İÇ HABERLER
okuma süresi: 13 dak.

Harmancı: "HP oranı denildiği gibi açıklanacaksa, bütün belediyeler batar"

Harmancı: “HP oranı denildiği gibi açıklanacaksa, bütün belediyeler batar”

Kıbrıs Postası TV'de Ulaş Barış'ın hazırlayıp sunduğu Gündem programına konuk olan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 25/09/18 16:25
okuma süresi: 13 dak.
Harmancı: “HP oranı denildiği gibi açıklanacaksa, bütün belediyeler batar”
A- A A+
Kıbrıs Postası TV

LTB Başkanı Harmancı, ekonomik kriz ve hayat pahalılığından en çok etkilenen belediyenin Lefkoşa Türk Belediyesi olduğunu belirtti. Harmancı, Başbakan Tufan Erhürman'ın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği 'hayat pahalılığı yıl sonuna kadar yüzde 40 olur" şeklindeki açıklamasına atıfta bulunarak, "eğer belediyelerden bu miktar kadar maaş zammı yapılması istenirse, çok açık söylüyorum sadece biz değil tüm belediyeler beyaz bayrak çeker" diye konuştu.

2 Ocak 2018'de belediye bütçesini dolara çevirdiklerinde 46 milyonluk bir bütçe varken bugün yalnızca 26 milyon olduğunu söyleyen Harmancı, "20 milyon uçtu. Bizim bütün yatırım kalemlerimiz, aldığımız asfalt, borular, ithal ettiğimiz bütün ürünler döviz bazında" diyerek belediye olarak yaşadıkları sıkıntıları aktardı.

"KRİZE BANKA BORCU OLMADAN GİRDİK"

LTB olarak ekonomik kriz ortamında artı ve eksilerinin olduğunu dile getiren Harmancı şunları söyledi:

"Krize banka borcu olmadan giren bir belediyeyiz. Banka borcunu 3 Temmuz itibariyle bitirdik. Biz seçimden önce birçok müteahitimizi ödedik. Bazı belediyelerin ihaleleri durdu bizde böyle olmadı."

"YÜZDE 40 OLARAK KONUŞULAN HAYAT PAHALILIĞI BELEDİYELERİN İFLASI DEMEKTİR"

"Bizi bekleyen en büyük tehdit yüzde 40 olarak beklenen hayat pahalılığıdır" diyen Harmancı, açıklanan yüzde 12'lik hayat pahalılığının maaşlara yansıtıldığını söyledi. Harmancı, yılın ikinci yarısında açıklanacak hayat t pahalılığı rakamının belediyelerin iflası demek olduğunu bildirdi. Harmancı, bahsedilen hayat pahalılığı hayata geçerse 2019'u göremeyecek belediyelerin olacağını aktardı.

Bugüne kadar hükümetlerin Yerel Yönetimler Reformu yapmadığını kaydeden Harmancı, "Bugüne kadar yapılmadı, içeriği doldurulmadı. Belediyelerin gelirleri ne olacak? Biz hala 95 model arabayla yönetiyoruz. Sağlık vergisi, emlak vergisi gibi vergilerle hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz bu mümkün değil" dedi.

Hal böyle giderse belediyelerde 2019 yılının başında kaos dalgası yaşanacağını bunun altında herkesin kalacağını belirten Harmancı, "Hükümeti dahi sarsacak krize gidilebilir" diye konuştu.

Harmancı, yaşanılan krizde belediyelerin birleşmesinin kurtuluş olabileceğini ancak bilimsel bir tabirle çalışılarak farklı vizyonların ortaya konması gerektiğine dikkat çekti.

