ADVERTORİAL
okuma süresi: 7 dak.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan 10 ilaç

Tüp bebek tedavisinde kullanılan 10 ilaç

FSH salınımını arttıran Klomifen, infertilite tedavisinde ilk kullanılmaya başlayan ilaçlardandır. Tablet tarzında satışa sunulan ilaç, genel olarak adetin 5 ile 9. günleri arasında kullanılır. Klomifen ilacı sayesinde yumurtalıklardan birden çok follikül gelişimini sağlayabilir.

Yayın Tarihi: 16/04/15 12:36
okuma süresi: 7 dak.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan 10 ilaç
A- A A+

1 ) Klomifen

FSH salınımını arttıran Klomifen, infertilite tedavisinde ilk kullanılmaya başlayan ilaçlardandır. Tablet tarzında satışa sunulan ilaç, genel olarak adetin 5 ile 9. günleri arasında kullanılır. Klomifen ilacı sayesinde yumurtalıklardan birden çok follikül gelişimini sağlayabilir.

2 ) Human Menapozal Gonadotropinler (HMG)

Menapoz döneminden sonra, kadınların idrarından saflaştırılarak oluşturulan FSH ve LH hormonlarını beraber içeren ilaç, IVF ve ICSI için yumurtalıkların uyarılması ve birden çok follikül sağlanması amacı ile uygulanmaktadır. Günlük deri altı enjeksiyonu şeklinde kullanılır.

3 ) Uriner FSH

Menapoz döneminden sonra, kadınların idrarından saflaştırılarak elde edilen , sadece FSH hormonu içeren ilaç, IVF ve ICSI için yumurtalıkların uyarılması ve birden fazla follikül elde edilmesi için kullanılmakta ve günlük deri altı enjeksiyonu olarak uygulanmaktadır.

4 ) Rekombinant FSH

Rekombinant FSH preparatları %100 saftır. Genetik mühendislik sayesinde laboratuvar ortamında üretimi yapılmaktadır. Bu ilacın kullanılmasında ki amaç, FSH yumurtalıkları uyararak birden çok follikül gelişimini sağlayıp, IVF ve ICSI için birden çok yumurta sağlanmaktadır. Subkütan (deri altına) enjeksiyon ile uygulanan ilacın, artık otomatik doz ayarı yapan kaleme benzeyenleri de bulunmaktadır.

5 ) Gonadotropin Relasing Hormon Agonistleri (GnRHa)

Hipofiz bezinden FSH ve LH hormonu salgılanmasına destek olan ve beyinde bulunan hipotalamus isimli merkezden salınan Gonadotropin serbestleştirici (İngilizce releasing) hormonun, sentetik olarak elde edilen formudur. Kullanım çeşitleri içerisinde, iğne veya burundan sprey şeklinde alınabilenleri de vardır.

LH'nın (Luteinize edici hormon) erken yükselmesi, yardımcı üreme yöntemleri ile tedavide yer alan çok önemli problemlerden birisidir. Bu durum folliküllerin beklenen süreden daha önce çatlayıp, miktar ve kalite açısından yeterli yumurta sağlanması ihtimalini azaltmasına sebep olmaktadır. GnRH analoglarının uygulanması, yumurtalıkların hormonal olarak uyarımı esnasında, vücudun salgılamış olduğu LH hormonunun bu erken yükselişini önlediği için, miktar ve kalite bakımından düşük yumurtaların elde edilmesi ihtimalini minimum düzeye indirir. Bir çok klinikte, artık bu tedavi yöntemi kullanılmamaktadır.

6 ) GnRH Antagonistleri

Fonksiyon olarak GnRH analogları ile aynı etkiye sahip olsa da, etki gösterme ve kullanım süresi daha kısa olduğundan, hastaların merkeze gelecekleri gün sayısını düşürmekte, bu da tedavinin maliyetini azaltmaktadır. Enjeksiyon sayısının daha düşük olması da bir diğer avantajıdır. Günlük 0.25 mg'lık Formu stimulasyonun 6. günü başlanıp, yumurta gelişimini tamamlayana kadar sürer.

