EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Doç. Dr. Akkaya, Bilişim Suçları Yasası'nı değerlendirdi

Doç. Dr. Akkaya, Bilişim Suçları Yasası'nı değerlendirdi

GAÜ akademisyeni Doç. Dr. Akkaya, yeni Bilişim Suçları Yasası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 02/07/20 14:46
okuma süresi: 4 dak.
Doç. Dr. Akkaya, Bilişim Suçları Yasası'nı değerlendirdi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Murat Akkaya, geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’nda düzenlenen değişikliklerin ardından yürürlüğe giren Yeni Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nı değerlendirdi.

Bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi kişisel iletişim araçlarıyla internet üzerinden bireylere, kurum veya kuruluşlara kasten zarar verme amacıyla yapılan saldırıların KKTC’de artık suç sayılacağını ifade eden Akkaya;  özel hayatın gizliliğinin ihtal edilmesi, kişisel elektronik cihazlara izinsiz erişim, dolandırıcılık, izinsiz yazılımın, sahte yazılım, kişisel verileri kötüye kullanma, sahte kimlik ile taklit, fiziksel veya zihinsel olarak zarar kişiye zarar verme, izinsiz yayın, uygunsuz içerikler, yazılım ve veri tabanı üzerindeki haklara yönelik ihlallerin bilişim suçu kapsamında olacağını belirtti.

Yeni tasarlanan yasada, bilişim suçları ile ilgili verilecek cezalardan bahseden Akkaya şöyle konuştu:

“Bilişim sistemine ve bilişim verilerine izinsiz,yasal olmayan yollarla erişmek, verileri izinsiz şekilde kontrol etmek, değiştirmek, engellemek suç sayılacak ve bu suçları işleyenler ihlal ettiği kurallara göre bilim kurulu soruşturma ekibi tarafından geniş kapsamlı soruşturmaya alınıp, değerlendirilerek para ve\veya hapis cezası alacaktır.”

Akkaya açıklamalarının devamında şunları aktardı:

“Teknolojik bir çağda yaşıyoruz, dünya ortalamasına baktığımız zaman, yıllardır haberler, sosyal medyalar, kişisel tüm veriler dijital ortamda, kişisel iletişimin online hale gelmesinden itibaren bu yasaların zamanında yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Geç oldu fakat zararın neresinden dönsek kardır. Teknolojinin her geçen gün değişmesi  ile birlikte yeni suçlar meydana çıkacaktır, işlenen suçlara bir yenisi gelecek bu suçlara yeni cezalar çıkacak. Yasamızı güncel tutarsak bu suçların üstesinden kolayca gelebiliriz. Aksi takdirde birkaç yıl içerisinde bilişim yasamız yoktur durumuna düşebiliriz.

Şirketlere yapılan siber saldırılar, küçük düşürücü yazılar, söylemler, haksız rekabetler bugün bizi çok fazla ilgilendirmiyor olabilir, ama yarın bir şirket kurmak istediğimiz zaman bu durumlar bizi de ilgilendirecek. Bu çıkan yasalar, toplumun her kesimini, her bireyi ve işletmeyi korumak adına çok önemli bir yere sahip.”

 Basın için yapılan düzenleme hakkında bahseden Akkaya şu ifadeleri kullandı:

“Basında kişiler veya kurumlar kendi adları hakkında kanıtı bulunmayan ve izinsiz; fotoğraf, yazı gibi bilgileri görüp şikayette bulunursa bu fotoğrafları yayınlayan veya yazıları yazan kişiler ve kurumlarda cezai işleme tabi tutulacaklardır. Künye bilgisi zorunluluğu getirilecek. Künyesiz haber sitelerine erişim engellenebilecek.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.