YAŞAM
okuma süresi: 4 dak.

Kriz yönetiminin 5 şartı

Kriz yönetiminin 5 şartı

Krizler iş ve hayatın kaçınılmaz bir parçası. Herhangi bir yerde oluşmuş kriz ile ilgili bir haber duymadığımız bir gün dahi geçirmemiz zor.

Yayın Tarihi: 22/02/18 14:41
okuma süresi: 4 dak.
Kriz yönetiminin 5 şartı
A- A A+

Krizler tüm şekil ve boyutlarda gelir. Banka çalışanlarının sahte kimliklerle hesap açmaları (Wells Fargo) ya da bir ilaç şirketinin(Mylan ve EpiPen) hayat kurtarıcı bir tedavinin fiyatını çarpıcı biçimde artırması gibi krizler kamuoyunda hemen yayılır. Diğerleri daha az duyulur; ekibinizin önemli bir son tarihi kaçırmış olması veya şirkete zararla ile sonuçlanan bir tasarım kusurunu yakalamaması gibi.

Krize, ekibinizde çok az tanıdığınız birisi yol açmış olabilir veya pekala siz, kendiniz yol açmış olabilirsiniz. Ama aniden, ortaya çıkar ve bunu nasıl idare ettiğiniz büyük fark yaratabilir.

Kriz patladığında, içgüdüleriniz sizi panik haline geçirir. Kaçmak, gizlemek, koşmak ya da savunma yapmak isteyebilirsiniz. Bunların hepsi mükemmel doğal tepkilerdir, ancak hepsi yapmanız gerekenin tam tersidir.

Ve bir şey daha... En üst seviye yöneticiyseniz bile kriz yönetiminden bağımsız olduğunuzu düşünmeyin. İste küçük ister büyük bir ekibin lideri olun, kriz oluşmadan önce hazırlanmış bir yönetim planına sahip olmanız gerekir. GE'nin eski CEO'su şimdilerde yönetim danışmanlığı yapan Jack Welch'e göre kriz yönetiminin beş adımı var:

Kriz yönetiminin beş adımı

1. Sorunun göründüğünden daha kötü olduğunu varsayın.

Reddetme aşamasını hemen atlayın ve sorunun GERÇEK olduğunu ve bunun ÖNEMLİ olduğunu varsayın. Evet, sonunda tepkinizin aşırı kaçması da ihtimal dahilinde ama daha kötüsüne hazırlanmak krizin tahmin ettiğinden daha hafif çıkmasını umarak tırnaklarını yemekten ya da detaylar ortaya çıkmaya başladıkça hazırlıksız yakalanmaktan çok daha iyidir.

2. Hiçbir şeyin sır kalmayacağınızı ve haberlerde yayınlanacağını varsayın.

Meseleyi örtbas etmeye çalışmak yalnızca daha da kötüye götürür. Hikaye eninde sonunda su yüzüne çıkar-her zaman çıkmıştır, ancak gizlemeye çalışırsanız kendiniz de suç ortağı haline gelirsiniz.

3. Kuruluşunuzun olası en kötü şekilde tasvir edileceğini varsayın.

Genellikle bu kısım ağırlıklı olarak basının abartması ile ilgiliyse de, kuruluşunuzun içinden, özellikle de potansiyel suçlamaları savuşturmak isteyebilecek, diğer takımlar veya bölümlerin de medyayı kullanarak sizi işaret etmeye veya suçlamaya başlaması olasıdır.

4. İnsanlarda ve süreçlerde değişiklik yapmak zorunda kalacağınızı varsayın.

Krize sahtekar bir çalışanın yasadışı/etik olmayan eylemleri ya da herhangi bir kişiye veya gruba atfedilmeyen bir "sistem hatası" sebep olsa da, sorunların tekrarlanmasını önlemek için şeyler değiştirilmek zorunda olacaktır. Ayrıca, bu değişikliklerin başkalarına sorun tanımladığınızı ve hızlı ve kararlı bir şekilde hareket ettiğinizi gösterebilmeniz için yüksek sesle ve herkese açıklanması gerekecek.

5. Ve son olarak, hayatta kalacağınızı ve krizin sizi daha çok güçlendireceğin varsayın.

Evet, karanlık saatlerinizin ortasında olduğunuz zaman gün ışığının tekrar parlayacağına inanmak zor ancak bu geçecek. Ve işler bittiğinde, deneyim sonucunda daha akıllı ve daha güçlü olacaksınız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.