İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Nami: "8 aydır hiçbir şeyin fiyatı sabit kalmadı. Bizim de bir fiyat ayarlaması yapmamız şart oldu"

Nami: "8 aydır hiçbir şeyin fiyatı sabit kalmadı. Bizim de bir fiyat ayarlaması yapmamız şart oldu"

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ve KIB-TEK yönetimi, "Çoklu Tarife Sistemi" hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 19/03/19 12:13
okuma süresi: 6 dak.
Nami: "8 aydır hiçbir şeyin fiyatı sabit kalmadı. Bizim de bir fiyat ayarlaması yapmamız şart oldu"
A- A A+
Kıbrıs Postası

Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami şu ifadeleri kullandı:

"Yeni sistemin ülkeye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Gelişmiş ülkelerde olan bir sistemin artık KKTC'de de uygulanması gerekiyordu. Bu aslında daha önce yapılması gereken bir adımdı ancak hükümetimizin kararlı duruşu sayesinde, konuya verilen önemin bir sonucu olarak göreve geldiğimizin ilk yılında bunu da hayata geçirmiş bulunuyoruz.

Bu noktaya kolay gelinmedi. Kıb-Tek çalışanları, idaresi ve onların dışında Elektrik Mühendisleri Odası'nın da ciddi katkıları oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. 8 aydan beri ülkede elektrik fiyatlarında bir düzenleme yapılmadı.

Az önce maliyetlerdeki yükselişler detaylı şekilde paylaşıldı. Maliyetlerin 1 lirayı dahi aştığı dönemler oldu ama bu tüketiciye yansıtılmadı. Kıb-Tek hükümetle diyalog içinde tüketiciye yansıtılmadan bugüne kadar gelindi. Ancak 8 aydır hiçbir şeyin fiyatı sabit kalmadı. Bizim de bir fiyat ayarlaması yapmamız şart olmuştu. Bu zorunluluğa rağmen enerji tüketiminde verimlilik ve tasarrufu teşvik etmek amacıyla bunu sağlayanların faturalarında bir teşvik sağlanabilecek.

Tüketimine dikkat eden vatandaşlar faturalarında indirim görecek. Yaşam şeklimizi, elektriği tüketim şeklimizi tekrar gözden geçirmek zorundayız. Eğer eski alışkanlıklarımızı değiştirirsek ve şu anda Kıb-Tek'in bizi motive ettiği şekle göre tekrar düzenlersek hem aile hem ülke bütçesine ciddi katkı sağlamış olacağız.

Tüketicilerimize artık elektrik tüketim alışkanlıklarını tekrar gözden geçirme çağrısı yapıyoruz. Bakanlık olarak bunu yapan tüketicilerimizin yanında olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Bakanlık olarak elektrik-enerji sektöründeki yegane çalışma bu değil. Enerjinin daha dikkatli ve tasarruflu kullanılması için Kıb-Tek'le çeşitli çalışmalarımız var. Enerji Verimliliği Komisyonu hayata geçirildi.

Bakanlık olarak elektrik-enerji sektöründeki yegane çalışma bu değil. Enerjinin daha dikkatli ve tasarruflu kullanılması için Kıb-Tek'le çeşitli çalışmalarımız var.

Enerji Verimliliği Komisyonu hayata geçirildi. Enerji Verimliliği Yasası da kısa sürede bitirilip meclise sevk edilecek. Enerjiyi verimli kullananlara daha büyük kolaylıklar gelecek.

Binaların enerji verimliliğine uygun inşasından tutun birçok alanda değişiklikler olacak. Çalışmalarımızda uluslar arası boyut da var. Dünya Bankası, AB ve TC yetkilileriyle birçok çalışmayı hayata geçirmek üzereyiz. Hepsini de bilimsel çalışmalara dayanarak yapmaktayız.

Artık daha bilinçli bir enerji planlamasını yapacak noktaya geliyoruz. 11 MW'lık güneş enerjisi kapasitesi 2 katına çıkarıldı, yıl sonunda 60 MW'a çıkacak.

Doğalgazın en kısa zamanda temini için ne yapılması gerektiğiyle ilgili çalışmalar da başladı. Enterkonnekte konusunda çalışmalar da en üst seviyeye çıkarıldı ve uluslar arası boyut da eklendi.

AB ile temaslar gerçekleştirildi. Halkın daha ucuz, temiz ve güvenli enerjiye ulaşması için yaptığımız çalışmalar bunlar. Ülkede enerji arzında sıkıntı çıkmaması ve yeni makinalarla enerji verimliliği sağlanması ve yeni jeneratör için ihale kurgulandı, gereken kararlar da çıkarıldı, en şeffaf şekilde o süreci de tamamlamayı hedefliyoruz.

Tercih sizde tarifesiyle fazla tüketim ve Kıb-Tek maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Uygulamanın ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ederim."

Kıb-Tek Müdürü Dargın: "Abonelerin nasıl bir tüketim bandında olacağını yaşayarak göreceğiz. Eğer kurum bu tüketim bantlarından bir kar edecekse bir sonraki süreçte indirim olarak yansıtacağız, eğer zarar edersek de ilave edeceğiz. Ortalamayı yakalamamız gerekiyor. Yasa ne kar ne zarar edin diyor."

Nami: "Pik saatlerde elektrik tüketenler, off pik saatte tüketenleri sübvansiye etmiş oluyor. Maliyetleri de bu şekilde düşürerek bir win-win söz konusu. Buhar santrallerimiz ki akaryakıtı en verimsiz kullananlar, o saatte devreye alınmak durumunda. Ama bunu kullanmazsak maliyetleri aşağıya çekmiş olacağız. Reaktif değil proaktif şekilde talebi idare etmek, kurumun ve tüketicinin maliyetlerini aşağıya çekmek ve tüketiciye daha ucuz elektrik olarak yansıtmak olarak özetleyebiliriz."

Nami: "Jeneratör alımıyla ilgili bir gecikme yaşanmadı. 1 yılı en doğru yatırımın ne olacağını planlamakla geçirdik. Pik saatlerle ilgili zaten anlatıldı. Kısıtlı bir dönemde ortaya çıkan, jeneratörleri zorlayan saatlerdir. Halkımız tüketimi zirve saatlerinden daha rahat saatlere kaydırırsa santrallerde belirli bir rahatlama olacak. Santrallerimizden biri arıza yaparsa oluşacak açık en büyük risktir. Güney'le yapılan bir mutabakat var, o da bize bir süre emniyet sübabı oluşturacak. İhale süreciyle ilgili de çalışmalar tamamlanmak üzere. Onu da en hızlı şekilde hayata geçireceğiz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.