İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

"Yeterli destek almazsak beyin göçü kaçınılmaz"

"Yeterli destek almazsak beyin göçü kaçınılmaz"

15 bin TL'lik bütçeleri ve bireysel uğraşlarıyla Kıbrıs'ın kuzeyinde sıfırdan bilgisayar oyunu üretip, uluslararası fuarda sergileyen gençler, KKTC'de bu tip girişimlere destek verilmemesinden şikayetçi…

Yayın Tarihi: 17/02/19 09:10
okuma süresi: 6 dak.
"Yeterli destek almazsak beyin göçü kaçınılmaz"
A- A A+

• Üçü Kıbrıslı Türk, dört genç, Kuzey Kıbrıs'ta bir ilk gerçekleştirerek yeni bir bilgisayar oyunu tasarladı. Doğan Oral, Can Sönmez, Halit Karabina ve Mert Özgök isimli gençlerin başarısı Uluslararası Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı GİST 2019'da kendini gösterdi.

• Dodi Game Studios adında şirket kuran ve 15 bin TL'lik bir bütçeyle yola koyulan gençler, bu aşamaya tamamen bireysel imkanlar sayesinde geldiklerini belirterek, "maddiyatımızın kısıtlı olması bir yana ülkemizde bu tür icatlara yer verilmiyor. Ülkemizin şartları bizim gibi yeni bir şey üretmek isteyen gençleri zorluyor" yorumunda bulundu.

• Kıbrıs'ta doğu büyüdüklerini belirten grup, "icadımızı da bu ülkenin gençleri olarak duyurmak istiyoruz fakat yeterli destek alamazsak beyin göçü yapmak zorundayız. İstanbul ve İngiltere gibi herhangi bir ülkeye olabilir bu göç. Bilgisayar oyunları için şirketimizi ayakta tutacak, ilgi görebileceğimiz bir ülke istiyoruz. Destek olunursa biz bunu Kıbrıs'ta başarabiliriz" ifadelerinde bulundular.

• Era Of Newborns isimli oyunlarını Eylül 2019'da, yine uluslarası bir oyun platformu olan Game X İstanbul'da da tanıtmaya hazırlanan gençler, "biz her şeyi başardık bu saatten sonra tanıtıma ve duyulmaya ihtiyacımız var. Lansman aşamasında olan oyunumuz için geri sayım başladı. Oyun şu an kapalı betadadır. İki ay gibi kısa bir süremiz kaldı. Bundan sonra önümüz açık" şeklinde konuştular.

Kıbrıs Postası - Emel DOĞAN

Yaşları 20-25 arası değişen üçü Kıbrıslıtürk dört genç, Kıbrıs'ta bir ilk gerçekleştirerek yeni bir bilgisayar oyunu yarattı. Dodi Game Studios adında şirket kuran gençler Era Of Newborns isimli bir oyun yarattılar. Doğan Oral, Can Sönmez, Halit Karabina ve Mert Özgök isimli gençlerin başarısı GİST 2019 oyun fuarında kendini gösterdi. Lansman aşamasında olan oyunlarını İstanbul'daki GİST oyun fuarında duyuran gençler bundan sonrası için tek isteklerinin Kıbrıs'tan ilerleyerek ülkelerini tanıtmak olduğunu söylediler.


"Tüm bilgisayar oyunlarında erkek karakterler vardı, biz kadın karakter oluşturduk"

Kıbrıs Postası'na konuşan gençler "Kendimizi bildik bileli oyun oynuyorduk. Bir gün 'hadi biz de oyun kuralım' dedik. İlk başlarda şaka gibi gelse de daha sonra iş ciddiye bindi. Aslında oyun yaratma fikrimizin temel çıkış noktası diğer tüm oyunlarda eksikliğini yaşadığımız şeylerden ortaya çıktı. Mesela 'keşke oyunda kadın karakter olsa' diyen bir kız arkadaşımızın isyanı dikkatimizi çekti ve oyunumuza hemen kadın karakterini de ekledik. Bu işe başlarken ilk yaptığımız şey yapılacaklar ve asla yapılmayacaklar listesi oluşturmak oldu. Sonrası çok hızlı gelişti zaten. 15 bin TL bütçe ile yolu yarıladık. Daha sonra çağırıldığımız fuarlara da sponsorlarımız olmadığı için kendi bütçemizle gittik" dedi.


"Çok güzel tepkilerle karşılaştık ve ilgi gören bir standımız oldu"

"Oyun fuarı olan istanbul'daki GİST 2019 etkinliğine katıldık. Çok güzel tepkilerle karşılaştık ve ilgi gören bir standımız oldu. Bu bizim için büyük bir deneyim oldu. Oyunumuz çok beğenildi. Maddi zorluklar ve imkânsızlıklar içinde gittik ve önemli bir alanda başarı elde ettik."

"Beyin göçü yapmak istemiyoruz, sadece ufak bir destekle önümüzün açılmasını bekliyoruz"

"Kendi ülkemizin vatandaşları ve gençleri olarak Kıbrıs'ta ilk olan bu aşamaya şimdiye kadar tamamen bireysel geldik. Maddiyatımızın kısıtlı olması bir yana ülkemizde bu tür icatlara yer verilmiyor. Şimdiye kadar bize destek olan ailemize ve Magic Touch'a çok teşekkür ederiz. Ülkemizin şartları bizim gibi yeni bir şey üretmek isteyen gençleri zorluyor. Biz bu aşamaya kadar kendi çabalarımız ile geldik bu aşamadan sonrası ise bize destek olacak ülkemiz ile şekillenecek. Beyin göçü yapmak istemiyoruz. Biz bu ülkede doğduk büyüdük ve icadımızı da bu ülkenin gençleri olarak duyurmak istiyoruz fakat yeterli destek alamazsak beyin göçü yapmak zorundayız. İstanbul ve İngiltere gibi herhangi bir ülkeye olabilir bu göç. Bilgisayar oyunları için şirketimizi ayakta tutacak, ilgi görebileceğimiz bir ülke istiyoruz. Destek olunursa biz bunu Kıbrıs'ta başarabiliriz."

Eylülde Game X İstanbul Oyun Fuarına katılmaya hazırlanıyorlar

Grup; "oyunumuzu eylül ayında Game X İstanbul'da da tanıtmaya hazırlanıyoruz. Bundan sonra bizi sıkı bir çalışma bekliyor. Biz her şeyi başardık bu saatten sonra tanıtıma ve duyulmaya ihtiyacımız var. Lansman aşamasında olan oyunumuz için geri sayım başladı. Oyun şu an kapalı betadadır. İki ay gibi kısa bir süremiz kaldı. Bundan sonra önümüz açık" ifadelerini kullandı.

Dogan Oral (Founder / Developer)

Can Sönmez (Scenario and Level Design

Halit Karabina (Marketing Manager)

Mert Özgök (Business Development)

Mehmet Kaya (Tester)

Oyun satış platformu olan Steam'e girerek oyunu istek listenize ekleyebilirsiniz.

İnstagram hesabı : @dodigamestudios

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.