"8 AYDIR MAAŞ ÖDEMEYEN BELEDİYELER VAR"

Hükümetin herkese yönelik açıkladığı ekonomik önlem paketini hatırlatan Harmancı, "Neden bu kriz döneminde hiçbir problem yokmuş gibi algılandık? Neden satın almalarımızda biz KDV ödüyoruz? Kimse bize sizin probleminiz bu kriz ortamında nedir diye sormadı. Bakanlıklara gidip taleplerimizi iletiyoruz ama bununla ilgili hala bir şey yok. Hükümet gereken önemi vermezse çok ciddi krizler kapıdadır. 8 aydır maaş ödemeyen belediyeler var" ifadelerini kullandı.

Harmancı konuşmasına şöyle devam etti:

"Yerel yönetimlerde mi bağıracak? Bu noktaya gelmeden ciddi bir istişare mekanizması yapılması lazım. Biz de yurttaşa ek bir vergi getirmek istemiyoruz. Biz 7- 8 maddelik bir öneri hazırladık. İçişleri Bakanlığına sunulacak. O tedbirler alınmazsa zor günler kapıda."

"TAHSİLATLARDA YÜZDE 21 DÜŞÜŞ VAR"

Belediyenin tahsilatlarında düşüş olduğunu vurgulayan Harmancı, "Belediye kardeşimizdir, idare etsin mantığı var. Ama bizim de alım gücümüz her geçen gün düşünüyor. Aybaşı geliyor. Bizim hazırlamamız gereken 8 milyon TL var. Tahsilatlarda yüzde düşüş var. İnsanları zorlamamaya çalışıyoruz kriz ortamında ama suistimal edilsin de istemiyoruz. Eğer büyük şirketler, hali vaktinde insanlara dönüyorsa bununla ilgili yasal işlem başlatacağız. Halkımıza bizim onlara gösterdiğimiz anlayışı bize göstermeleri çağrısı yapıyorum" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL ELİMİZDEKİ KAPILARI AÇACAĞIZ"

Mağusa ve Baf kapılarının açılması konusuyla ilgili olarak ise Harmancı şunları aktardı:

"Lefkoşa'dan nerede kapı açılabilirse, şehirdeki dolaşım o kadar rahatlayacak. Şehrin normal fonksiyonu kapısızdır. Lefkoşa'nın yeni kapıları Derinya ve Aplıç'ta olduğu gibi maliyetli değildir. Benim umudum var umarım önümüzdeki yıl elimizdeki kapıları açacağız. Kuyumcular sokağının açılması da hedeflerimiz arasında ama kapılardan sonra. Özellikle araçlı geçiş birinci önceliktir. Mağusa Kapısı ile ilgili alternatif yol da konuşuldu. Güney Lefkoşa Belediye Başkanı Yorgacis de bu konuya sıcak. Baf Kapısı hemen açılabilir, yeter ki olanak olsun. Benim elimde olsa yarın sabah açarım. Sadece bu iki kapı da değil, elimde olsa Arasta Bölgesindeki Kuyumcular Sokağını da geçişlere açarım"

"SAHADA ÇALIŞAN SAYISI AZ, İÇERİDE MEMURİYET GÖREVİ YAPAN SAYI FAZLA"

Dünya kadar belediye, dünya kadar insanı istihdam etti. Biz sıfır istihdam yaptık. Bunların bir kısmı disiplinden, bir kısmı da emekli olacak. 2019'da personel sayısı 800'in altına inecek. Çözümde olsa bizden önce kadrolanmış insanlar kadrolanmıştır. Keşke elimde bir olanak olsaydı personel sayısını performans sayısına göre ayarlayabilseydik.

Sahada çalışan sayısı az, içerde memuriyet görevi yapan sayı fazla. Bir işi 6 kişiye bölersiniz 6 kişi verimsizleşir. Bunun önüne geçmek için yeni mutfaklar yarattık. Personel fazlasını toplumsal faydaya çevirmeye çalıştık.

