İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Çevre Mühendisleri Odası, Dünya Su Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Çevre Mühendisleri Odası, Dünya Su Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Çevre Mühendisleri Odası 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yayın Tarihi: 21/03/19 15:19
okuma süresi: 5 dak.
Çevre Mühendisleri Odası, Dünya Su Günü dolayısıyla mesaj yayımladı
A- A A+
Çevre Mühendisleri Odası'ndan yapılan mesaj şu şekilde:

"22 Mart, temiz su kaynaklarının önemi ve küresel iklim değişikliğinin etkisiyle giderek azalması nedeniyle Birleşmiş Milletlerin 1992 tarihindeki Çevre Konferansında Dünya Su Günü olarak ilan edilmiştir. 28 Temmuz 2010 tarihinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 64/292 sayılı kararıyla suya erişim ve temizlik hakkını insan hakkı olarak kabul etmiş ve temiz içme suyunun ve kanalizasyon hizmetinin tüm insan haklarının yerine getirilmesinde şart olduğunu tespit etmiştir. Karar, Devletleri ve uluslararası kuruluşları bu konuda finansal kaynaklar ayırmaya, kapasite geliştirmeye ve teknoloji transferi yöntemiyle herkes için güvenli, temiz, erişilebilir ve uygun fiyatlı içme suyu ve kanalizasyon hizmeti sağlamaya mecbur kılmaktadır. Karara göre her insan için su temini yeterli ve sürekli olmalıdır.

Barınma amaçlı (evsel) su tüketimi genellikle içme, kişisel temizlik, çamaşır yıkama, yiyecek hazırlama, kişisel ve ev hijyenini içerir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her birey günde 50 - 100 litre suya ihtiyaç duymaktadır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), su maliyetlerinin hane halkı gelirinin yüzde 3'ünü geçmemesi gerektiğini savunmaktadır.

Adamız, yerel kaynaklar açısından çok büyük oranda yeraltı su kaynaklarına (akiferlere) bağımlıdır. KKTC'nin kuruluşundan beri yeraltı ve yeryüzü kaynakları ve özellikle toplam su talebinin %70'ini oluşturan tarımsal su ihtiyacı dikkate alınarak entegre bir biçimde yönetilmemiştir. Yeterince korunmamış ve iyi yönetilmemiş olmalarından dolayı Güzelyurt akiferi başta olmak üzere yeraltı su kaynaklarımızın neredeyse tümünü tuzlanma sebebiyle kaybetmiş durumdayız. Su sektöründe, planlama, yasal mevzuat, kurumsal reform ve yatırım eksikliği nedeniyle ne yazık ki yurt dışından su ithal eder duruma düşmüş bulunmaktayız.

Bilinmelidir ki, Türkiye'den ithal edilen su, KKTC'nin toplam su talebini karşılamaya yeterli değildir. Her halükarda yerel su kaynaklarımızı korumak, geliştirmek ve iyi yönetmek zorundayız. Yağmur suyu toplayan barajlar ve göletlerin bakımını yapmalıyız, arıtılmış atıksuları tarımsal sulamada daha çok kullanmalıyız ve yeraltı su kaynaklarının tarımsal maksatlarla kullanımını azaltmalıyız. Fakat, kamu kurumlarının ve belediyelerin mevcut parçalı yapısıyla entegre su yönetimini gerçekleştirmek çok fazla mümkün görünmemektedir.

Su Yönetimi ile ilgili olarak 4'lü koalisyon hükümet programında şu ifadeler yer almaktadır;

Göletlerin verimliliğinin artırılması ve yer altı sularının beslenmesi için planlar oluşturulacaktır. Evsel ve bireysel ölçekte "gri su" kullanımının teşvik edilmesi ve su tasarrufu ile ilgili eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır. Tarım, Çevre ve Doğal Kaynaklardan sorumlu bakanlıklar, AB Su Çerçeve Direktifi ve Çevre Yasası'nın öngördüğü üzere Su Havzası Yönetim Planları hazırlayacaktır. Böylece su kaynaklarının ve kütlelerinin (dereler, göletler, kıyı suları) kalitesi ve miktarı hakkında envanter oluşturulacaktır. KKTC'de su ile ilgili uygulanacak her politika, strateji ve proje Çevre Yasası'na ve Avrupa Birliği'nin Su ve Çevre ile ilgili müktesebatına uyumlu olacaktır. Su politikasına ve ilgili mevzuata uygun olarak ülkedeki bütün su kaynaklarının kalite ve miktar olarak sürdürülebilir şekilde işletmesini yönetmek maksadıyla, belediyeler, sulama birlikleri, KTMMOB ve merkezi yönetimin temsil edildiği özerk Su Kurumu kurulacaktır. Su temin projesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti'nden gelen suyun işletilmesine ilişkin projenin ihale dosyasının hazırlanması ve değerlendirilmesi sırasında Merkezi Yönetimin, Su İşleri Dairesi'nin, Belediyelerin ve KTMMOB'un görüşleri dikkate alınacaktır.

Hükümet programında ifade edilen çalışmalar ve tedbirlerin durumuyla ilgili olarak net bir bilgiye sahip olmamakla beraber, bu konularda daha görünür adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. Hükümetin bu yönde atacağı olumlu adımların koşulsuz destekçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.