EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Prof. Dr. Ali Ünyayar: “Çocuklarda, yetişkinlere kıyasla Covid-19’a yakalanma riski daha düşük”

Prof. Dr. Ali Ünyayar: “Çocuklarda, yetişkinlere kıyasla Covid-19’a yakalanma riski daha düşük”

GAÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Ünyayar, Covid-19’un çocuklar üzerindeki etkisini açıklayarak, “Çocuklarda, yetişkinlere kıyasla Covid-19’a yakalanma riski daha düşüktür” dedi.

Yayın Tarihi: 23/09/20 17:18
okuma süresi: 4 dak.
Prof. Dr. Ali Ünyayar: “Çocuklarda, yetişkinlere kıyasla Covid-19’a yakalanma riski daha düşük”
A- A A+

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekan Vekili ve KKTC Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Ünyayar, Covid-19’un çocuklar üzerindeki etkilerini aktardı.

Prof. Dr. Ünyayar yapmış olduğu araştırma ve derlemede, Covid-19 ile ilgili, farklı bölge ve popülasyonların nasıl etkilendiği noktasında verilerin toplanması paylaşılmasının; Pandeminin bağlamını ve yükünü anlamak için büyük önem arz ettiğini belirtti.

“ÇOCUKLARDA, YETİŞKİNLERE KIYASLA COVID-19'A YAKALANMA RİSKİ DAHA DÜŞÜK GÖRÜNMEKTEDİR”

Ünyayar, okul yetkilileri, toplum aktarım seviyeleri ve okullarda uygun azaltma önlemlerini uygulama kapasiteleri dâhil olmak üzere mevcut verilere dayanarak okulun yeniden açılmasıyla ilgili kararlar almaları gerektiğini belirterek “Çocuklarda, yetişkinlere kıyasla Covid-19'a yakalanma riski daha düşük görünmektedir” dedi.

“Bazı çocuklar Covid-19 ile hastalanırken, yetişkinler bildirilen Covid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 95'ini oluşturuyor” diyen Prof. Dr. Ünyayar, İlk raporlar, çocukların Covid-19'a yakalanma olasılıklarının yetişkinlere göre daha düşük olduğunu ve Covid-19 aldıklarında genellikle daha az ciddi bir hastalığa sahip olduklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“ERGENLERİN KÜÇÜK YAŞTAKİ ÇOCUKLARA GÖRE, CİDDİ HASTALIK GELİŞTİRME RİSKİ DAHA YÜKSEK GÖRÜNMEMEKTEDİR”

Çocuklar arasındaki Covid-19 vakalarının sayısının yaşa ve diğer faktörlere göre değişebileceğini aktaran Prof. Dr. Ali Ünyayar, 10-17 yaş arası ergenlerin SARS-CoV-2 ile enfekte olma olasılığı, 10 yaşından küçük çocuklara göre daha yüksek olabildiğini ancak ergenlerin ciddi hastalık geliştirme riski daha yüksek görünmediğini dile getirdi.

Hispanik olmayan beyaz çocuklara kıyasla şu anda Hispanik / Latin çocuklar arasında daha yüksek oranda vaka göründüğüne vurgu yapan Ünyayar, “Altta yatan belirli tıbbi sorunları olan çocuklar ve yetişkinler, Covid-19 nedeniyle ciddi hastalık riski altındadır” dedi.

Zihinsel ve gelişimsel engelli çocukların, Covid-19'dan kaynaklanan ciddi hastalık risklerini artırabilecek komorbid tıbbi durumlara (örneğin, Solunum sistemi hastalıkları; endokrin, beslenme ve metabolik hastalıklar; ve dolaşım sistemi hastalıkları) sahip olma olasılığının daha yüksek olduğuna da dikkat çekti.  

“YAPILAN ARAŞTIRMADA, ÖĞRENCİLER ARASI VİRÜS BULAŞTIRMA OLASILIĞININ, EV İÇİ TEMASLARA KIYASLA DAHA AZ OLDUĞU GÖRÜLMEKTEDİR”

Prof. Dr. Ali Ünyayar, çocuklar arasında SARS-CoV-2 bulaşmasına ilişkin verilerin sınırlı olduğunu ve diğer ülkelerden elde edilen kanıtlar ile Covid-19'lu çocukların çoğunun bir aile üyesi tarafından enfekte olduğunu gösterdiğine değindi.

Güney Kore ve Vietnam'daki ilk pediatrik hastalar büyük olasılıkla yetişkin bir aile üyesiyle temasta olduğuna ilişkin örnek veren Ünyayar, Fransa, Avustralya ve İrlanda'daki okullarda Covid-19 olan öğrencilerin temas takibinden yayınlanmış raporlar, öğrencilerin virüsü diğer öğrencilere bulaştırma olasılıklarının ev içi temaslara kıyasla daha az olduğunu aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.