7 ) Human Koryonik Gonadotropini (Çatlatma iğnesi)

Yumurta toplama işleminden sonra, yaklaşık olarak 1 1.5 gün önce enjekte edilir ve bu enjeksiyondan tahmini olarak 36 ile 38 saat sonra follikül çatlaması ortaya çıkararak yumurtalar salınır. Bu hormonun etkisi, büyümüş folliküllerin içerisinde yer alan yumurtaları olgunlaştırarak döllenmeye hazırlamak ve progesteron salgılanmasını başlatmaktır. Doğal bir hormon olan LH'a benzeyen bu ilaçlar, kadında yumurtanın çatlamasına neden olur. HCG enjeksiyonunun zamanlaması çok önemli olduğu için, muhakkak doktorunuzun size belirtmiş olduğu zamanda hastanede olarak uygulanmasını sağlayın.

8 ) Progesteron

Rahim içini saran ve döllenen yumurtanın yerleştiği endometrium tabakasının sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyulan bu hormon, gerektiği kadar salınamaz ise, embriyonun endometriuma sağlıklı olarak yerleşmesi mümkün olmaz. Bu sebepten dolayı IVF ve ICSI işlemlerinde endometriumu desteklemek amacı ile bu hormon dışarıdan verilmektedir. Luteal faz desteği olarak ifade edilen tedavi, vajinal fitil veya jel şeklinde uygulanmaktadır. Bir çok klinikte, yumurta toplama işleminin yapılacağı gün, vajinal kapsül günde 3 defa 1'er ovül olacak şekilde kullanılmaktadır. Bu ilacın kullanımı, hamilelik testi yapılana dek devam edilmektedir. Hamilelik testinin pozitif çıkması durumunda, hamileliğin 8. haftasına dek, vajinal ovül şeklinde, kullanılmına devam edilir. Pek çok klinikte anne adaylarına verilen progesteron preparatları, doğal olduğu için, hamilelik üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

9 ) Letrazol

Yumurta gelişiminin zor gerçekleşeceği hastalarda kullanılan ilaç, adetin 2 ile 4. günü arasında başlanır ve gün içerisinde 2 tablet olacak şekilde, toplamda 5 gün kullanılır. Yumurta gelişimi görülmemesi halinde, arka arkaya 3 ile 4 adet dönemi kullanılabilmektedir.

10 ) Tedavide Kullanılan Diğer ilaçlar

  • Tetra 500 Kapsül: Kadın üreme sisteminde oluşabilecek enfeksiyonların hamilelik oluşumunu engellememesi amacı ile koruyucu olarak verilen Tetra bir antibiyotiktir. Yumurtanın toplanacağı gün kullanılmaya başlanır ve 4 gün boyunca kullanıma devam edilir.

  • Prednol 16 mg Tablet: Hamileliğin meydana geleceği dönem içerisinde oluşabilecek bağışıklık sistemince red reaksiyonunu önleyebilmek amacı ile kullanılan ilacın, kullanımına yumurta toplandığı gün başlanır ve 4 gün boyunca devam edilir. Gece yatılacağı zaman, tek doz olacak şekilde kullanılır.

  • Folikasit (Folbiol veya Centrum): Bebeklerin sakat doğmasını önlemek amacı ile tedavinin başladığı günden itibaren, günlük olarak verilen bir vitamin takviyesidir.

  • Parlodel SRO Kapsül: Prolaktin hormonu yüksek olan hastalara verilen ilacın, akşam yemeklerinin ardından alınması gerekir.

  • Luveris Ampul: LH hormonu içeren ilaç çeşitli hastalarda kullanılmaktadır. Kullanım miktarı ile kullanımı doktorunuz tarafından belirlenerek size iletilecektir.

Kaynak: http://jinekoloji.com/tup-bebek-tedavisinde-kullanilan-ilaclar-neler

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.