"DEREBOYU'NA PARALEL YOL ANA HEDEFLERİMİZDEN BİRİ"

Dereboyu Caddesine paralel yol yapma konusunun ana hedeflerden biri. Bu konu üzerinde çalışıyoruz. Sn. Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da asker nezdinde bazı girişimlerde bulundu. Biz durmanın, beklemenin yasak olmadığı alternatif bir yol arıyoruz. Ama bu ekonomik ortam içinde yakın gelecek beklenmemeli.

Mezbahanın testleri bitti. Büyük başla ilgili küçük sıkıntılarımız oldu ama aşılmayacak gibi değil. Türkiye'den bazı parçalar bekliyoruz. Onlar geldikten sonra tamamlanacak. Geçen haftaki hayvancılarla ilgili problemler çözülürken Serdar Denktaş'ın bir açıklaması oldu. 'LTB'nin de içinde olduğu bir protokol imzalayacağız' dedi. Anlaşılan mezbaha ile ilgili bir merkezileştirme gibi düşünceleri var. Bunu detaylandırmak istiyorum. Böyle bir projeleri varsa konuşmak istiyorum.

"HÜKÜMET YEREL YÖNETİMLE İLGİLİ KONULARDA DİNAMİK HAREKET ETMELİ"

Tolga Atakan çok gayretli ve dinamik bir bakan. Serdar beye zaten aşinayız. Lakin bu kriz ortamında kendi öncelikleriyle meşguller. Anlayışla da karşılıyoruz. Çok şanssız bir dönemde buldu hükümet. Yerel yönetimle ilgili konularda biraz daha dinamik hareket etmeleri lazım.

TC Elçiliği ile karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkimiz var. Bizim ihtiyaçlarımız belli TC'nin ayırdığı kaynak var. İlişkilerde dengeyi korumaya çalışıyoruz.

"ONLINE ÖDEME İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Bankalardaki veznelerde insanlar iki yıl görevlendirilir. Günde 500 kişiyi görürler ve psikolojik olarak olumsuz etkilenirler. Belediyedeki veznelerde bu mümkün değil. 15 yıl görev yapan arkadaşlar var. Ağır görev yapıyorlar. İlişkilerdeki sıkıntıyı aşmak için online işlemleri gerçekleştirdik. İnsanlar ödemeleri online yapabilir. Yakında mobil aplikasyon da yapacağız. Bunu gerçekleştiren ilk belediye olduğumuzu söylemek zorundayım.

Hamitköy'ün birçok ihtiyacı var. Alt yapı sorunlarıyla uğraşan bir yer. Oradaki Kanalizasyon ihalemizin sonuna geldik. 2019 bütçesini oluştururken, yatırıma ayıracağımız bütçeden Hamitköy'ün avantajlı konumda olmasına gayret edeceğiz.

Dereboyu'na kapsamlı bir müdahalede bulunacağız. O bölgede yoğun kullanım var ama biz kendi eksikliğimizi görmezsek doğru yolu bulamayız. Bir örnek küçük uygulama yaptık. Bundan tatmin olduk. Orası lansman cadde. Önümüzdeki yıllarda uygulayacağız.

"LEFKOŞA'DA İKİ MESELE ÇÖZÜLÜRSE TRAFİKTE RAHATLAYACAĞIZ"

Lefkoşa'nın trafik sorunu Lefkoşa açısından iki mesele çözülürse rahatlayacağız. Bir tanesi Hamitköy'ün üzerindeki Çevre Yolu, bu Girne Güzelyurt'tan gelip Lefkoşa'yı pas geçmek isteyenler için bir alternatif oluşturacak. Yine Mağusa'dan gelip Girne'den Güzelyurt'a geçmek isteyenler için farklı bir alternatif olacak. İkinci rahatlamayı Dumlupınar'da yaşamak zorundayız. Dumlupınar'dan doğrudan Ercan'a gidecek bir yolu kurgulamak zorundayız. Mağusa köylerinden doğrudan bu yolu kullanarak Dr. Fazıl Küçük Bulvarına girmeden bir bağlantı yapılması en doğru seçenek gibi duruyor. Şehir içi trafiği bütün başkentlerde vardır. Ama rahatlatabilir miyiz? Evet. Dereboyu'na alternatif rotamız olursa Güzelyurt- Gönyeli istikametine gidecekler Dereboyu'nu pas geçerek gidebilirler. Bu bizim damarlarmızı çoğaltacaktır.

