AKINCILAR
okuma süresi: 7 dak.

Luricina çözümünü arıyor

Luricina çözümünü arıyor

74 öncesinde Kıbrıs'ın en büyük Türk köyü olarak nitelendirilen fakat şuan ülkenin âdeta izolasyona alınmış tampon bölgesi halini alan Akıncılar'da (Luricina) halk kendini 'hapsedilmiş' hissediyor ve kendi çözümünü arıyor…

Yayın Tarihi: 16/12/17 10:05
okuma süresi: 7 dak.
Luricina çözümünü arıyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Bölge halkı, Güney Kıbrıs'a geçişlerde askeri bölgedeki geçiş noktasının kapatılmasının yol açtığı negatif durumla ilgili çözümünü üretmiş durumda; "tek bir noktadan, sadece bölge halkına kontrollü geçiş izni verilsin".

300 kişiden az olan nüfus, düşük doğum ve ölüm oranlarının yanı sıra yaşanan göçler nedeniyle de her geçen gün düşmeye devam ediyor. Bölgedeki tek ilkokul, şuan sadece 10 öğrenciye sahip ve son 2 yıldır mezun vermiyor…

Siyasilerin propaganda süreci öncesinde, sadece panayırlara katılmak amacıyla ziyaret ettiği belirtilen Luricina, bir anda kapatılan askeri bölgedeki kontrollü geçiş noktalarının 'sadece bölge halkının kullanması şartıyla' yeniden açılmasını ve böylece göçlerin azalmasını talep ediyor.

Ercan-Akıncılar arasında yapılan yolun ihtişamlı açılışı sırasında konuşan siyasilerin "eski görkemli günlerine kavuşacak" söylemleri ve 43 yıl sonra kimlik kontrolsüz giriş hakkı, Luricina'daki göçü durdurmaya yetmedi.

1974 öncesinde Kıbrıs'ın en büyük Türk köyü olarak nitelendirilen fakat şuan ülkenin adeta izolasyona alınmış tampon bölgesi halini alan Akıncılar'da (Luricina) halk kendini 'hapsedilmiş' hissediyor.

Kıbrıs Postası'na konuşan bölge halkı 'hapsedilmiş' hissetme nedenini, tepelerle kaplı bölgedeki iki çıkış noktasından biri olan ve Kıbrıs'ın güneyine geçişlerini sağlayan kontrollü geçiş noktalarının içinde bulunduğumuz yıl içerisinde bir anda kapatılmasına bağlıyor.

Güney Kıbrıs'a geçiş neden önemli?

Köyde bulduğu ilk kahvehaneye oturan ekibimiz, bölge halkının ikramı olan kahveleri eşliğinde sıkıntılarını soruyor; sıkıntılar 49 yaşındaki Erkan Barbaros ve eniştesi tarafından madde madde sıralanıyor:

  • "Hemen ötede (Güney Kıbrıs) işleyen insanlar, askeri sınırdan kontrollü geçişler sonlandıktan sonra işine gitmek için çok uzun yollar kullanıyor."

  • "2004'de kapılar açıldıktan sonra, en büyük problemlerimizden biri olan göç durmuştu fakat şimdi yine başladı."

  • "Güney'de tedavi gören Luricinalı hastalar, geçiş noktalarının uzakta olmasından dolayı çok büyük sıkıntılar çekiyor"

HALK ÇÖZÜMÜNÜ BULDU

Bölge halkı, Güney Kıbrıs'a geçişlerde askeri bölgedeki geçiş noktasının kapatılmasının yol açtığı negatif durumlarla ilgili çözümünü üretmiş durumda; "tek bir noktadan, sadece bölge halkına kontrollü geçiş izni verilsin"

Kahvehanedeki sohbetinden, muhtarın işi olduğunu öğrenen ekibimiz, yine bir başka kahvehanede bulunan Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros'un yanına gidiyor.

PANAYIRDAN PANAYIRA LURİCİNA…

Muhabirimizin, "Siyasiler Salı günü başlayan propaganda süreciyle köyü ziyaret etmeye başladı mı?" şeklindeki sorusu üzerine yanıt veren Barbaros, "dün gelmeye başladılar. Propaganda süreci öncesi sadece panayırlara geliyorlardı" diyor.

