Bari herkese alay konusu olmayalım

Yayın Tarihi: 15/09/14 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Hatırlanacağı gibi "KKTC KAMU YÖNETİMİNİN DİBE VURDUĞUNUN RESMİDİR" başlıklı 25.08.2014 tarihli yazımda bir belediyemizin hazırlamış olduğu ve konutuna veya iş yerine su bağlamak isteyen kişilere hangi belgelerle başvuracaklarını belirten matbu bir bilgilendirme yazısında kullanılan ifadeleri irdelemiş ve fazla yorum yapmadan bu yazının suretini halkımızın ve bizi yönetenlerin görüş ve değerlendirmelerine bırakmak suretiyle yayımlamıştım.

Bu yazım üzerine bir okuyucum bana bir başka Belediyemiz tarafından plaj bölgesine yabancılara yönelik uyarı amaçlı dikmiş olduğu İngilizce bir tabelanın resmini gönderip bu konuda görüş ve değerlendirmelerimi rica etmiştir.

Yukarıda belirtmiş olduğum gibi daha önceki yazımda kamusal hizmetlerin her geçen gün gerilemeye devam ettiğini belirterek çok kısa eleştirilerimi açıklayarak gerisini halkımızın yorumuna ve değerlendirmesine bırakmıştım. İlgili Belediye tarafından İngilizce hazırlanan ve plaja dikilen uyarı tabelasının resmi aşağıdadır.


Bir turizm ülkesi olan ve herkesin kendini en az izah edebilecek kadar İngilizce lisana vakıf olduğunu övünerek söylediğimiz KKTC'de özellikle bir kamu kuruluşu tarafından yabancılara yönelik hazırlanan uyarı amaçlı bir tabelanın bu kadar bozuk ifadeler ve hatalı kelimeler içermesi beni çok rahatsız etmiştir. Zannedersem duyarlı halkımız da benim görüşümdedir.

Hatalı yazılan ve fıkra konusu olabilecek kelimeler ve anlamları ile bunların doğruları hakkındaki görüşlerim şöyledir:

  • "Our personal" (Bizim şahsi) yerine, "our personnel" (personelimiz) kelimesi;

  • "Resporsible" İngilizce'de böyle bir kelime yoktur. Yerine, "Responsible (sorumlu) kelimesi;

  • "Childreen" İngilizce'de böyle bir kelime yoktur. Yerine, ta ilkokul çağlarından beri İngilizce derslerinde öğretilen "Children" (çocuklar) kelimesi;

  • "Decking" Bu cümle ile ilgisi olmayan bir kelime olup başka bir anlam taşımaktadır. Yerine, "Deck" (güverte) veya (platform) kelimesi;

  • "Bangolows" İngilizce'de böyle bir kelime yoktur. Yerine "Bungalow" (basit yapıda inşa edilmiş konut) kelimesi;

  • "Municipaliti" İngilizcede böyle bir kelime yoktur. Yerine, "Municipality" kelimesi

yazılması gerekirdi. Ayrıca, İngilizce'de büyük harf "i" lerin üzerine nokta işareti yoktur.

Gelelim işin kamuoyundaki ve özellikle yabancılar veya İngilizce lisanı bilenler üzerindeki yansımasına. Bilindiği gibi yaz aylarında KKTC'ni birçok yabancı turist ziyaret etmektedir. Turistler her gittikleri ülkede kendi lisanlarının konuşulduğunu gördüklerinde haliyle çok memnun olmaktadırlar. Ancak, bu her zaman ve her yerde mümkün olmadığından en azından ortak bir lisan olarak İngilizce lisanının kullanılması da kendilerini memnun etmekte, o ülkenin sosyo-kültürel ve eğitim durumu hakkındaki görüşlerin oluşmasına yardımcı olmaktadır.

Ülkemizde İngilizce müfredata dayalı birçok üniversitemiz, özel okullarımız varken bir kamu kurumunun topu topuna 4 satırlık bir uyarıyı İngilizce lisanda doğru olarak yazamaması gerçekten çok düşündürücüdür. Eğitim kurumlarımız mı İngilizce lisanını gerektiği gibi öğretemiyor veya öğrenciler mi öğrenmiyor? O zaman da bu öğrenciler nasıl mezun oluyorlar? Yoksa kamu kurum ve kuruluşlarının istihdam ettikleri personel mi İngilizce lisana vakıf olmayanlar arasından mı seçilip görevlendiriliyor?

Hazırcılığa, rahatlığa ve geleceğini hiçbir çaba harcamadan, geliştirmeden, kendini devlette veya kamu kurumlarında istihdam edilmeye endekslemiş olan düşünce terk edilmediği sürece daha birçok örneklere rastlamaya devam edeceğiz.

Bu soruların cevaplarını da yine halkımızın takdirine ve değerlendirmesine bırakıyorum. KKTC hükümetleri bu anlayış ve olmayan sistem içinde devam ettikleri ve düzeltilmesi yönünde hiçbir önlem almadıkları sürece sosyo-ekonomik durumumuz ile kamusal hizmetler dibe vurmaya devam edecek, ta ki sert bir kayaya vurup başımız parçalanıncaya kadar. O da artık çok geç olacak.

Özetle, belirtmiş olduğum bu durum, kamusal hizmetlerin düştüğü durumun yegane nedeninin, popülizm, siyasi rant, "ahbap-çavuş ilişkileri dolayısıyla liyakata, bilgi ve yeteneğe hiç önem verilmediğinin en basit kanıtıdır.

Kanımca, bunları yapanların en büyük ve genel özelliği ülkemizin geleceğini düşünmemek ve varlığına gerçek anlamda inanmamaktan kaynaklanmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.