Trafikçilerle uyulmayan bir nokta var. Trafik mühendisleri daha çok yol daha az trafik demek değildir der. Siz daha çok arabayı trafiğe çıkmaya zorlarsınız der. Ama bizim için nefes borularıdır. Umarım 2019 yılı bütçesi içerisinde Ulaştırma Bakanlığı önce projelendirmeyi sonra yapımını dahil eder Dumlupınar'ın… Ülkenin en çok kullanılan Haspolat'tan Gönyeli çemberine olan yolun tamiratı şarttır.

"MAHALLE ARALARINA KÜÇÜK ARABA SİSTEMİ KURULMALI"

Toplu taşıma konusunda Ulaştırma Bakanı ile ortak bir yol izleniyor. Para olmayan yerde ihaleye çıkamıyorsunuz. Biz de, Ulaştırma Bakanlığı da ortaya katkı koysun bu işi çözelim. Ama her evin 2 arabası olduğu yerde toplu taşımacılık zordur.

Bizim iyi bir küçük araba sistemi kurmamız lazım. Dolmuş tarzı gibi. Çağlayan'da kalan bir insanı Girne kapısına 45 derece sıcaklıkta yürür mü? O yüzden mahalle aralarına kurulabilecek küçük bir sistem gerekir. Daha küçük ve verimli çalışabilecek bir model üzerinde çalışacağız.

"BUİK OTELLER %100 DOLUYOR"

Surlariçi'ne 13 tane daha butik otel giriyor. Tüm butik otel işletmecileri karlıdır. Hepsi bu işten para kazanıyor. 4-5 odalı olan butik otellerimiz %100 dolu oluyor. Bu sistem Surlariçi'ni kalkındırıyor. Bizim tiyatro festivaline 6 oyunla festival mi olur diye çok eleştiri geldi. Ama biz sürdürebildiğimize şükrediyoruz bu ekonomik ortamda. Üzülüyorum açıkçası. Bizim için gurur sebebidir. LTB yeni sahne açtı, yeni oyunlar devam edecek. Hizmet sektörü buraya yerleşecek butik oteller, kafeler, restoranlar. Surlariçi'nde büyük bir dönüşüm olacak.

Seçim döneminde 35 milyon TL borç alacağız demiştim. Şu anda bu 35 milyonu rafa kaldırdığımı söylemek zorundayım. 2019 bize ne getirecek bilmiyorum. Bu ortam içinde beklemek zorundayız. Yoksa Lefkoşa Türk Belediyesi intihara gider.

"ÖĞRENCİLER GELİNCE PATLAMA BEKLİYORUZ"

Bisiklete olan ilgiden memnunum. Belediyeye gelen kaynak her ay yükseliyor. Öğrenciler geldikten sonra patlama bekliyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren hayatımın bir parçası haline getirmeyi planlıyorum. Bir iki kez denedim ama kan ter içinde kaldım. Havalarda toparlayınca düşünüyorum.

"TDP KADROSAL ANLAMDA GENİŞLEMEK ZORUNDA"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) kadrosal anlamda genişlemek zorunda. Ağırlıklı olarak parti MYK'larını yenilenmesi lazım. Parti hükümete de yön verecek konuma gelmek zorunda. Bu dönemde bunları sağlamayazsak TDP zararlı çıkar. Çok ciddi iç değerlendirme yapmak zorundayız. Kadroları güçlendirmemiz bu kadroların partinin politikalarını bir çerçeveye alıp hükümete iletme noktasında daha etkin noktaya gelmemiz gerekiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.