İÇ HABERLER
okuma süresi: 12 dak.

TDP'den hükümete KIB-TEK resti

TDP’den hükümete KIB-TEK resti

TDP, Hüdaoğlu'nun görevden alınması ardından KIB-TEK'te imzalanan TİS'e hem sahip çıktı hem de kurumdaki yatırımlarla ilgili KIB-TEK'teki üyesi Ercan Hoşkara'nın açıklamasıyla Enerji Bakanı Özdil Nami'ye cevap verdi.

Yayın Tarihi: 16/02/19 09:55
okuma süresi: 12 dak.
TDP’den hükümete KIB-TEK resti
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

TDP, Hüdaoğlu'nun görevden alınması ardından KIB-TEK'te imzalanan TİS'e hem sahip çıktı hem de kurumdaki yatırımlarla ilgili KIB-TEK'teki üyesi Ercan Hoşkara'nın açıklamasıyla Enerji Bakanı Özdil Nami'ye cevap verdi.

Hükümetten habersiz Toplu İş Sözleşmesi imzalamasıyla şimşekleri üzerine çeken KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı AhmetHüdaoğlu'nun görevden alınmasının ardından dün Enerji Bakanı Özdil Nami, görevden alma ile ilgili "Kıb-Tek Yönetimi'nde esas konu uyum meselesidir" derken KIB-TEK'in TDP'li Yönetim kurulu üyesi Ercan Hoşkara KIB-TEK yönetim kurulunun oy birliği ile aldığı yatırım kararına Bakan Nami'nin hiç bir zaman onayı ve desteği olmamıştır. Yatırım kararı bakana rağmen alınmıştır. Uluslararası ihaleye çıkılamamasının nedeni ise Bakanın bu kararı Bakanlar Kuruluna götürmemesidir" açıklaması yaptı.

Hoşkara, "Dolayısıyla, Bakan ve Kib - Tek yönetim kurulu arasında uyumsuzluk olduğu doğrudur. Görevden almaların gerekçesi uyumsuzluksa eğer, bu kararın tüm yönetim kurulu üyeleri için geçerli olması gerekecektir" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan KIB-TEK'teki Toplu İş Sözleşmesine sahip çıktığını açıklayan TDP ise yaptığı açıklamada "Gelinen aşamada Toplumcu Demokrasi Partisi olarak, Hükümet programında da belirtildiği gibi KIB-TEK'in iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi için gereken tüm çalışmaların KIB-TEK Yönetim Kurulu ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın uyumu içerisinde yürütülmesi ve hükümet programında yer alan KIB-TEK'in özerkleştirilmesi hedefindeki ortak çalışmaların devam etmesi için ilgili tüm tarafların uzlaşı ve özveri ile çalışmaya devam etmeleri gerektiğini hatırlatırız" dedi.

HOŞKARA'DAN REST

KIB-TEK Yönetim Kurulu üyesi Ercan Hoşkara, "uyumsuzluk vardı" açıklamalarını Özdil Nami'yle ilgili açıklama yaparak, "KIB-TEK yönetim kurulunun oy birliği ile aldığı yatırım kararına Sayın Bakan Özdil Nami'nin hiç bir zaman onayı ve desteği olmamıştır. Yatırım kararı bakana rağmen alınmıştır. Uluslararası ihaleye çıkılamamasının nedeni ise Bakanın bu kararı Bakanlar Kuruluna götürmemesidir" dedi.

Hoşkara, bundan dolayı uyumsuzluk konusunun tüm yönetim kurulu üyeleri için de geçerli olması gerektiğini belirterek, Nami'ye rest çekti.

İşte Hoşkara'nın açıklaması:

"Bilmediğim şeyler olabilir, ama bildiğim bir şey var ki Kıb-Tek yönetim kurulunun oy birliği ile aldığı yatırım kararına Sayın Bakan Özdil Nami'nin hiç bir zaman onayı ve desteği olmamıştır. Yatırım kararı bakana rağmen alınmıştır. Uluslararası ihaleye çıkılamamasının nedeni ise Bakanın bu kararı Bakanlar Kuruluna götürmemesidir. Bu konular ile ilgili ve yönetim kurulunun aldığı kararlar ile ilgili de partimin her noktada bilgisi ve onayı olmuştur. Dolayısıyla, Bakan ve Kib – Tek yönetim kurulu arasında uyumsuzluk olduğu doğrudur. Görevden almaların gerekçesi uyumsuzluksa eğer, bu kararın tüm yönetim kurulu üyeleri için geçerli olması gerekecektir."

