Yasakları delmeye yine hazırım! #TopTweet

Yayın Tarihi: 23/04/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

19 Nisan, yani Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1'inci heyecansız turunun yapıldığı gün gazetemiz Kıbrıs Postası, seçim yasaklarını ihlal ile halkı kurulan sandık adına yönlendirme gerekçesiyle toplatıldı…

Aynı hafta, seçim yasakları kamusal alanda geçerliyken daire müdürleri, hatta müsteşarlar, her türlü resmi memur nevinden işe yaramaz, bal yapmaz zevât sokaklarda kâh aile fertleriyle birlikte kavşaklarda adaylar lehine bayrak sallıyor 'biz en a'la memuruz' diye mesaj veriyordu.

İddialara göre 10 gün boyunca öğle saati devlet dairelerini terk eden bu memurlar, kendi adayları lehine "yalan evrâkla" müdürlerinin hazırladığı "izin" belgelerini imzalamaktan çekinmediler.

Ama yasa dene şeyi bazıları aleyhine kanaatsiz uygulamak, iş gazete toplatmak gibi kurûn-u vustaya (orta çağ ve sonrasına) mahsus bir gelenek olunca KKTC, tereddüt etmedi.

Kıbrıs Postası ve aynı şekilde bazı sosyal medya paylaşımlarına kibrit kutusu kadar yer veren iki gazete için de 'toplatma' kararı çıktı.

Yüksek Seçim Kurulu, önceki gün -gün içinde- gündeme ilişkin atılan tweetleri topladığım "TopTweet" adlı sütuna Pazar günü sehven taşıdığım tweetlerin (yalnızca ikisi kastediliyor olsa gerek) seçmenin "oyunu etkileyecek nitelikte" olduğuna kanaat getirdi.

Doğrusu seçime müdahale eden gazete değil, sosyal medyada yazanların gazeteye basılmasına müsaade etmesi nedeniyle işlenilen suçun kendisiydi.

Gerekçeyi anlatan evrakta, gazetenin CTP'nin şikâyeti üzerine incelenip YSK'nın bu kararı ürettiği yazılıyordu.

Genel Yayın Yönetmenimiz Rasıh Reşat'ın dediği gibi "sağ olsun CTP…"…

Velhasıl ben "gazete toplattığı için konuşulan adam" dalgasıyla bazı meslektaşlarımın nüktedan takdirlerini kazandım belki ama geçtiğimiz Pazar günü yaşananlar hakkında düşünmeye fazlasıyla değer…

**

Birincisi şu oldu:

Sosyal medya bu işe şaştı… "Sosyal medya varken gazete toplamak da nedir!" dendi?

Her vesile ile demokrasiden bahsedenlerin şikâyeti hakkında "bu çağda bu ayıpla yaşıyoruz" dendi…

"Demokrasiden bahseden, bazen Türkiye'ye akıl vermeye çalışan 'anlayış', Tweetten korkuyor" da dendi.

Yasakların ilkel kaldığını ifade ederek kamuoyunun daha evvel takdirini toplayan YSK Başkanlığı, velhasıl gazetemizi atılan tweetin gazeteye taşınması nedeniyle toplatınca, sehven yaptığımız hata âdeta günahın kaynağı sosyal medyada bir reklam kampanyasına dönüştü…

Çağ-dışılık zaten genellikle böyle bir şeydir.

Önce dalga konusu olur sonra da reklam!

**

İkincisi de şu oldu;

Toplatma kararı çıktı ama KKTC devlet mekanizması, gazeteyi fiilen tam tekmil toplamayı başaramadı… Gazetemizi satın alan okuyucular, akşamüstü saatlerinde dahi Kıbrıs Postası'nı satın alabildiklerine ilişkin fotoğrafları tweterdan paylaştılar.

Yani her işimizde olduğu gibi yasa nedeniyle ürettiği kararı uygulamayan bir mekanizma…

Sabahın köründe 'ihlal!' ettiğimiz yasa, ancak öğle saatlerinde 'ihlalin konusu' oldu ve fiilen "toplama gayreti" gazete satışlarının zaten bittiği saatlerde başladı.

Velhasıl da bastığı tweetler nedeniyle yasa dışı (!) olan Kıbrıs Postası Gazetesi, raflarda kaldı.

**

Hâsıl-ı kelam;

Çok sayıda insanın düşünce davranışlarını etkilemek amacını taşıyan planlı mesajlar bütünü propaganda, 2'nci tur için dün başladı. Propaganda olduğuna göre "seçim yasağı" da yolda demektir.

Cumartesi akşamı saat 18'de yine seçim yasakları başlayacak ve Pazar günü çıkacak gazeteler yine 'ihlalleri nedeniyle' toplatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Tavsiyem bu pazar, 'bu tweetimi lütfen yayımlar mısınız. Ama Pazar günü' diye ricacılar aşkına Top Tweet'i dikkatle okumanızdır…

Hükümetin büyük ortaklığında planları suya düşen, gideceği ve yakında kurultay ihtilaliyle liderinin değişeceği CTP'ye de tavsiyem tıpkı geçen hafta olduğu gibi bu hafta da giderayak bizi şikâyet etmek için gazetemizi didiklemesidir…

Zira en azından bendenizin yasağı nereden deleceği hiç belli olmaz!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.