Göçlerin ağır etkileri…

Köyün en büyük sorununun ücra bir noktada bulunması nedeniyle göçün durdurulamayışı olduğunu belirten Başkan Barbaros, "hayvancı ve çiftçi bile şehirden ev aldı, buraya gelip işini yapıp kaçıyor" şeklinde konuştu.

Bölgedeki tek okul olan Akıncılar İlkokulu'nda sadece 10 öğrencinin kaldığını belirten Barbaros, 2 yıldır okulun mezun vermediğine dikkat çekti.

"Güneye kapılar açıldıktan sonra insanlar bölgeye gidip gelmeye başladı ama ansızın bu yıl sınırlar kapandı" diyen Barbaros, "4 kişi Güney'de çalışıyordu, 2'si göç etti, biri de etmeyi düşünüyor. Sınırlar nedeniyle hemen yanı başındaki işine gitmek isteyen insanlar 200 Kilometreden fazla yol kat ediyor" açıklamasında bulunuyor.

"ÇÖZÜM, KIBRIS'TA BİR ÇÖZÜMDÜR"

Geçiş noktalarının kapatılmasından sonra yaşanan negatif olaylara ilişkin bölge halkının, "tek bir noktadan, sadece bölge halkına kontrollü geçiş izni verilsin" önerisinden biraz daha farklı bir çözüm sunan Başkan Barbaros, "Çözüm, Kıbrıs'ta bir çözümdür" diyor.

"Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm olsa, Akıncılar köyü kendi yaralarını sarar" diyen Barbaros, "provokasyonlar ve danışıklı dövüşler sürdükçe sıkıntılar da sürecek" vurgusunda bulunuyor.

Bölgede istihdam yaratarak göçleri engelleme gibi bir gücünün olmamasından yakınan Barbaros, devletten aldıkları son desteğin, yapılan yollar olduğunu dile getirdi.

KARAR SEÇİMDEN SONRAYA KALDI…

Askeri bölgedeki geçiş noktalarının kapatılması sonrası önlenemez bir hızla artan göç olaylarının durdurulması için "tek bir noktadan, sadece bölge halkına kontrollü geçiş izni verilsin" şeklindeki çözüm önerisini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşerek ilettiklerini belirten Barbaros, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın konuyla ilgilendiğini fakat kararın seçimden sonraya kaldığı cevabını aldıklarını ifade etti.


Barbaros, seçimlerden sonra sonuç çıkmaması durumunda eylem yapma kararı aldıklarını da açıklamasına ekledi.

İYİ NİYET SUYU…

Kullanım suyunu Kıbrıs'ın güneyinden, içme suyunu ise Türkiye'den alan Luricina'da, halk suya para ödemiyor.

1950'li yıllarda Güney'deki Luricina halkı tarafından bedeli ödenen ve tapusu alınan kullanma suyu, Kıbrıs'ın güneyinden kuzeyine suyun gerçek sahiplerine iletiliyor. Başkan Barbaros bu durumu Güney Kıbrıs'ın iyi niyet göstergesi olarak niteliyor.


NÜFUS 300'ÜN ALTINDA

Bölgedeki civar köylerin insanla dolduğunu belirten Barbaros, Luricina'da nüfusun son sayımlarda 350 olduğunu fakat şuan 300'ün altına düştüğünü ifade etti. Nüfusta yaşanan sert düşüşü, düşük doğum ve yüksek ölüm oranlarının yanı sıra yaşanan göçlere bağlayan Barbaros, "şuan köyde 5 yaşında olan sadece 2 çocuk var" dedi.

6 AYDA PARSELASYON İŞLEMLERİ DAHİ GERÇEKLEŞMEDİ

Gençlerin bölgeye kök salması ve göç etmemesi adına, geçtiğimiz Haziran ayında 16 hak sahibi gence kırsal kesim arsası dağıtıldığını hatırlatan Barbaros, aradan geçen 6 aylık süreç içerisinde devlet yetkililerinin bölgeye gelmediğini ve parselasyon işlemlerinin dahi gerçekleşmediğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.