önem taşımaktadır.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN YÜZDE 88.3’NÜN DAİMİ ADRESİ KKTC DIŞINDA”

2019 yılı verilerine göre ülkemizdeki üniversiteler yaklaşık 103.000 öğrenciye eğitim vermektedir. Söz konusu toplam öğrenci sayısının  %48.5 ’sı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı,%39.8’i diğer yabancı ülke vatandaşları ve %11.7’sı KKTC vatandaşıdır. Görülmektedir ki üniversitelerimizde eğitim alan öğrencilerimizin yüzde 88.3’nün daimi adresi KKTC dışındadır. Bu doğrultuda, normalleşmenin ve öğrenci sayılarında eski duruma dönüşün, yani adamızdan ayrılan TC ve yabancı ülke vatandaşı öğrencilerin ülkemize geri dönebilmesinin önemi bir kez daha göze çarpmaktadır.

“ESKİDEN NORMAL KABUL EDİLEN ŞARTLARDA HAREKET EDİLMEMESİ GEREK”

Uzmanlar tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgının etkisinin azalacağına veya kontrol altına alınabileceğine dair henüz kesin bir tarih ortaya koyamamaktadır.

Ancak tüm dünya, salgının kontrol altına alınmasından sonra dahi toplumların eskiden normal kabul edilen şartlarda hareket etmemesi gerektiği kanaatindedir.

Bu nedenledir ki, salgının kontrol altına alınması ve mevcut ve yeni öğrencilerimizin geleceği ülkelerdeki uçuş koşullarının izin vermesi koşuluyla, büyük yatırımlar ile oluşturulan üniversite kampüslerimizin 2020-2021 Akademik Yılı güz döneminde gelecek öğrencilerimize azami sağlık koşullarının sağlandığı koşullarda eğitim vermesi elzemdir.

Dünyadaki birçok üniversite bu konularda görüşler ortaya koymuş ve çalışmalar  yapmaya başlamıştır.

BAZI ÖNLEM VE KURALLAR YÜRÜRLÜĞE KONMALI”

Devletimizin ve dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarının, önerdiği koşulların eğitim kurumlarında da uygulanması için gerekli hazırlıkların bir an önce yapılmaya başlanması gerekmektedir. Üniversitelerimizdeki öğrenciler, çalışanlar ve bu kişilerle temas eden toplumun sağlığının tehlikeye atılmamasını sağlayacak bazı önlem ve kuralların yürürlüğe konması gerektiğini düşünüyorum.

“ÜLKEMİZE GELECEK OLAN TÜM ÖĞRENCİLERİMİZE COVİD-19 TESTİ YAPILMALI”

Bu doğrultuda, öncelikli olarak, üniversitelerimiz güz dönemi için yurtdışından ülkemize gelecek olan tüm öğrencilerimize Covid-19 testi yapmalıdır. Bununla birlikte, bu testlerin belirli aralıklarla tekrarlanması, birçoğu şehirlerimizle entegre olmuş üniversite kampüslerimizin güvenli ve sağlıklı koşullarda kalmasını sağlamak açısından gereklidir.

“BU SAVAŞTA DEVLETİMİZİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK”

Üniversitelerimizce yapılan söz konusu covid-19 testlerinde pozitif vakaya rastlanılması ihtimaline karşı, vaka ile temas etmiş diğer kişilerin izole edilmesi için karantina görevi görecek olan uygun yurt koşullarının sağlanması gerekmektedir. Özellikle Covid-19 testi pozitif çıkmış kişilerle temas etmiş kişilerin belirli bir süre diğer öğrencilerden izole bir şekilde gözlem altında tutulmasına imkan verecek koşulların sağlanması hem üniversitelerimizde salgının yayılmasının önüne geçecektir, hem de virüsle girdiğimiz bu savaşta devletimizin elini güçlendirecektir.

“TÜM ALANLAR SOSYAL MESAFE GÖZETİLEREK DÜZENLENMELİ”

Covid-19 salgını kontrol altına alınana dek, öğrencilerimizin kampüs içerisinde kullandığı ders salonları, kütüphane, yemekhane, kafeterya vb. tüm alanların sosyal mesafe gözetilerek yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Spor, sanat ve kültürel aktivitelerin toplu halde yapılmamasına yönelik kararlar üretilmelidir.

AVCI’DAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER…

Öğrencilerimizin ihtiyaç duyabileceği maske ve hijyen malzemeleri kampüste depolanmalı ve herhangi bir acil durum anında kullanılmak üzere hazır bulunmalıdır.

Kampüs içlerinin ve öğrencilerin kullandığı tüm alanların geçmişe göre daha hijyenik olmasını sağlamak için malzeme ve iş gücü planlaması yapılmalıdır.

Öğrencilerimizin yeni koşullara uyum sağlayabilmesi ve kurallara uyulduğunun kontrolü için eğitim, danışmanlık ve kontrol ekipleri oluşturulmalıdır.

Bu zorlu süreçten etkilenen öğrencilerin psikolojik destek alabilmesini sağlamak için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Kanaatim odur ki, ülkemizin ve ekonomimizin taşıyıcı kolonlarından biri olan üniversitelerimiz, bu ve bunlar gibi tedbirler alarak toplum ve öğrenci sağlığının korunmasında aktif rol oynamalıdır.

Dünyaya kıyasla düşük bulaşma oranları ile başarılı kriz yönetimimize ek olarak, kriz sonrası alacağımız tedbirlerin, hem yurtdışından gelecek öğrencilerimizin herhangi bir sağlık çekincesi olmadan ülkemizdeki üniversiteleri tercih etmesini sağlamayı, hem de yeni bir salgın dalgasının önüne geçerek halk sağlığını hedeflemek durumundayız.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin ekonomisini de olumsuz etkileyen covid-19 salgının üniversitelerimizi asgari düzeyde etkilemesi için üniversitelerimizin yanı sıra devletimizin de gerekli desteği sağlaması gerekmektedir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.