EĞİTİM
okuma süresi: 13 dak.

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu: "Covid-19 süreci eğitimdeki eksiklikleri görmemize yardımcı oldu"

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu: "Covid-19 süreci eğitimdeki eksiklikleri görmemize yardımcı oldu"

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, 2019 – 2020 öğretim yılının COVID – 19 salgını nedeniyle gerektiği gibi tamamlanamadığını belirtti ancak bu sürecin bazı noktalardaki eksiklikleri daha net olarak görme imkanını da sunduğunu kaydetti.

Yayın Tarihi: 06/06/20 11:00
okuma süresi: 13 dak.
Eğitim Bakanı Çavuşoğlu: "Covid-19 süreci eğitimdeki eksiklikleri görmemize yardımcı oldu"

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu Türk Ajansı Kıbrıs (T.A.K) muhabirinin sorularını yanıtladı.

Pandemi nedeniyle 10 Mart’ta eğitime ara vermek durumunda kalındığını, ardından da bilim kurulu ve Sağlık Bakanlığı’ndan aldıkları öneriler doğrultusunda içinde bulunulan eğitim - öğretim yılının tamamlanması kararı aldıklarını hatırlatan Nazım Çavuşoğlu, süreç içerisinde sorumluluk alarak elini taşın altına koyan ve gerek çocuklarımızın eğitim kayıplarını gidermek için var gücüyle çalışan, gerekse tıbbi malzeme üreterek topluma moral veren ve önderlik eden öğretmenleri canı gönülden kutladı ve onlara teşekkür etti.

“ÖĞRETMENLERİN DESTEĞİ OLMASAYDI…”

Çavuşoğlu, “Onların desteği olmasaydı bu zorlu sürecin yarattığı olumsuzlukları daha fazla yaşayacaktık” dedi.

Öğrencilere de seslenen Bakan Çavuşoğlu,  “Zorlu, bir o kadar da farklı bir eğitim yılı geçirmek durumunda kaldılar ve okullarından uzak, öğretmenlerinden uzak bir eğitim yılını tamamladılar. Elbette onların sağlıkları bizler için çok önemli, bundan dolayıdır ki biz bu doğrultuda hareket ettik” dedi.

Önlerindeki eğitim öğretim sürecinde öğrencilerin yaşadıkları kayıpları gidermek için çok çalışacaklarını kaydeden Çavuşoğlu,  gerekli planlamaları ve hazırlıkları yapacaklarını, öğrencilerin de gelecek yıl daha çok çalışıp, gayret göstereceklerini ve bu süreci birlikte atlatarak daha güzel günlere adım atacaklarını vurguladı.

SINIF GEÇMELER VE MEZUNİYET

Sınıf  geçmeler ve mezuniyetin bu yıl nasıl olacağıyla ilgili bilgiler veren Çavuşoğlu,  Bakanlar Kurulu’nda görüşerek pandemi dönemine ilişkin yeni tüzüğü açıkladıklarını kaydetti.  Tüzük uyarınca  ortaöğretimde öğrencilerin ilk dönem karne notlarının ikinci dönem karne notu olarak değerlendirileceğini anlatan Çavuşoğlu,  ayrıca  bu yıla özel olarak, yıllık başarı notu 5.00 olan tüm öğrencilerin, başarısız oldukları derslere bakılmaksızın bir üst sınıfa geçmelerine imkan verildiğini söyledi.

Çavuşoğlu şu bilgileri verdi:

“6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıf yıllık başarı notu 5.00 ve üzeri olan öğrencilerin  mezun edileceğini ifade eden Çavuşoğlu, aynı şekilde 9’uncu, 10’uncu, 11’inci ve 12’nci sınıf yıllık başarı notu ortalaması 5.00 ve üzerinde olan 12’nci sınıf öğrencileri de mezun olacak. Bu kriterleri yeterli olmayan öğrenciler ise 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerine sınava girme hakkı verilecek. 6’ncı, 7’nci, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıf öğrencilerimiz ise 5.00 kriterini yerine getiremeyenler başarısız oldukları derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir. Bu sorumlulukla ilgili olarak önümüzdeki yıldan itibaren devam eden derslerde başarılı olan öğrencilerimizin sorumlulukları kalkacaktır. Başarılı olamayanlar ise akademik takvimde belirtilen dönemlerde sorumluluk sınavlarına gireceklerdir”.

