Ataser, Mare Monte konusunda kararlı

Yayın Tarihi: 20/05/15 07:43
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

* Ataser "Sorunu aşmaya yaklaşıyoruz ancak aşabilmiş değiliz. Konuyla ilgili gerek içişleri bakanlığından gerekse hükümetten yardım istemişsek de konu mahkemeye intikal ettiği için hükümet kanadı bize mahkeme bitsin öyle bakalım diyor; siz de biliyorsunuz ki bu memlekette yargı süreci bazen gereğinden fazla uzayabiliyor. Peki olurda bu mahkeme beş yıl sürerse, Alsancak halkı kendi plajına giremeyecek mi?"

** Girne kaymakamı Mehmet Envergil'in önce Alsancak belediyesine ve halkına destek verdiğini sonrasında da bu olaya tepkili ve temkinli yaklaşarak taraf tuttuğu yönünde bir algı yarattığını öğrendim. Bu son derece sakıncalı bir durum. Olmaması gereken bir durum. Kaymakam tabii ki yasaları uygulayacak buna şüphe yok ama bina tamiratları da mı izinle oluyor diye merak ediyorum.

Alsancak Belediye başkanı Fırat Ataser ile bir araya geldik ilk kez söyleşi yapma fırsatı buldum. Ataser genç bir belediye başkanı; bölgesinde gerçekten sevilen değer bulan insanlardan biri. Biliyorsunuz bir süreden beridir Mare Monte otelinin işletmecileri ile Alsancak belediyesi arasında bir sorun var. Tabii biz dünkü sohbetimizde Mare monte işletmecilerinin devlet ile olan sorunlarını değil de Alsancak halkının hiçbir surette denizle buluşamamasını konuştuk. Fırat başkan son derece yapıcı bir üslupla sorunu değerlendirdi; "bizim otel işletmecileri ile ilgili hiçbir problemimiz yok. İşletmenin devlet ile ilgili olan soruları da kendilerini bağlar. Biz hiç kimsenin zarar görmesini istemiyoruz , aksine bölgemizdeki yatırımcıların artmasını arzu ederiz. Şunu söylemem gerekir ki Alsancak son derece güzel bir bölge olmasına rağmen, 10 tane plajı olmasına rağmen, Alsancak halkını denizle buluşturamıyoruz. Mare monte otelinin plajı da bunlardan biri. Bildiğiniz gibi şu an otel çalışmıyor, kapalı. Plajına ise zaten halk giriyor. Belediye olarak plaj da cafe görevi görecek binada bir takım tamiratlar da yaptık. Bu tamiratlar izinsiz olduğu gerekçesiyle Girne kaymakamlığı bu cafenin hizmet vermesini engelledi. Yanlışı ya da usulsüzlüğü savunacak değilim ancak bölgede izinsiz pek çok yapı var ve plajda bulunan bu bina zaten atıl durumundaydı. Biz halkın hizmetine sunduk, bina inşaa etmedik baştan, tamir ettik. Tamir için inşaat izni alınması gerekir diye düşünmedik hiç. Bildiğiniz gibi ülkenin sahilleri yani plajları halkın kullanımına açıktır bu Yasayla sabittir, sadece otel işletmecileri ya da plaj işletmecileri verdikleri şezlong şemsiye gibi hizmetlerin parasını talep ediyorlar ama hepimiz biliyoruz ki bu bir kandırmaca. Halkın plajları ücretsiz kullanma hakkı var fakat işletmeler tarafından bu hak bir şekilde ellerinden alınıyor. İşte bizim vatandaşlarımız ücretsiz denizle buluşabilsin diye, bu hakkı kullanabilme noktasında verdiğimiz haklı bir mücadelemiz vardır, biz bunun kavgasını veriyoruz. Sorunu aşmaya yaklaşıyoruz ancak aşabilmiş değiliz. Konuyla ilgili gerek içişleri bakanlığından gerekse hükümetten yardım istemişsek de konu mahkemeye intikal ettiği için hükümet kanadı bize mahkeme bitsin öyle bakalım diyor; siz de biliyorsunuz ki bu memlekette yargı süreci bazen gereğinden fazla uzayabiliyor. Peki olurda bu mahkeme beş yıl sürerse, Alsancak halkı kendi plajına giremeyecek mi? Biz kimseyle kavga etmek istemiyoruz, ne biz zarar görelim ne de ilgili işletme zarar görsün istiyoruz. İstediğimiz ortada buluşmak ve Mare Monte otelin plajını Alsancak halkının hizmetine sunabilmek. Bütün derdimiz bütün uğraşımız bu. Kimsenin de kötülüğünü veya zarar etmesini istemiyoruz. İlgili işletmenin de bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi ve Alsancak halkını sevdiğini bizlere hissettirmesini istiyoruz" dedi.

SORUNUN TAM OLARAK TANIMI ŞÖYLE

2007'de CTP hükümeti tarafından Net Yapı olarak bilinen şimdiki Merit Hoteller grubuna, 49 yıllığına kiralanan Mare Monte hotelin plajı ile ilgili Merit Hoteller grubu plajda da hak iddia ederken, Anayasa "plajlar kamuya aittir" diyor. Alsancak Belediyesi yeni sezon hazırlıkları çerçevesinde plajda başlattığı bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle Merit Hoteller Grubuyla sorun yaşamaya başlamış ve bu süreç Merit yetkililerinin belediye çalışanlarını tehdit etmesine kadar varmıştı.

ATASER "ÜÇ BİN İMZA VAR"

Fırat başkanla yaptığımız söyleşinin ardından konuyu birazcık araştırdım. Mare Monte otelinin işletmecileri şu an devletle ilgili olan sözleşmelerinde sorun yaşıyor, zaten otel çalışır durumda değil. Öyle sanıyorum ki Mare Monteyi kirasında bulunduran işletmecilerin de Alsancak halkı ile bir sorunu yoktur. Öyle tahmin ediyorum ki bu konuda yapılacak bir uzlaşı ile bu sorun bir an önce hızlı bir şekilde çözüme ulaştırılabilir. Fırat başkanın elinde plajı halkın kullanılması konusunda bölge halkından topladığı üç bin imza var.

Tabii işin bir başka ve ilginç yönü de önceki gün Kıbrıs postası Gazetesi'nin de manşetinde ele aldığı gibi Girne kaymakamı Mehmet Envergil'in önce Alsancak belediyesine ve halkına destek verdiğini sonrasında da bu olaya tepkili ve temkinli yaklaşarak taraf tuttuğu yönünde bir algı yarattığını öğrendim. Bu son derece sakıncalı bir durum. Olmaması gereken bir durum.

Kaymakam tabii ki yasaları uygulayacak buna şüphe yok ama bina tamiratları da mı izinle oluyor diye merak ediyorum.

Mehmet Envergil'in bu tavrı akıllarda soru işareti yarattı, akıllara farklı şeyler getirdi. Bunu peşinen söyleyim. Dün kulislerde hep bu konuşuldu. Üzücü bir durum. Devlet halkın tarafını tutar, tutmalı. Herkes buna azami dikkat etmeli.

Umarım mahkeme bir an önce bu sorunda gerekli kararı verir ve adalet yerini bulur. Çıkan sonuca da herkes saygı duyar.

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Dedim ki : Etrafında dolaşsam beni kınıyorlar?! Dedi ki : Zaten biz, kınanmadık sevgi görmedik ki...

ŞEMS

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.