İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Saner ve Çeler arasında re'sen tartışması

Saner ve Çeler arasında re'sen tartışması

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısına 're'sen tartışması' damgasını vurdu.

Yayın Tarihi: 12/11/18 14:49
okuma süresi: 4 dak.
Saner ve Çeler arasında re'sen tartışması
A- A A+

Genel Kurul'da başkanlığın sunuşları kısmında Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi'nin, Çocuk İzlem Merkezi Yasa Önerisi'nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereleri, UBP Grup Başkan Vekilliği'nin Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi'ndeki üye değişikliğine ilişkin tezkeresi, Genel Tarım Sigortası Fonu 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısının Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi, Genel Tarım Sigortası Fonu 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'nın Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasa Tasarısı'nın Genel Kurul'da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı'yla ilgili tezkerenin okunması üzerine söz alarak, sosyal güvenlik ve sosyal sigortalar ile ilgili yasada Ersan Saner döneminde hazırlanan tasarı üzerinde çalıştıklarını ve maddeleri artırdıklarını kaydetti.

Çeler, re'sen kayıt ve geliştirilen maddeler hakkında bilgi verdi.

Çeler, yasa değişiklik tasarısında işçiyi koruma ve iş kazalarını önleme konusunda adımlar atıldığını, iş kazası geçirenlerin kaza gününden itibaren iş görmezlik maaşı alabilmesinin sağlandığını, yaşlılık aylığından yararlanma koşullarında iyileştirme yaptıklarını, iş kazası ve mesleki tehlikelerde düzenleme yapıldığını, prim artışına gidildiğini, yersiz ödemelerin geri alınması, aylık düzenlemesi gibi düzenlemeleri madde madde anlattı.

Tezkere konuşmanın ardından oy birliğiyle kabul edildi.

UBP Milletvekili Ersan Saner de söz alarak, ivediliği istenen Sosyal Sigorta ve Sosyal Güvenlik ile ilgili yasalar görüşülürken ilk olarak merhum Sonay Adem'in anılması gerektiğini ifade ederek, bakanlığı döneminde yaptığı çalışmaları anımsattı.

Saner, sistemin sürdürülebilir olması için çalışmaların düzenli yapılması gerektiğini ifade etti ve değişiklikleri madde madde değerlendirdi.

Re'sen kayıt uygulamasını eleştiren Saner, komite toplantısında bu konunun tartışılacağını katkı koyacağını ancak re'sen sözüne karşı çıktığını, re'senin "denetim yapamıyorum" anlamına geldiğini ifade etti. Saner, tezkereye olumlu oy vereceklerini kaydetti.

Bakan Çeler de yeniden söz alarak, re'sene ihtiyaç duyulduğunu, mahkemeye başvurularda bunun önemli olduğunu kaydetti ve düzenlemenin gerekçelerini anlattı. Özel sektör çalışanlarının aldığı maaşları söyleyemediğini, büyük şirketlerin gerçek kazanç üzerinden yatırımları yapmadığını, çalışanların da kayba uğradığını anlatan Çeler, bu işin üzerinde ısrarla duracağını söyledi. Çeler, bu konuda komitede yapılacak katkılara ve önerilere açık olacaklarını kaydetti.

Ersan Saner de, bir iş yerinde patron veya çalışan diye bir ayrımı kabul etmediğini ifade ederek, bir iş yerinde ayrım yapmadan herkesin hakkının korunmasının önemine vurgu yaptı. Saner, yasa tasarısına komitede destek vereceklerini, katkı koyacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından tasarıyla ilgili ivedilik tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.