Çavuşoğlu, İlköğretim Dairesi’ne bağlı okullarda ise yasa gereği sınıfta kalma söz konusu olmadığından, karne notları belirlenirken birinci dönemdeki karne notlarının kıstas alınacağını ve 17 günlük eğitim süreci de göz önünde bulundurularak ikinci dönemdeki öğretmen kanaati ile birlikte değerlendirileceğini söyledi.

“DİPLOMA DAĞITIM MERASİMLERİ YAPILACAK”

Çavuşoğlu, değerlendirmeler sonucunda öğrencileri karne ve diploma alma sevincinden mağdur etmemek için okullarda, bilim kurulu ve sağlık bakanlığının belirleyeceği şartlarda, karne ve diploma dağıtım merasimleri yapılacağını da kaydetti.

“1 EYLÜL’DE YENİ ÖĞRETİM YILINI AÇMAYI PLANLIYORUZ”

Eğitim kayıplarının nasıl telafi edileceğiyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu, okulların açılmasına yönelik planlamanın Bakanlar Kurulu, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı kararları değerlendirdikten sonra, ülkedeki salgın durumu göz önünde bulundurularak yapılacağını söyledi.

Koşulların uygun seyretmesi halinde, 1 Eylül’de yeni eğitim öğretim yılını açmayı planladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Takvimle ilgili çalışmalar devam ediyor, prosedür gereği eğitim sendikalarıyla da istişare ediyoruz. Yeni akademik takvim nihai şeklini aldıktan sonra kamuoyuna açıklayacağız” dedi.

EĞİTİM KAYIPLARI

Eğitim kayıpları ile ilgili çalışmaların gün veya saat bazında değil, her dersin programında belirtilen kazanımların hedeflerine ulaşılması yönünde yürütüldüğünü belirten Çavuşoğlu, “Dolayısıyla devam eden veya etmeyen derslerdeki kayıpları, kazanımlar üzerinden değerlendiriyoruz. 2020 – 2021 öğretim yılında hazırlanacak yıllık planlar ile tüm öğretmenlerimizi gereken şekilde bilgilendireceğiz” dedi

“ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI AYRICA YÜRÜTÜLECEK”

Öğrencilerin kazanımlarını ve seviyesini ölçmek adına, önümüzdeki öğretim yılında bir takım ölçme – değerlendirme çalışmalarını da ayrıca yürüteceğini ifade eden Bakan Nazım Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Bu çerçeveden bakıldığında, okulların Bakanlar Kurulu, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı kararları değerlendirdikten sonra ülkedeki salgın durumu göz önünde bulundurularak, koşulların uygun seyretmesi halinde, 1 Eylül tarihinde okullarımızın açılması ve ara sınavlar dönemlerinde yapılacak bir düzenleme ile belirlenen kazanımların sağlanması yönünde, gereken sürenin yıl içerisine yayılması yeterli olacaktır.”

Dershane ve etütlerin açılıp eğitime başlamasının da programları dahilinde olduğunu anlatan Çavuşoğlu,  Kreş ve Okul öncesi özel kurumların gerekli önlemler alınarak 1 Haziran Pazartesi itibariyle açıldığını hatırlattı; dershane ve etüd merkezlerinin de benzer şartlarda Cuma günü açılmasının hedeflendiğini belirtti.

“YÜKSEKÖĞRENİM ÜLKEMİZİN BEL KEMİĞİDİR”

“Ülkemizin bel kemiği” olarak nitelendirdiği yükseköğrenim konusunda salgın döneminde ciddi çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden ve ilk etapta öğrencilerin etkilenmemesi için bahar döneminde dijital ortamda eğitim yapılmasına olanak sağlanmasının yolunun açıldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Öğrencilerimizin herhangi bir ders veya sene kaybı yaşamaması için gereken tedbirler YÖDAK ve üniversite rektörleriyle birlikte yürüttüğümüz çalışmaların sonucunda alınmıştır” diye konuştu.