Hükümetten habersiz toplu iş sözleşmesi imzalamasıyla şimşekleri üzerine çeken Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüdaoğlu'nun bir süredir ilgili Bakan Özdil Nami ile uyum sorunu yaşadığı öğrenilirken bu durum dün Enerji Bakanı Özdil Nami'nin açıklamalarına da yansıdı.

NAMİ: "KIB-TEK YÖNETİMİ'NDE ESAS KONU UYUM MESELESİDİR"

Bakanlık, parti kollektif bir karar alarak ekibin farklı formatta devam etmesini uygun gördü"dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, BRT'te yayınlanan Birinci Boyut programına katılarak Kıb-Tek'te yaşananlarla ilgili Pembe Paşaoğluları'nın sorularını yanıtladı.

Bakan Nami, Kıb-Tek'in varlığını güçlendirerek geleceğe taşınması gerektiği hedefinde olduklarını vurguladı.

Nami, "Bazı basın yayın organları Ekonomi Bakanlığının Kıb-Tek yatırımlarını engellediği, gelişmesinin önünde durduğu yönünde haberler yapıyor. Ancak Kıb-Tek'in herhangi bir yatırımı hiçbir aksamaya uğramadan hatta geçmiş dönemden daha da güçlü bir şekilde devam ediyor" dedi.

Bakan Nami, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nda hedeflenenin ne olduğunu ise şu sözlerle dile getirdi.

"BİZİM YEGÂNE ARZUMUZ; KIB-TEK'İN HALKIN TÜM TALEPLERİNE CEVAP VEREBİLECEK GÜÇTE OLMASI…"

Bakan Nami, KIB-TEK Yönetim Kurulu başkanı ve bazı üyelerinin görevden alındığı şeklindeki iddialara yönelik soruları da yanıtladı.

Nami, "Kurumda biz kendi takdirimizi kullandık. Biliyorsunuz, Kıb-Tek bakanlığa bağlı bir kurum ve orada hangi arkadaşlarla çalışacağımız da bizim tasarrufumuzda. Bazen görev değişiklikleri gerekebilir bunların ayrıntılarına medya önünde girmek çok doğru değil. Bu bizim kendi içimizde konuştuğumuz, tartıştığımız ve verdiğimiz kararlar. Bu Kıb-Tek'in herhangi bir yatırımını etkileyen veya ülkemizdeki enerji politikalarını etkileyen bir durum değil. Söz konusu olan bir ekip çalışmasıdır. Biz bakanlık, parti olarak kollektif bir karar alarak bu ekibin farklı formatta devam etmesini uygun gördük. Dolayısıyla Kıb-Tek'te hiçbir iş kapsamadan devam edecek" dedi.

Bakan Nami, Kıb-Tek'in güçlü ve rekabetçi bir şekilde hizmet vermeyi sürdüreceğini belirtti.

Bir soru üzerine Bakan Nami, "Bazı isimlerde değişiklikler öngörüyoruz. Farklı formatın ne olduğu da belli, kurumda bazı arkadaşlarla yola devam etme kararı aldık. Dolayısıyla burada esas önemli olan şahıs isimleri değil ortaya koyduğumuz enerji politikalarında hedefe varmaktır" diye konuştu.

Nami, hayata geçirmeyi hedefledikleri enerji politikalarını bilimsel veriler ışığında ve uluslararası standartlarda yürütmek adına çaba sarf ettiklerini söyledi. Esas odaklanılması gerekenin Kıb-Tek Yönetimindeki isim değişiklikleri olmadığının altını çizen Bakan Nami, "isim değişiklikleri her zaman olur önemli olan uyumlu çalışan ekiplerle birlikte yola devam etmektir. Ortaya koyduğumuz enerji hedeflerine en hızlı bir şekilde ulaşabilmemiz için bizimle son derece uyumlu çalışacak arkadaşlarımızın orada olması lazım. Zaten görevlendirmeler de o anlayışla yapılmıştı. Süreç içerisinde bazı gelişmeler bu uyumu bozmuş ise gereği de yapılır" şeklinde konuştu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, KIB-TEK Yönetimi'nde esas konunun uyum meselesi olduğunu belirtti. "Enerjide gelecek vizyonumuzda ana temel omurgayı Kıb-Tek oluşturuyor" diyen Bakan Nami, El-Sen'in kurumsal kimliğinin de önemine işaret etti. Bakan Nami, "Sendikalarla genel anlamda sağlıklı diyaloğun bu ülke için ne kadar gerekli olduğunun bilincindeyiz. Herhangi bir yanlış anlama yüzünden problem çıkmasını kesinlikle arzu etmiyorum.Herşeyi açık bir şekilde yüz yüze konuşmakta fayda görüyorum.Son derece saygı duyduğumuz El-Sen ile bugün öğleden sonra biraraya geliyoruz. Sendika ile uyumlu bir şekilde çalışmaya devam edeceğimizi düşünüyorum" dedi.

