YAŞAM
okuma süresi: 4 dak.

Çocuğunuz moda bağımlısı olmasın!

Çocuğunuz moda bağımlısı olmasın!

Rengarenk, moda giysiler içerisinde minikler gerçekten de çok sevimliler. Fakat marka ve stil giyecek diye çaba göstermek ve bunu çocuklara hissettirmek, onları moda bağımlısı yapabilir.

Yayın Tarihi: 17/01/18 14:48
okuma süresi: 4 dak.
Çocuğunuz moda bağımlısı olmasın!
A- A A+

Günümüzde stil sahibi olmak çok daha kolay hale geldi. Çünkü internet siteleri, bloglar, instagram ve alışveriş dergileri derken hepimiz moda dünyası hakkında az buçuk bilgi sahibi olduk. Ayrıca bu mecralar aracılığıyla ünlü markalara, daha ekonomik fiyatlarla ulaşabiliyoruz. Hatta bu gelişmelerle beraber, belki de farkında olmadan çocuklarımıza da marka ve moda aşkı aşılamaya başladık. Oysa uzmanlara göre; bu aşk, bağımlılığa dönüşürse çocuklar için depresyona kadar uzanacak tehlikeler söz konusu.

Moda ve marka bağımlılığı nasıl oluşur?

İnsanlar kimliklerini, karakter özelliklerini ve iletişim biçimlerini giysiler üzerinden dışa aktarırlar. Seçilen giysiler, bazen ruh halinin bazen de saygınlık görme isteğinin göstergesi olabilir. Popüler markalar ve popüler kişilerin giysileri de, tarz belirlemede etkilidir. Bu yönelimin altında; satın alma dürtüsünü kontrol edememek, rahatlamak, olumsuz duygulardan kaçmak veya yüzleşmemek ve markanın yarattığı algı (Bu beni zengin ve güçlü gösterir) gibi nedenler yatabilir. Markaya karşı duyulan aşırı arzu, modayı zorunlu takip etme isteği ve bağımlılık uyandırabilir.

Tüketim zincirinde çocukların rolü ne?

Anne ve babalar, çocuklarını yetiştirirken her şeyin en iyisi olsun mantığı ile hareket ederler. Bu anlayışla yetişen çocuklar, bunun benzeri bir anlayışı sürdürme eğilimindedirler. Ebeveyn tutumları, reklamlar, toplumsal beklentiler veya baskılar ve arkadaş gruplarının marka kullanımına teşvik etmesi ve pekiştirmesi sonucunda, çocuklar çılgın tüketim zincirinin birer halkası haline gelebilirler. Marka bir şey sahibi olamadıklarında ise kendilerini değersiz ve önemsiz birisi gibi algılayabilirler. Ayrıca ailesinde sevgi, hoşgörü ve değer görmediğini düşünen çocuklar da zamanla marka ve moda bağımlısı olabilirler. Hem pahalı giysi talepleriyle aileyi ekonomik olarak zora sokabilirler hem de anne ve babalarından görmedikleri değeri, markalı giysiler içerisinde hissedebilirler. İstedikleri marka giysi giyemediklerinde ise depresyona sürüklenebilirler .

Çocukları bu bağımlılıktan korumak mümkün mü?

Çocuğa istediği giysilerle ilgili seçenekler sunmak ve tek gerekliliğin o giysiler olmadığını olumlu bir dille açıklamak, marka ve moda bağımlılığı oluşturmasını engeller. Bu konuda ısrarcı olmamak gerekir. Üstelemek ve katı tutum sergilemek çocuğun davranışını pekiştirmesini sağlayabilir. Aile içi ilgi ve sevgi göremediği için bu bağımlılıkları geliştirmeye yatkın çocuklara karşı, anne ve babanın tutumunda değişikliğe gitmesi önemlidir. İzlediği reklamlar ve çevre baskısının etkisi ile bir bağımlılık geliştirildiği düşünülüyorsa, bu konuda çocuğun sosyal çevresinde düzenlemeler yapılmalıdı.

Anne-babalar, çocuklarına giysi seçerken nelere dikkat etmeli?

Giysi seçimi, hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan önem taşır. Bu nedenle çocuğa giysi seçerken yaşına ve sağlığına dikkat etmek gerekir. Hareket özgürlüğünü engellemeyecek ve çocuğun cinsiyetine uygun giysiler tercih edilmelidir. Sırf yetişkinlerin gözlerine hoş görünsün diye yaşını çok daha büyük gösteren kıyafetler seçmek yanlış olur. Çocuğun tek başına giyip çıkarabileceği kıyafetlerin seçilmesi bağımsızlığına ve gelişimine katkılar sağlar.

Moda ve marka kavramı kaç yaşında oluşur?

Çocuğun moda ve marka ile ilişkisi 4 yaşından itibaren başlar. Üstündeki giysiler yaşıtları tarafından ilgi görür ve dikkat çekerse, modaya olan ilgisi de yaşıyla orantılı olarak giderek artar. Buna ailenin rol modelliği de eklenirse, tablo giderek pekişir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.