İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

KTAMS'tan DPÖ'ye ziyaret

KTAMS'tan DPÖ'ye ziyaret

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan ve KTAMS Örgütlenme Sekreteri; Devlet Planlama Örgütü müsteşarı Ödül Muhtaroğlu'nu ziyaret etti. Ziyarette ilk sözü alan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, kendilerini kabul eden başkan ve ekibine teşekkür etti.

Yayın Tarihi: 08/11/18 15:53
okuma süresi: 5 dak.
KTAMS'tan DPÖ'ye ziyaret
A- A A+
Ülkedeki çalışanların alım gücünü koruyan hayat pahalılığı oranının Ekim ayı içerisinde; Türkiye'de %2.67, ülkemizde ise %1.58 olarak açıklanmasının toplumun birçok kesiminde DPÖ'nün hesaplamaları konusunda akıllarda soru işareti yarattığını söyleyen Bengihan; "Sorumlu sendikacılık anlayışı ile kulaktan dolma bilgilerle değil; siz değerli çalışanların ve buradaki sorumluların da görüşlerini alarak doğru bilgileri, metodolojiyi ve ortaya çıkan sonucun nedenlerini öğrenmek ve sizlerin aracılığıyla bu bilgileri kamuoyuna aktarmak için bu ziyareti gerçekleştirdik." dedi.

Bengihan konuşmasının sonunda; KTAMS'ın 14 Kasım Çarşamba günü gurur ve mücadele dolu 62. yaşını kutlayacakları kuruluş yıldönümü etkinliğine DPÖ müsteşarı Ödül Muhtaroğlu'nu da davet etti.

DPÖ müsteşarı Ödül Muhtaroğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek KTAMS'ı ülkedeki her konuya duyarlılık gösterip, uğraş verdiği için kutladı.

DPÖ'nün hayat pahalılığı konusunda yaptığı bilimsel çalışmaların ve bu bilimsel çalışmaların metodolojisinin kamuoyuna açık bir şekilde web sitelerinde yer aldığını söyleyen Muhtaroğlu; bu çalışmaların el yordamıyla değil, dünyada gelişmiş ülkeler tarafından kullanılan hayat pahalılığı hesaplama formülleriyle hazırlandığını vurguladı.

Hayat pahalılığı oranının hesaplanmasında nasıl bir yol izledikleri hakkında detaylı bilgi veren Muhtaroğlu; ekiplerinin ülke genelindeki 641 işyerindeki 12 ana mal grubundan yaklaşık 850 adet ürünün tespitini yaptığını ve bunların fiyatlarının ayrı ayrı hesaplanıp, genel toplamın bir önceki ayla karşılaştırılmasıyla tek bir rakam şeklinde hayat pahalılığı oranının belirlendiğini anlattı.

Ekim ayında oluşan hayat pahalılığı oranının Türkiye'deki orandan düşük çıkmasıyla toplumun eleştiri oklarına hedef olduklarını söyleyen Muhtaroğlu; Türkiye ile aynı para birimi kullanıldığı için bu tarz kıyaslamaların normal olduğunu fakat bu hesaplamalarda enflasyon oranının çok önemli olduğunu vurguladı. 10 aylık enflasyon oranının ülkemizde %34.08, Türkiye'de %22.56; yıllık (Ekim'den Ekime) enflasyon oranının ise ülkemizde %38.13, Türkiye'de %25.24 olduğundan bahseden Muhtaroğlu, Türkiye ile bu yıl aramızda %12-13 puanlık bir enflasyon fazlalığı olduğunu söyledi.

"Biz Türkiye'den daha pahalı bir ülkeyiz. Neden? Çünkü bizim piyasamız dövize daha duyarlı bir piyasa, fiyatlar bizim piyasamızda Türkiye'ye nazaran daha çok dövizle fiyatlanıyor. Örneğin; ülkemizde özel okul ücretleri, kira ücretleri, araba satışları, ev, arsa satışları hep döviz üzerinden." diyen Muhtaroğlu; TL'nin döviz karşısında değer kaybetmesiyle elektrik ve akaryakıtın zamlanması sonucu oluşan ve ülkedeki ithalatın ve petrol fiyatlarının dövize endeksli olmasının getirisi olan pahalılıktan bahsetti.

Muhtaroğlu; "Elektrik ve akaryakıt bizim endeksimizde çok önemli ağırlığı olan kalemlerdir. Çünkü bunun bir sürü zincirleme etkileri var. Elektriğe zam geldiği anda, akaryakıta zam geldiği anda; birçok sektörde bu girdi maliyeti olduğu için, onlar da fiyatlarını artırıyor. Dolayısıyla bu durum ülkemizde pahalılık yaratıyor." şeklinde konuştu.

Ekim ayı hayat pahalılığı oranının Türkiye'den düşük çıkmasının nedenlerini anlatan Muhtaroğlu; "Geçtiğimiz ay Türkiye'de elektriğe, doğalgaza, kömüre, suya, oduna, cep telefonu görüşme ücretlerine, tekstile, bilgisayar ve televizyon ürünlerine zam geldi. Fakat bunlara bizim ülkemizde zam gelmedi. Ortaya çıkan farkın sebebi budur" dedi.

Enflasyon karşılaştırmalarının aylık değil de yıllık olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Muhratoğlu; bu çalışmaları yürüten ekibin bu işe yıllarını verdiğini, teknolojik gelişmelerin takip edildiğini ve yeni metodolojiler uygulanarak ekibin kendi kendini geliştirdiğini anlattı. DPÖ çalışmalarında en ufak bir siyasi etkinin olmadığının altını çizen Muhtaroğlu, kamuoyunun DPÖ ekiplerine güvenmelerini istedi.

Sözlerinin sonunda KTAMS yetkililerine ziyaretleri için bir kez daha teşekkür eden Muhtaroğlu; "Biz size ve sizin gibi sendikalarımıza sordukları her soruyu detaylı bir şekilde açıklamaya hazırız. Umarım bu ziyaretiniz birçok sivil toplum örgütüne örnek olur ve onlar da kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için bizlerle iletişim halinde olurlar ve hem kitlelerine hem de kamuoyuna doğru ve sağlıklı bilgi verirler" dedi.

KTAMS başkanı Güven Bengihan ise ziyaretin sonunda; DPÖ müsteşarı Ödül Muhtaroğlu'na detaylı bilgi verdikleri için teşekkür etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.