Bu dönemde yurtdışında kalıp adaya dönmek isteyen 4223 öğrencinin bakanlık, ilgili merciler ve eğitim ataşeleri ile birlikte yürütülen organizasyonlar sonucunda KKTC’ye getirildiğini belirten Çavuşoğlu,     411 öğrencinin ise kendi istekleri veya ulaşımdaki sıkıntılardan dolayı eğitim gördükleri ülkede kaldıklarını kaydetti.

Eğitim gördükleri ülkede kalan öğrencilere sahip çıkarak pandemi ödemesi gerçekleştirdiklerini de ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Bu süreçte yaşadıkları zorlukları gidermek için gereken desteği onlara sağladık” dedi.

6 BİN 728 YÜKSEKÖĞRENİM ÖĞRENCİSİNE TEMİZLİK VE GIDA YARDIMI

Çavuşoğlu, yine bakanlığın yürüttüğü çalışmalar sonucunda adada öğrenim gören yardıma muhtaç olan öğrencileri belirleyerek, bu dönem boyunca 6728 yükseköğrenim öğrencisine düzenli olarak temizlik ve gıda yardımı yaptıklarını söyledi.

“ÖĞRENCİ DOSTU KKTC”

Bunların yanında geleceği planlamak amacıyla YÖK, YÖDAK, üniversite rektörleri ve bilim kuruluyla yürüttükleri çalışmaların devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, yaşanan  salgın krizini fırsata çevirerek “Öğrenci Dostu KKTC” projesinin hayata geçirilmesi için üniversiteler ve toplumun her kesimiyle önemli bir çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Bu hususta hepimize önemli görevler düşüyor. Herkes elini taşın altına koyarak,  atacakları adımlarla öğrenci dostu olduğumuz bu ülkede, öğrenciye ihtiyaç duyduğumuzu tüm kesimlere göstermek zorundadır. Bu proje KKTC yükseköğrenimin geleceği açısından ciddi önem taşımaktadır.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’la gerçekleştirdikleri görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini ve YÖK’ün yurtdışında okuyan öğrencilerin Türkiye’ye “geçiş yapabileceğiyle” ile ilgili aldığı kararın KKTC’yi kapsamayacağını açıkladığını anlatan Çavuşoğlu, KKTC’ den geçişlerin “Yükseköğretim kurumları Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasındaki Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılmasına Esaslarına İlişkin Yönetmenlik” hükümleri gereği gerçekleşebileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, KKTC yükseköğretimini hep birlikte ileri taşımak için var güçleriyle çalışıp, yeni projelere imza atacaklarından ve sorun çözücü yaklaşımlar sergileyeceklerinden kimsenin kuşkusu olmamasını da istedi.

“SÜREÇ BAZI NOKTALARDAKİ EKSİKLİKLERİ DAHA NET OLARAK GÖRME İMKANI SUNDU”

2020-2021 öğretim yılı ile ilgili genel değerlendirmelerde de bulunan Nazım Çavuşoğlu, 2019 – 2020 öğretim yılının COVID – 19 salgını nedeniyle gerektiği gibi tamamlanamadığını belirtti ancak bu sürecin bazı noktalardaki eksiklikleri daha net olarak görme imkanını da sunduğunu kaydetti.

Eksik noktalarda çalışmalarını süratle planlayarak 2020 – 2021 eğitim öğretim yılında hayata geçirmek azminde olduklarını belirten Çavuşoğlu, Uzaktan Eğitim’in bunlardan birisi olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, 2020 – 2021 öğretim yılını bir yandan öğrencilerin kayıplarını giderirken, öte yandan da gördükleri aksaklıkları iyileştirecek ve ülkenin önüne yeni bir eğitim vizyonu koyacak çalışmaları planlayıp hayata geçirecek bir fırsat olarak değerlendirmek düşüncesinde olduklarını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.