TDP HÜDAOĞLU'NU GÖREVİNDEN EDEN TİS'E SAHİP ÇIKTI

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüdaoğlu'nu görevinden eden Toplu İş Sözleşmesi'ne (TİS) TDP sahip çıktı.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yönetim Kurulu, KIB–TEK Yönetim Kurulu'nun almış olduğu yatırım kararları hakkında bilgisi ve onayı bulunduğunu belirterek, KIB-TEK'in iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi ile ilgili gelişmeleri düzenli olarak takip etmekte ve desteklemekte olduğunu açıkladı.

KIB-TEK'te yaşanan gelişmeleri ve basında çıkan haberleri değerlendiren TDP Merkez Yönetim Kurulu, gerek KIB-TEK'de, gerekse diğer kurum, kuruluşlarda ve bakanlıklarda, hükümet programına uygun hareket etmenin, hem tüm kabinenin, hem de kurum kuruluşlarda görev alan yönetim kurulu üyeleri ve yetkililerin sorumluluğu olduğunu belirterek, TDP'ninde hükümet programının başarılı bir şekilde uygulanmasının takipçisi olacağını' belirtti.

Daha temiz ve daha ucuz elektrik enerjisine ulaşmanın yolunun, özelleştirmeden değil, KIB-TEK'in siyasi ve ticari çıkar kavgalarından uzak, çeşitli çıkar gruplarının yürüttüğü lobi çalışmalarının esiri olmadan yönetilmesinden geçtiğine dikkat çekilen açıklamada; 'KIB-TEK ile EL-SEN arasında imzalanmış olan Toplu İş Sözleşmesi'nde, göç yasasından sonra istihdam edilen personele ek tahsisat sağlama yolu ile bir iyileştirme sağlanmasını ve bununla beraber TİS'in giriş kısmında belirtilen ve sendikanın yatırım yapılması koşulu ile çalışanların maaşlarından fedakârlık yapmayı kabul edeceğini taahhüt etmesinin olumlu bulunduğunu' aktarıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:"Gelinen aşamada Toplumcu Demokrasi Partisi olarak, Hükümet programında da belirtildiği gibi KIB-TEK'in iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi için gereken tüm çalışmaların KIB-TEK Yönetim Kurulu ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın uyumu içerisinde yürütülmesi ve hükümet programında yer alan "KIB-TEK'in özerkleştirilmesi" hedefindeki ortak çalışmaların devam etmesi için ilgili tüm tarafların uzlaşı ve özveri ile çalışmaya devam etmeleri gerektiğini hatırlatırız".

EL-SEN PAZARTESİ TAM GÜN GREV KARARI ALDI

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), Pazartesi günü için KIB-TEK'in tüm birimlerinde tam gün grev kararı aldığını açıkladı. Sendika, kararı bu sabah olağanüstü toplanan yönetim kurulu kararıyla aldığını duyurdu.

EL-SEN grev gerekçesini "yatırımların engellenmesi ve kurumda uygulanmak istenen zam politikaları" olarak açıkladı. Açıklamada, "acil servislerimiz toplumun zarar görmemesi için dün olduğu gibi bugün de görevinin başında olacaktır" ifadelerine de yer verildi.

BAŞBAKANLIK'TA 'ENERJİ ZİRVESİ'

Öte yandan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ile görüşme yapmak amacıyla Bakanlık binasına gittikleri sırada Başbakan Tufan Erhürman'dan "Sayın Bakan ile birlikte Başbakanlık'tayız" telefonu alan EL-SEN yetkilileri, Başbakanlık'ta üçlü bir 'zirveye' dâhil oldu.

14.00 sıralarında gerçekleşen görüşmeyle ilgili EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç'tan edinilen bilgilere göre, EL-SEN'in "yatırım yapılacak, zam yapılmayacak", "yeni atayacağınız Yönetim Kurulu Başkanı konusunda 'nezaketen' EL-SEN'den de görüş alınsın" ve "İhale Komisyonu süreci bir an önce sonuçlandırılsın" talepleri Bakan Nami tarafından onay gördü.

Özkıraç, Bakan Nami'nin bugün detaylı bir açıklama yapacağını, taleplerin yerine getirilmemesi halinde ise EL-SEN'in pazartesinden itibaren greve gireceğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.